Ivanović: Vjerujem u okončanje ove farse

U zatočeništvu sam sada već pune tri godine, iako je od prvog dana svima bilo jasno da su optužbe, na temelju kojih sam uhapšen a potom i nepravosnažno osuđen, ne samo lažne već potpuno besmislene. Ali Euleksu nije bilo bitno što ja nemam nikakve veze sa zločinima koji su mi stavljeni na teret, jer im je bio potreban srpski politički ekvivalent za sve one kosovske Albance protiv kojih su vođeni procesi pred njihovim sudijama, kao i za one kojima će tek suditi Specijalni sud za zločine OVK.

Srbija 27.01.2017 | 09:20
Ivanović: Vjerujem u okončanje ove farse
Ipak, verujem da će ova farsa u najskorijoj budućnosti biti prekinuta. U svakom slučaju, znam da ću izdržati i pobediti nepravdu. Jer, teraću ovo do kraja. Do Boga. Pre svega zbog moje šire i uže porodice, zbog moje supruge i dece, kojima sam potreban i kojima, kao i meni, teško pada razdvojenost.

Nažalost, još ne mogu da isključim mogućnost da me u nekim politikantskim kalkulacijama sada počnu posmatrati i kao protivtežu slučaju "Haradinaj". Ali srećna je okolnost da se Euleks u ovom trenutku ne pita previše o sudbini nekadašnjeg regionalnog komandanta OVK, a sadašnjeg lidera Alijanse za budućnost Kosova.

Istina, nisam optimista da će Haradinaj biti izručen srpskom pravosuđu, ali postoji realna šansa da je za njega zainteresovan Specijalni sud, koji samo nominalno ima kancelariju u Prištini, ali će svi predmeti zapravo biti vođeni u Hagu. I da će on iz Pariza direktno biti prebačen u glavni grad Holandije.

To će bez sumnje proizvesti određene političke konsekvence na KiM, ali pre svega zbog toga što aktuelna kosovska vlada, iako formalno ima većinu, zapravo nema realnu snagu, i za nju svako osetljivo pitanje prerasta u ogroman problem.

Upravo zato je na najradikalniji mogući način i eksploatisala priču o vozu na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica. Vlast Ise Mustafe i Hašima Tačija s jedne strane je suočena s unutrašnjim pritiskom zbog Specijalnog suda za zločine OVK, a s druge ne rešava probleme siromaštva, nezaposlenosti, vizne liberalizacije, korupcije... Zapravo, ništa što je strateški važno za prosečnog kosovskog Albanca, a da bi nekako nadvikala opoziciju, koristi nacionalizam i front prema Srbima kao svoju poslednju kartu.

Uostalom, iz istih razloga Priština čini sve i da maksimalno eskivira implementaciju obaveza preuzetih u dijalogu sa Beogradom. Mada, generalno govoreći, ne treba imati iluzije: albansku stranu kao rezultat pregovaračkog procesa zapravo ne interesuje bolji život građana, nego samo direktno ili indirektno priznavanje nezavisnosti.

Baš zbog svega toga, kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, više nema smisla čekati. Za to sam da se po ubrzanom postupku formiraju organi ZSO, u prvom redu skupština i privremeno izvršno veće. Time bismo poslali jasnu poruku Prištini da nećemo više trpeti njihovu opstrukciju, jer je ZSO od vitalnog interesa za kosovske Srbe. I da ćemo ZSO formirati sa kosovskim vlastima ili bez njih.

Uveren sam u to da bi EU taj gest razumela kao pokazivanje odlučnosti, pogotovo kada se ima u vidu da se Srbija dokazala kao kredibilan partner, koji je pritom ojačao svoju poziciju u Evropi i svetu. Albanci bi pak shvatili da daljim izbegavanjem preuzetih obaveza samo gube, jer praktično ispadaju iz igre, a kosovski Srbi bi bili ohrabreni, pa bi u ZSO uložili svu svoju preostalu energiju. I od ZSO napravili instituciju koja zaista odgovara njihovim potrebama.

SUPRUGA MILENA: MESTO MU JE NA SLOBODI, SA NAMA



Već je tri godine od kada se dešava ova nepravda. Za nevinog čoveka i jedan dan proveden u zatvoru je strahovito težak, a ne 1.097 dana koliko se Oliver nalazi tamo. Mi apsolutno verujemo u pravdu i da će Oliver biti sa svojom porodicom i na slobodi gde mu je i mesto.

Ovo je u četvrtak, za "Novosti", rekla Milena Ivanović, povodom trogodišnjeg boravka u zatvoru njenog supruga Olivera.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar