Pet namirnica koje snižavaju krvni pritisak

Ogroman broj ljudi širom sveta pati od povišenog krvnog pritiska, a većini njih zdrava ishrana može pomoći da ublaže i čak potpuno normalizuju simptome.

Zdravlje 07.02.2017 | 10:14
Pet namirnica koje snižavaju krvni pritisak
Čak 98 različitih studija otkrilo je da kvalitetna ishrana i vežbanje mogu normalizovati krvni pritisak, a pojedine namirnice su dodatno ubrzavale oporavak.

Predstavljamo vam neprikosnovene prirodne borce protiv visokog pritiska:

Kakao
Kakao sadrži visok nivo flavanola, nutrijenata koji snižavaju krvni pritisak tako što šire krvne sudove i olakšavaju protok krvi.

Kakao možete koristiti na mnogo kreativnih načina. Dodajte ga u jutarnju kafu ili šolju mleka, a naravno, tu je i tamna čokolada. Birajte onu sa više od 70 odsto kakao sadržaja.

Spanać
Spanać ima čak tri sastojka koji se bore protiv visokog pritiska – kalijum, folati i magnezijum.

Kalijum pomaže otpuštanju natrijuma (a s njim i viška tečnosti) iz tela i snižavanju krvnog pritiska. Magnezijum opušta krvne sudove i pomaže im da održe elastičnost, dok folati učestvuju u razgradnji homocisteina, aminokiseline koja oštećuje unutrašnje zidove krvnih sudova.

Beli luk
Osim što mnogim jelima daje neprevaziđenu aromu, beli luk se bori pritiv visokog krvnog pritiska zahvaljujući visokom sadržaju alicina. Studije su pokazale da, za razliku od farmaceutskih lekova, beli luk nudi snižavanje krvnog pritiska bez nuspojava, sem eventualnog neprijatnog mirisa.

Beli pasulj
Sve sorte pasulja su zdrave jer imaju visok sadržaj vlakana, proteina i gvožđa, što su nutrijenti koji pomažu u opštem zdravlju organizma, ali i snižavanju holesterola. Međutim, beli pasulj ima prednost jer je bogat i kalcijumom.

Ovaj mineral igra važnu ulogu u grčenju i opuštanju mišića krvnih sudova.

Bundeva
Ova superhrana bogata je kalijumom, koji olakšava pritisak na zidove arterija i baš kao što je opisano ranije, pomaže u otpuštanju viška tečnosti iz organizma.

B 92
foto:internet

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milomir Nikolic

07.02.2017 20:22

Malo vise o zdravilima dajte teorije ovo je nista.

ODGOVORITE
Name

Milomir Nikolic

07.02.2017 20:23

Malo vise o zdravilima dajte teorije ovo je nista.

ODGOVORITE
Name

Milomir Nikolic

07.02.2017 20:26

Malo vise o zdravilima dajte teorije ovo je nista opsirnije opisite ikako se zove biljka pozdrav.

ODGOVORITE
Name

Oroz

10.02.2017 17:58

Hvala i na ovom receptu.

ODGOVORITE