Bolja Vojna saradnja Srbije i Rusije

Srpski ministar odbrane Zoran Đorđević poručio je danas u Moskvi da su članstvo u EU i politika vojne neutralnosti ključni ciljevi spoljne politike Srbije, ali da se Srbija neće pridružiti nametanju sankcija Ruskoj Federaciji.

Srbija 11.02.2017 | 17:05
Bolja Vojna saradnja Srbije i Rusije
Đorđević se danas sastao sa Valerijem Anatoljevičem Semerikovim, vršiocem dužnosti generalnog sekretara Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB), sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje sa tom organizacijom.

Đorđević je posebno zahvalio na pomoći koju članice ODKB bezrezervno pružaju Srbiji u njenoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na prostoru Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministar je naglasio da Srbija nastavlja da razvija i unapređuje saradnju sa ODKB, kao i bilateralne partnerske odnose sa članicama ODKB, a prije svega tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa Rusijom, Belorusijom i Jermenijom.

„Nadamo se da će u narednom periodu, pored razvijenih odnosa u oblasti odbrane, doći do unapređenja i ekonomskih odnosa sa ovim partnerima, pošto nastojimo da stvorimo što povoljnije uslove za ekonomski progres i privlačenje stranih investitora“, istakao je Đorđević.

Ministar odbrane je potvrdio namjeru za učešće u aktivnostima ODKB od zajedničkog interesa.

Semerikov je podvukao značaj proširenja saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i borbe protiv trgovine narkoticima. On je uputio poziv da Republika Srbija kao posmatrač učestvuje u zajedničkim vježbama u 2017. godini.

Sagovornici su se složili da je potrebno proširiti nivoe i oblasti saradnje u skladu sa aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti, i potvrdili da će predstavnici dveju strana učestvovati na više planiranih aktivnosti u ovoj godini.

U nastavku posete Moskvi, Đorđević se susreo sa zamenikom ministra odbrane Aleksandrom Vasiljevičem Fominom, kao i sa direktorom Federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrijem Jevgenjevičem Šugajevim, sa kojima je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Đorđević i Fomin analizirali su rezultate bilateralne vojne saradnje u 2016. godini i razgovarali o novim oblastima saradnje između oružanih snaga Srbije i Rusije u narednom periodu.

Posebna pažnja je posvećena razvoju srpsko-ruskih odnosa u oblasti vojno-tehničke saradnje i isporuci naoružanja i vojne opreme.

Đorđević i Fomin razmenili su mišljenja i o brojnim aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbjednosti.

(Sputnjik)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

PENDULA

11.02.2017 16:11

Srbija pravi Palestinu od same sebe,okruzena NATO-m!

ODGOVORITE
Name

Čovjek

11.02.2017 17:18

Tako ispada.

Name

cober

11.02.2017 17:42

Nedo bog belaja kako če Rusija pomoči????možda podzemnim avionima i tenkovima .

Name

Blic++++

11.02.2017 17:51

Mi,imamo ljude......Oni tehniku.....I,sigurni smo 100%......Mir na prvom mjestu!!!!,,,,

ODGOVORITE
Name

rere

11.02.2017 18:29

Zahvaljujuci Borisu nasa tehnika zavrsi u Sartidu.Putin ga pita,sta mogu da ucinim za Srbiju??A on mu spominje Zenicu!!! Tacka na sve je stavljena u poslednjoj Cirilici,kako su se odricali Kosova u Americi???NO COMENTO!!!

Name

Mile

12.02.2017 21:44

Ne moze nam niko nista jaci smo od sudbine :) kaze Dodo.

ODGOVORITE
Name

Jovan

12.02.2017 21:46

Napravili smo dobar posao.Rusi nam poklonili 6 migova,a mi cemo ih samo opraviti i servisirati.To ce nas kostati samo 180 miliona Evra.Posao decenije nema sta.

ODGOVORITE