Supe čuvaju zdravlje

Zimi se posebno preporučuju supe i čorbe od mahunarki, belog luka i pečuraka koje, zahvaljujući bogatom sadržaju selena, jačaju imunitet

Zdravlje 01.02.2017 | 11:01
Supe čuvaju zdravlje
UKUSNA i topla čorbasta jela najbolje su okrepljenje za hladne dane, tvrde stručnjaci. Zimi se posebno preporučuju supe i čorbe od mahunarki, belog luka i pečuraka koje, zahvaljujući bogatom sadržaju selena, jačaju imunitet, ističu naučnici sa Harvarda u Bostonu.

Veoma su korisne i supe od brokolija, semenki bundeve ili ovsenih pahuljica, jer organizam snabdevaju cinkom, takođe važnim za imunitet, ali i za dobro raspoloženje i očuvanje zdravog i lepog tena. Cinka ima i u pilećem mesu, pa nije ni čudo što je kokošja supa staro oprobano sredstvo za zaštitu od prehlade.

Čorbice sa žitaricama organizmu obezbeđuju gvožđe, važno za vitalnost i jačanje odbrambene snage. Posebno se savetuju specijaliteti od prosenih pahuljica jer jačaju imunitet i blagotvorno deluju na kožu čuvajući njen mladalački izgled. Osim toga, redovno kunzumiranje supa od žitarica pomaže u regulisanju hipertenzije i holesterola.

I to nije sve. Supe se preporučuju svima koji žele da sačuvaju vitku liniju. Osobe koje ručak počinju sa supom, prosečno unose 20 odsto manje kalorija, pokazala su istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta Pensilvanija. Dobijeni rezultati se ne odnose na supe sa krem pavlakom, koje obiluju kalorijama i mogu dovesti do povećanja telesne težine.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar