Spira Grujić, bivši kapiten Tventea: Sad cijela Holandija zna - KOSOVO JE SRBIJA!

Spiru Grujića, Srbina iz Kosova Polja, raduje poruka "Kosovo je Srbija" koja je otišla u svet sa stadiona Tventea.

Fudbal 09.02.2017 | 21:30
Spira Grujić, bivši kapiten Tventea: Sad cijela Holandija zna - KOSOVO JE SRBIJA!
Transparent "Kosovo je Srbija", okačen tokom utakmice Tvente-Fejnord na tribinu najvernije navijačke grupe "blok-P", koliko je obradovao, toliko je i iznenadio Grujića.

- Tako nešto da se dogodi u Holandiji... Morao sam da slikam telefonom i pokažem prijateljima - rekao je rođeni Prištevac za "Alo!".

Prijateljima i u Holandiji?

- Naravno, i tamo ih imam mnogo.

I, kakve su bile reakcije?

- Oni koji poznaju našu situaciju su pozitivno reagovali, odmah su pružili podršku. A oni koji ne znaju smatraju da politika ne treba da se meša sa sportom, da stadioni nisu mesto za isticanje transparenata takve sadržine. Svejedno, moje iznenađenje, naglašam prijatno iznenađenje, nijedan komentar nije mogao da pomuti.

Zapravo, kao da ste šokirani gestom navijača Tventea?

- Da se to dogodilo u Španiji, Italiji, Grčkoj... ništa novo. Ali, u Holandiji? Za mene neverovatna pojava.

Zašto su Holanđani tako hladni prema Srbiji?

- Oni veruju u ono što pročitaju, veruju informacijama koje im serviraju mediji. Zato ne znaju da postoji i drugačija priča.

Da li ste pokušali da im je ispričate?

- Pokušavao sam da im objasnim, davao intervjue na televiziji, pričao za novine da ih koliko-toliko upoznam sa situacijom u vezi sa Kosovom.

Jeste li uspeli?

- U Tventeu jesam, a za ostale sredine nisam siguran. Uglavnom, ovaj transparent je veliki prodor i u druge delove Holandije. Da ljudi i tamo saznaju ono što je trebalo da saznaju pre 20 godina. Taj mali znak je ogromna stvar za mene. I za našu zemlju, verujte. I nije se dogodila tek tako, već smišljeno, siguran sam.

Tvente se ogradio u vezi sa transparentom najvernije navijačke grupe, da li je to očekivano?

- Jeste. U klubu se boje navijača, njihovog stava. A oni imaju puno poštovanje prema Srbiji - tvrdi Grujić. - Podsećam, Kad je Tventeu pretio bankrot, navijači su kupili 11.000 pretplatnih karata, što je bio prvi korak ka oporavku. Time su stavili do znanja rukovodstvu kluba da njihov uticaj nije mali. I zato je, ponavljam, transparent mnogo značajan za nas.

"BLOK-P" DRUGUJE S "DELIJAMA"

Da "blok-P" ima veoma dobru saradnju sa "delijama", za koju zna i Grujić, dokazao je odlazak njegovih predstavnika na Kosovo. Naravno, na poziv Zvezdinih navijača. Fanovi Tventea su učestvovali na memorijalnom turniru posvećenom Dimitriju Popoviću, srednjoškolcu ubijenom 2004. u Gračanici.

"Blok-P" je na svom sajtu objavio slike s Kosova i sa "Marakane".

CELINU PRVOG ZABOLELO

Poruka na stadionu u Enšedeu zasmetala je Bersantu Celini, fudbaleru Tventea rodom s Kosova. On je sedeo na tribinama i kad je uočio "Kosovo je Srbija", odmah je na Instagramu, uz fotografiju transparenta, napisao: „Lep grad i sjajni navijači, ali za ljude koji su ovo uradili nemam poštovanja.“

Klub je potom reagovao i tek iz drugog pokušaja, posle konsultacija s vođama navijača, transparent je uklonjen.

SAVEZ KAŽNJAVA, TVENTE ISTRAŽUJE

Fudbalski savez Holandije će kazniti Tvente zbog transparenta "Kosovo je Srbija", očekuje to i Grujić:

- Nema dileme. Savez ne toleriše poruke političke sadržine na stadionima - kaže on.

U klubu iz Enšedea je pokrenuta istraga.

- Iznenađeni smo, nismo imali nijedan signal da će to da se dogodi. Moramo da saznamo ko je odgovoran - rekao je Jan van Halst, komercijalni i tehnički direktor Tventea.

Izvor: blic.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dutch

09.02.2017 21:20

Ali zato zastava velike aljbanije se ne kažnjava jer je želja islama dok se istina Pravoslavaca kažnjava.

ODGOVORITE