Analiza - Evropska Superliga: Vise Valensija, Roma, Monako, Totenhem...

Ili idemo sa 64 kluba?! Neke dileme pred izvesno zatvaranje Lige šampiona. . .

Fudbal 13.02.2017 | 00:00
Analiza - Evropska Superliga: Vise Valensija, Roma, Monako, Totenhem...
Uprave nacionalnih šampionata se bune, fudbalski siromašnije zemlje poput Srbije niko ni ne pita. Uefa nema snage da se izbori sa time, iako novi predsednik Aleksandar Čeferinuverava da neće biti zatvorene Lige šampiona. Sa druge strane, najveći evropski klubovi u neformalnim razgovorima sa novinarima uveravaju da hoće, pa tako madridska Marka danas na površinu iznosi i neke dileme sa kojima se nose osnivače nove, evropske Superlige.

Jer jasno je - u njoj neće biti mesta ni za sve evropske velikane. Jer cilj je novac, a lako se da izračunati koliko je ko profitabilan. Ono što smeta najvećima je to što Liga šampiona vredi 1.500.000.000 evra u TV pravima, dok recimo NFL zarađuje čak 7.000.000.000 dok marketinška istraživanja govore da od 2.000.000.000 zaljubljenika u sport čak 1.600.000.000 preferira evropski, a samo 150.000.000 američki fudbal.

Zato ti najveći, čitaj: Real, Barselona, Juventus, Pari Sen Žermen i Bajern (bez obzira što tvrdo jezgro navijača bavarskog giganta nije za zatvaranje Lige šampiona), otvoreno zastupaju osnivanje Superlige. Njima jednostavno ne može da se desi da previše potonu u domaćim šampionatima. Ali šta je sa velikanima koji ipak nisu toliko nedodirljivi? Naime, Marka navodi da su prema sadašnjem stanju sigurni učesnici Superlige sledeći...

Premijer liga: Mančester junajted, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester Siti;
Primera: Real, Barselona, Atletiko, Sevilja;
Serija A: Juventus, Inter, Milan, Napoli;
Bundesliga: Bajern, Borusija Dortmund, Bajer Leverkuzen;
Liga 1: Pari Sen Žermen, Olimpik Marselj, Olimpik Lion.

Dakle, po ovom rasporedu vise timovi kakvi su recimo Roma, Valensija, Totenhem, Monako, Borusija Menhengladbah... I naravno da će svi oni nastojati da blokiraju ovakvu ideju ako se ne zadovolje i njihove ambicije.

Pa tako Marka pominje i mogućnost odustaja od formata sa 18 timova i dvokružnim formatom takmičenja po sistetmu svi sa svim. Nalik košarkaškoj Evroligi ove sezone.

Druga varijanta je da se liga proširi na čak 64 kluba! Prvih 32 iz Lige šampiona, plus još 32 koji trenutno igraju Lige Evrope. Ali bi u tom slučaju timovi izvesno morali da se dele u četiri grupe sa po 16 timova, još se ne zna da li bi kriterijum bio geografski ili kvalitet ekipe. Pobednici grupa bi se na nekakvom Fajnal foru borili za epitet najboljeg na Starom kontinentu.

Uprava Primere je pokušala da poslednja posrtanja Reala i Barselone protiv Selte, odnosno Betisa, iskoristi da i najvećima objasni da nije sve baš tako crno u domaćim šampionatima. Ali najveće taj argument ne zanima. Njih zanima profit. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar