Čudo u Srpcu: Ovca ojagnjila šestoro

U domaćinstvu Mile Barašina (77) iz Glamočana kod Srpca ovca Belika donijela je na svijet čak šestoro jagnjadi, što je nezapamćeno na području ove opštine.

Republika Srpska 14.02.2017 | 17:57
Čudo u Srpcu: Ovca ojagnjila šestoro
Belika je jedna od devet ovaca rase vinterberg koje su Barašini kupili krajem prošle godine u Gradišci, jer su imali mnogo zemlje za ispašu. Prema riječima Miline kćerke Biljane, računali su da će dobiti nekoliko jaganjaca i proširiti stado, ali ovom čudu se niko nije nadao.

"Prošle sedmice smo vidjeli da je Belika ojagnjila tri jagnjeta i čak smo i tada bili iznenađeni njihovim brojem. Međutim, nekoliko časova kasnije ugledali smo još troje i ostali u nevjerici. Došle su i komšije, koje su takođe ostale zatečene prizorom", priča Biljana Barašin.

Ona dodaje da tri jagnjeta sisaju, a ostalo troje hrane iz flašice sa cuclom. Ona smatra da je ovo pravi dar, jer ovce nisu vještački već prirodno osjemenjene.

Srbački veterinar Radivoje Milanković ističe da u svojoj karijeri dugoj 35 godina nije zabilježio ovakav slučaj.

"Za to je zaslužno više faktora, a prije svega krupnoća ovce, dobra ishrana, higijena i kondicija. Preporučio sam im da nabave specijalni koncentrat i vještačko mlijeko za prihranu jaganjaca", rekao je Milanković.

Na području srbačke opštine i ranije se dešavalo da ovce ojagnje veći broj jagnjadi, pa je tako u domaćinstvu Mirka Šaule iz Nožičkog prije tri godine ovaca ojagnjila četvoro jaganjaca, koji su takođe bili rase vinterberg.

Domaćinstvo Ostoje Rakića iz Srđevića prije šest godina takođe je postalo bogatije za četiri jagnjeta.

Da je u Srpcu pogodno tlo za uzgoj domaćih životinja svjedoči i slučaj iz prošle godine, kada je u domaćinstvu porodice Todić u Kukuljama krmača Belka kombinovane rase landras-jorkšir oprasila čak 25 prasića. Krmača je godinu ranije oprasila 18, a dvije godine ranije čak 20 prasića.

Prodao prasiće, kupio "fiću"

Stariji mještani se prisjećaju da je prije dvadesetak godina u Ćukalima kod Srpca jedna krmača oprasila 22 praseta.

I danas se u ovom selu, ali i šire, prepričava kako je srećni domaćin veoma brzo našao mušteriju, prodao prasiće i kupio tada popularnog "fiću".

(Glas Srpske)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

đedo

14.02.2017 17:22

Eh, neka je sa srećom domaćinu.... Eto, ima boga. Boga ipak daje, a Milokrad i dalje uzima.....

ODGOVORITE
Name

trange

14.02.2017 17:42

Sve najbolje!

ODGOVORITE
Name

Dobra Zemlja

14.02.2017 17:55

Svaka čast,iz iskustva znam da ovca kojoj se da hormon koji izaziva estrus ili polni žar po pravilu ojagnji dva do tri jagnjeta.Mislim da je u ovom slučaju to u pitanju.Virtemberg je najbolja ovca za držanje.

ODGOVORITE
Name

komsija

15.02.2017 09:29

Hvala nasim poliprivrednim strucnjacima oni od 1946 govore micemo ovo micemo ono a nista nerade niti sta znaju. Vlada bi trebala svakog mjeseca poslati po jedaan autobus strucnjaka sa naj bolim ocjenama da obidju europu ida vide da nista nisu na ucili.

ODGOVORITE
Name

Komsinica

15.02.2017 17:41

Jel se foliraš sa ovim pravopisom ili si zaista tolilo nepismen?

Name

Covic

16.02.2017 14:10

Cemu se radujes jedno tebi a petero Milokradu Dodiku (Ronxilu

ODGOVORITE