Danas rasprava o izručenju Haradinaja

Pred Apelacionim sudom u Kolmaru u Francuskoj danas bi trebalo da bude održana javna rasprava o zahtjevu Srbije za izručenje bivšeg komandanta takozvane OVK Ramuša Haradinaja, koga Srbija tereti za ratne zločine.

Srbija 09.02.2017 | 09:42
Danas rasprava o izručenju Haradinaja
Na ročištu se očekuje da se Haradinaj i njegova odbrana izjasne o zahtjevu za izručenje, a odluka o zahtjevu Srbije može da bude saopštena i naknadno.

Haradinaju je prošle sedmice u tom sudu samo uručeno obavještenje o zahtjevu srpskih vlasti za njegovu ekstradiciju.

Postupak za izručenje Haradinaja sprovodi se prema Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, a francuski sud odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje koje zahtijeva konvencija.

Konačnu odluku o izručenju donijeće u svakom slučaju ministar pravde Francuske.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj potjernici.

On je nedjelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji pokrenuta je 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđenu sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratni zločin protiv civila na Kosovu i Metohiji u toku 1998. i 1999. godine, a riječ je o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Haradinaju se, između ostalog, na teret stavljaju ubistva, među kojima i dvonedjeljne bebe, kao i silovanja.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cvijetin

09.02.2017 12:27

Siguran sam sto posto da ga nece izruciti Srbiji.

ODGOVORITE