Ako jedete u mraku, smršaćete

Tim nemačkih istraživača objavio je rezultate studije koja pokazuje da oni koji obeduju u mraku pojedu devet odsto manje hrane nego u situaciji kada gledaju hranu. Očigledno pogled na hranu otvara apetit.

Zdravlje 07.02.2017 | 10:09
Ako jedete u mraku, smršaćete
KADA obedujete u mraku, pojedete devet odsto manje hrane nego na svetlosti. Do ovog podatka je došao tim naučnika koji su rezultate studije objavili u medicinskom časopisu Food Quality and Preference. To bi mogao da bude recept za mršavljenje, jer je, kako tvrde, suština u tome da pogled na hranu otvara apetit, pa bi trebalo da je ne gledamo ako želimo da smanjimo kilograme.

Naučnici sa nemačkog univerziteta Konstanc su sproveli ispitivanje na dve grupe dobrovoljaca, od kojih je prva jela zavezanih očiju, a druga otvorenih, jer je bila kontrolna.

Ispred svakog učesnika su 15 minuta stajale tri činije sa po 95 grama sladoleda. Ispostavilo se da su oni koji su jeli zavezanih očiju pojeli devet odsto manje hrane, odnosno 105 grama sladoleda po osobi, dok je kontrolna grupa pojela 116 grama. Da bi razumeli taj mehanizam sitosti u mraku, naučnici su ispitali učesnike o utiscima i zaključili sledeće:

- Bez pogleda na hranu ispitanici su se usredsredili na ono što u trenutku dok jedu osećaju, pa su prekinuli obrok čim su osetili sitost - objasnila je dr Brita Rener, autorka studije.

Novosti
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Erik

07.02.2017 14:42

Ako jedete iz praznog tanjira, garant ce te ostati gadni!

ODGOVORITE
Name

БЕСПОСЛЕН ХОЏА...

08.02.2017 09:50

А зато су сви слепци мршави?!

ODGOVORITE
Name

Oroz

11.02.2017 10:28

Moguce u mraku neki gram da pojedemo manje zato sto u posudi ostane ono sto nevidimo toje ta razlika.

ODGOVORITE