Moto GP: Kako je Jamaha pronašla rupu u pravilniku Dorne?!

Aerodinamička krilca pod uglom od 90 stepeni van oplate motocikla su zabranjena u Moto GP šampionatu što je Japance nateralo da ih prilagode važećim pravilima.

Ostali sportovi 19.02.2017 | 08:15
Moto GP: Kako je Jamaha pronašla rupu u pravilniku Dorne?!
Ukoliko pažljivo pratite izjave Valentina Rosija, Horhea Lorenca i Marka Markeza sigurno ste zapazili da je aerodinamika najaktuelnija tema u njihovim mislima. Čak i čelnici Moto GP šampionata, odnosno Dorne su toga itekako svesni. Problem bi nastao kada bi nadležni ignorisali ovu nasušnu potrebu motociklista. Naime, aerodinamička krilca na prednjoj strani motocikla su ove sezone izričito zabranjena iz bezbednosnih razloga! Kako ih onda Jamaha koristi na novom „m 1“ motociklu?

Odgovor je jednostavan, a iz Dorne stiže i konkretno objašnjenje. Aerodinamička krilca pod uglom od 90 stepeni su zabranjena u Moto GP šampionatu iz bezbednosnih razloga. S tim u vezi važno je da ništa ne sme da žargonski rečeno da štrči mimo oplate motocikla. Japanci, odnosno Jamaha su vaznušne stabilizatore montirali unutar oplate motocikla koje liče na usisnike za vazduh. Takva tehnička konstrukcija je dozvoljena, paValentino Rosi i Meverik Vinjales mogu do mile volje da ih koriste.

Na kraju, bitno je reći da su se na Sepangu mogla videti i klasična, odnosno zabranjena krilca. Dorna kaže da je i to dozvoljeno, ali samo na testovima. Zaključak je jasan, jer po pravilniko niko se ove sezone neće naći na zvaničnoj trci i u kvalifikacijama sa zakrilcima kojima je spuštena rampa.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar