Narodna vjerovanja: Sutra Časne verige

Srpska pravoslavna crkva i vjernici u nedjelju 29. januara obilježavaju Časne verige, dan u znak sjećanja na Svetog Petra, apostola okovanog u verige po naredbi cara Iroda.

Republika Srpska 28.01.2017 | 17:41
Narodna vjerovanja: Sutra Časne verige
Po smrti Isusa Hrista i vaznesenja počinje proganjanje hrišćana koje je trajalo više od 300 godina. Carev namesnik Irod, upravnik Galileje, pogubio je Jakova, brata Jovanovog i, na podsticanje Jevreja, zapovjedi da uhvate Petra i bace ga u tamnicu.

Petar je u tamnici spavao okovan između dva vojnika, i noć pred izvođenje na sud, zasvijetli se cijela tamnica i anđeo kucnu Petru po rebrima, probudi ga pa mu reče: “Ustani, obuj se i opaši se, pa hajde sa mnom”.

Petar ustade, a okovi mu spadoše s nogu pa pođe s anđelom. Vojnici su spavali kao mrtvi, pa anđeo provede Petra pored straže, a kad su došli do gvozdene gradske kapije, ona se sama otvori i tako se Petar oslobodi zatvora, i vjerovatne smrti. Verige koje su spale sa Petra hrišćani su sačuvali koliko zbog uspomena na Svetog Petra, toliko zbog njihove iscjeliteljske moći. Priča se, da su se mnogi bolesnici izliječili samo dodirnuvši verige (kao i ubrus apostola Pavla kojim su ga brisali dok je bio mučen).

Patrijarh jerusalimski, sveti Juvenal, dao je te verige na dar carici Evdokiji, prognanoj ženi cara Teodosija Mlađeg. Carica ih je prepolovila, pa jednu polovinu poslala Crkvi Svetih apostola u Carigrad, a drugu polovinu dala svojoj kćeri Evdoksiji, ženi Valentinovoj u Rim. Evdoksija je sazidala Crkvu Svetog Petra i položila u nju ove verige, zajedno sa onim u koje je Sveti Petar, pred svoju smrt, bio okovan od opakog cara Nerona.

Narodna vjerovanja i običaji

Po narodnom vjerovanju od Verižnica (Časnih Veriga) nastaje blaže vrijeme, jer Bog usijanim verigama počinje da zagrijeva zemlju.

U mnogim mjestima, Verige se smatraju za veliki praznik. Kosovsko stanovništvo praznuje Verižnjake zbog kuge, u nekim selima zbog stoke, a stočari ih praznuju zbog stoke. Ko nosi odjelo šiveno na Časne Verige, vjeruje se da će poginuti od groma.

Te verige čuvahu hrišćani koliko zbog uspomene na velikog apostola, toliko i zbog njihove celebne moći, jer se mnogi bolesnici izlečiše dodirom o njih.

(Kurir.rs)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

28.01.2017 20:57

SRBi su slobodarski narod Bozji, narod Svetog Save a ne rimskog Pape koji zbog toga vise vole i ljube slobodu od svakog robstva. SRBi se zbog toga ne klanjaju nicijim lancima i okovima maker po predanju u njima bili okovani i najveci hriscanski Svetitelji poput Svetog Apostola Petra. Bog je slobodu stvorio za ljude, a ne robstvo. ZATO LJUDI TRAZE SLOBODU A SLOBODA LJUDE!!

ODGOVORITE
Name

Petar

28.01.2017 22:09

Srecna Krsna Slava svim Zekanovicima u svijetu, ma gdje bili od Australije do Amerike..

Name

Mile

28.01.2017 22:02

Srecna Krsna slava svim Zekanovicima...

ODGOVORITE
Name

KUM

29.01.2017 11:21

Sretna Krsna SLava SVIM Radonjicima u AGINOM SELU!

ODGOVORITE
Name

Ilija Bircanin

29.01.2017 13:56

Svima Srbima koji Slave savine verige neka je srecno I Biricetno

ODGOVORITE