O porezu ''ćuti'' 13 opština

Odluku o visini stope poreza na nepokretnosti za ovu godinu Poreskoj upravi Srpske nije dostavilo 13 skupština opština i gradova u Srpskoj, iako su to, prema Zakonu o porezu na nepokretnosti, bile dužne da urade do 31. januara.

Republika Srpska 13.02.2017 | 16:16
O porezu ''ćuti'' 13 opština
Prema podacima Poreske uprave Srpske, zaključno sa 13. februarom, ovu odluku nisu dostavile opštine Bileća, Novo Goražde, Јezero, Kalinovik, Kneževo, Kupres, Mrkonjić Grad, Osmaci, Petrovac, Rogatica, Rudo i Šipovo i grad Prijedor.

Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama za ovu godinu u propisanom roku nije dostavila 21 lokalna zajednica - Bileća, Bratunac, Brod, Novo Goražde, Istočni Drvar, Istočni Stari Grad, Istočni Mostar, Kneževo, Kupres, Modriča, Mrkonjić Grad, Osmaci, Pelagićevo, Petrovac, Prijedor, Rogatica, Rudo, Teslić, Ugljevik, Šekovići i Šipovo.

Ovim lokalnim zajednicama Poreska uprava će obračun poreza za nepokretnosti za 2017. godinu vršiti primjenom posljednje dostavljene odluke, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

Iz Poreske uprave poručuju da je ovako inertan pristup pojedinih lokalnih zajednica u sprovođenju Zakona o porezu na nepokretnosti u prošloj godini doveo do pada naplate ove vrste poreza.

Ostaje nejasno zašto pojedine lokalne zajednice svjesno zanemaruju činjenicu da im je novim zakonom koji je u primjeni od 1. januara 2016. godine, data aktivnija uloga u kreiranju poreskih računa, posebno jer je riječ o poreskom prihodu koji u potpunosti pripada lokalnim zajednicama, navode iz Poreske uprave.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar