Itudis digao glas: Sudije, šta se dešava?!

Zašto se trudimo da unapredimo košarku, a vi idete unazad? „Je l' radimo na tome da poboljšamo košarku, ili utakmice moraju da budu izjednačene do kraja“, pita se trener CSKA.

Košarka 30.01.2017 | 15:45
Itudis digao glas: Sudije, šta se dešava?!
Novi format Evrolige i stalna promena košarkaških pravila u Evropi često ne idu ruku pod ruku. Odnosno, kao da stalne korekcije bude posebno nezadovoljstvo među trenerima. I ponovo je glas digao Dimitris Itudis.

Prvo se pričalo o haotičnom ritmu i konstantnog umora sa kojim se košarkaši suočavaju. Sada su na tapetu sve češće oni koji bi po pravilu trebalo da budu najmanje primetni na utakmicama - sudije.

Sve se češće čuju kritike na račun osetljivosti arbitara na detalje, na primer rolinga ili ukrštenih koraka pri ulazu na koš, a odnedavno izmenjeno je i pravilo po pitanju dodeljivanja tehničkih i namernih prekršaja. Da pojednostavimo - arbitri imaju maksimalnu slobodu da pomenute vrste kršenja pravila sankcionišu za svaku, pa i najmanju sitnicu. To je razbesnelo jednog od najboljih trenera Evrope posle trijumfa njegovog CSKA protiv Efesa u petak uveče.

„Jako sam tužan. Jer, kada smo imali sastanak evropskih trenera dogovorili smo da ćemo raditi na tome da podižemo i razvijamo košarku, kako bi bilo interesantnije navijačima. Ali, to ne znači da treba ići unazad kada je u pitanju suđenje“, kaže Itudis.

Odmah je pojasnio na šta je mislio...

„Odjednom je postalo tako lako da se dosuđuju tehničke greške. Je l pokušavamo da čuvamo i razvijamo košarku i da je učinimo boljom ili utakmice moraju da budu neizvesne“, pita se trener CSKA. 

Upitan da prokomentariše stanje u svom timu, odnosno da li CSKA ima mentalne uspone i padove, odgovorio je:

„Molim se da budemo zdravi još jedno tri ili četiri meseca, a onda da vidimo da li imamo psihičkih problema ili ne. Možda bismo imali psihičkih problema da smo deseti na tabeli. Ovako, prvi smo i u Evroligi i VTB ligi. Hvala novinaru na pitanju, ali ja sam morao da se izrazim ovako“.

Armejci su i meč protiv istanbulskog kluba odigrali bez Miloša Teodosića, koga i dalje muči povreda Ahilove tetive.

„Teodosić i dalje oseća bol, ali dobra vest je ta što je snimak na magnetnoj rezonanci čist. Tako da nije nešto ozbiljno“.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar