Delije išarale grafit u Osijeku, Hrvati ih nazvali: Divljaci!

Teško da će u dogledno vreme moći da bude organizovana nekakva regionalna liga u fudbalu. Evo novog primera zašto je to nemoguće!

Fudbal 14.02.2017 | 18:30
Delije išarale grafit u Osijeku, Hrvati ih nazvali: Divljaci!
Grafit na zidu u Osijeku pod nazivom "Nepokoreni grad", koji je napisan još 1991. godine, bio je inspiracija za navijača/navijače Crvene zvezde da ga malo "preurede".

Preko tog grafita, navijač ili navijači Zvezde su, u noći između ponedeljka i utorka, ćiriličnim pismom napisali "Delije" i četiri slova S, što je izazvalo pravu histeriju u Osijeku, ali i u hrvatskim medijima.

U nastavku toga zida, u susednoj ulici, nalazi se još nekoliko grafita sa ratnom tematikom poput "Sloboda za hrvatske generale" i "Ne ćirilici u Vukovaru", a i oni su takođe prešarani natpisima "Delije" i četiri S.

Oni koji su pisali preko grafita, u medijima su nazvani "divljacima", a oglasio se i lokalni odbor, izrazito desno orijentisane (da ne kažemo proustaške) Hrvatske stranke prava, koji je osudio "skrnavljenje  najznačajnijeg urbanog spomenika Domovinskom ratu u Osijeku".

Ta stranka ističe da je reč o spomeniku koji je "zaštićeno kulturno dobro" još od aprila 2012. godine i poziva lokalne vlasti da pored njega postave video nadzor(!).

"Ne ulazeći u motive huligana i vandala koji su to uradili i moguće korelacije sa podizanjem tenzija u kontekstu nadolazećih lokalnih izboria Osijeku, smatramo potrebnim još jednom upozoriti da je ovo ponašanje krajnje neprihvatljivo i da se ovaj Spomenik Domovinskom ratu ne sme i ne može koristiti u političke svrhe", ističe ta stranka.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar