Marković: U Srpskoj 10% pušača manje

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana Republike Srpske Darko Marković rekao je danas u Banjaluci da je u odnosu na proteklih 15 godina u Srpskoj 10 odsto manje pušača.

Republika Srpska 31.01.2017 | 14:23
Marković: U Srpskoj 10% pušača manje
Marković je, povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv pušenja, koji su u Banjaluci organizovali studenti Medicinskog fakulteta uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, istakao da je pušenje javnozdravstveni problem.

"Osnovni cilj ove akcije jeste da oni koji nikada nisu pušili ne postanu pušači, a to su mladi kao budućnost ove zemlje. Zdrav mladi naraštaj znači zdravije društvo i ide se ka tome da je važno uložiti u prevenciju. Bolje, efikasnije i jeftinije je spriječiti nego liječiti", poručio je Marković.

On je istakao da u Srpskoj trenutno puši oko 30 odsto stanovništva, kao i da je učestalost pušenja među školarcima do 15 godina 7,6 odsto.

Marković je rekao da je pušenje bolest zavisnosti, jer nikotin izaziva isti efekat na mozak kao heroin. "Zbog toga je i teško ostaviti pušenje", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, kod pušača nema nijedne ćelije organizma koja nije zahvaćena štetnim produktima sagorijevanja u pušenju, jer prilikom konzumacije jedne cigarete dođe do stvaranja i do 4.500 hemijskih spojeva štetnih po zdravlje.

"Od toga je 45 izrazito kancerogenih kao što su nikotin, katran, ugljen-dioksid i olovo", upozorio je Marković.

On je naveo da pasivni pušači udisanjem štetnih materija trpe iste posljedice kao i aktivni pušači.

Kada je riječ o Zakonu o zabrani pušenja na javnim mjestima i zatvorenim prostorijama, Marković je rekao da su u njemu pronađene "rupe", jer nije precizno definisano šta je javno mjesto i zatvorena prostorija.

"Priprema se novi zakon u kome će se to jasno definisati i ide se ka tome da se odredi prostorija za pušače i da pušači budu fizički odvojeni od nepušača", kaže Marković.

On je naveo da se broj pušača smanjuje kvalitetnim radom zdravstvenih radnika i uključivanjem obrazovnih ustanova, ali da je najefikasnija mjera povećavanje cijena cigareta.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić poručio je da je cilj akcije da se, prije svega, smanji stopa i učestalost pušenja među djecom i omladinom kao pasivnim pušačima, ali i među aktivnim konzumentima duvana.

On je rekao da su ove i prošle godine u aktivnosti povodom Dana borbe protiv pušenja maksimalno uključeni najbolji studenti Medicinskog fakulteta kako bi skrenuli pažnju javnosti da je pušenje, između ostalog, odgovorno za više od 50 odsto svih smrti u Srpskoj i regionu.

Škrbić je naveo da je pušenje vodeći rizik za kardio-vaskularne i respiratorne bolesti, te karcinome.

Student Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ivana Todorović istakla je da je ova ustanova povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima uradila prezentaciju sa karakterističnim slikama o negativnim posljedicama pušenja.

"Skrećemo pažnju građanima, prije svega, mladima da ne počinju da puše, a da oni koji su konzumenti duvana prestanu da to rade", rekla je Todorovićeva.

Ona je dodala da je posebno važno da se skrene pažnja muškarcima i ženama da pušenje narušava njihovo reproduktivno zdravlje.

Todorovićeva je upozorila da je sve više pušača koji imaju između 13 i 15 godina.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Top

31.01.2017 13:50

Otišli u inostranstvo pa ih je zato manje.

ODGOVORITE
Name

...

31.01.2017 14:52

A 20% je vise onih koji puse duvan

ODGOVORITE
Name

Lijevcanin

31.01.2017 15:38

Svakim danom sve ih je manje,ukrase po neku banderu. sto su cigarete skuplje a oni vise puse

ODGOVORITE