Svi na dobitku sem izolovanog Dodika

Susret delegacija Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH upriličen juče u Beogradu jedan je od rijetkih pozitivnih političkih događaja koji se dogodio u posljednje vrijeme u cijelom regionu, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Region 24.01.2017 | 12:47
Svi na dobitku sem izolovanog Dodika
On je rekao da takvo mišljenje temelji na činjenici da su ambijent i poruke koje su s tog susreta upućene bile i više nego pozitivne.

- Ovaj susret smatram značajnim dostignućem. S toga predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću i premijeru Republike Srbije Aleksandru Vučiću u tom smislu odajem svako priznanje jer se, u obilju negativnih stvari, dogodilo nešto pozitivno - istakao je Ivanić.



Opredjeljenje o jačem povezivanju Beograda i Sarajeva, odnosno Bosne i Hercegovine i Srbije za Ivanića je nešto što je pozitivna stvar za sve građane obiju zemalja.

Ivanić je izrazio nadu da će se takav pozitivni ambijent nastaviti i da će to biti početak promjene političkog ambijenta u regionu, jer je region bio u takozvanom negativnom stanju zbog toga učesnici ovih razgovora zaslužuju sve pohvale.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ocijenio je za Fenu veoma značajnim sastanak predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića juče u Beogradu, "posebno jer je u jednom periodu postojala napetnost u odnosima dviju zemalja".

-To je način na koji treba da razgovaraju odgovorni zvaničnici i vode svoje zemlje – rekao je Borenović.



Otvoreni dijalog, napomenuo je Borenović, doprinosi regionalnoj saradnji, te stabilizaciji odnosa Srbije i BiH.

Borenović pozdravlja i ekonomsku saradnju dviju zemalja, posebno u infrastrukturnim projektima, što treba da bude u korist građana.

Takvi projekti, naglasio je, treba da budu ključna vodilja izvršnih vlasti u BiH i Srbiji.

Smatra i da je premijer Srbije pokazao da želi saradnju sa svim stranama u BiH.

-Vučić i ovom posjetom pokazuje da želi saradnju sa susjednim zemljama. Kada je u pitanju BiH to se odnosi i na zvaničnu Banjaluku i Sarajevo i Mostar – istakao je lider PDP-a, dodajući da je Vučić pokazao državnički, a ne politikantski stav, kao neki drugi političari.

Sastanak predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića juče u Beogradu pokazuje da dijalog i saradnja u regionu predstavljaju jedinu šansu, ocijenio je za Fenu profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.

-Mora se generalno shvatiti da se u regionu mora razgovarati, ukoliko se želi mir – naglasio je Šolaja.



Benefite od jučerašnje posjete ima, kako je naveo, i Srbija i BiH.

Vučić je, kaže, pokazao da Republika Srpska nije jedina adresa s kojom razgovara, posebno nakon sankcija SAD-a predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, iako, napominje, nije rekao da neće razgovarati, ali je pokazao i da zvanična Banjaluka nije jedina za dijalog.

-Vučić je dosta toga dobio ovom posjetom. Osim saradnje s Republikom Srpskom, njenim predsjednikom Miloradom Dodikom, sada se sastao i s predsjedavajućim Zvizdićem, koji je i član SDA, a nedavno je razgovarao i s liderom HDZ-a Draganom Čovićem i time je pokazao da Srbija nastoji da očuva stabilnost u regionu te da su joj mir i stabilnost u regionu interes na evropskom i putu unutrašnjih reformi – rekao je Šolaja.

I za BiH je, kaže, ova posjeta značajna, posebno, kako podsjeća, jer je u posljednje vrijeme zakomplikovala odnose sa svim susjedima, s Crnom Gorom u vezi s pitanjem granice, zatim raspravama s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović, te sa Srbijom.

-Zato je za BiH i za predsjedavajućeg Zvizdića jako važno da su pokazali da se može sarađivati u regionu i mogu se ostvariti neki konkretni projekti – rekao je Šolaja.

Poziv Aleksandra Vučića u svojstvu premijera Srbije Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, posebno je značajan jer se dešava kratko nakon najnovijih verbalnih 'rafala' koje su razmijenili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, povodom proslave Dana Republike Srpske.

Tenzije koje su tom prilikom nastale između ove dvije države Vučić je iskoristio da se ponovo prikaže značajnim faktorom stabilnosti, izjavila je za Fenu politička analičarka Ivana Marić.



Marić je istakla da je "već odranije postalo jasno da je Aleksandar Vučić pragmatičan političar koji radi samo ono što njemu ide u prilog".

- Takav odnos on gradi i prema BiH. Kad uvidi da je to dobro za njega on će na suptilan način uz neizbježan uzdah i listu pripremljenih opravdanja dolijevati ulje na vatru sukoba u BiH. Ali će isto tako gasiti tu istu vatru ako će to doprinijeti poboljšanju njegovog imidža glavnog faktora stabilnosti na Balkanu, imidža koji već godinama gradi. Do sada smo svjedočili različitim provokacijama, ali i mirovnim pohodima Vučića prema BiH - istakla je Marić.

- Još jedna prednost ovih zadnjih susreta je i promjena karaktera međudržavnih susreta koje su u slučaju Vučića i Izetbegovića nazivali srpsko-bošnjačkim odnosima, dok susret Vučića i Zvizdića nazivaju odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, što je i jedino ispravno - smatra Marić.

Smatra da je "odnos predstavnika vlade Srbije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine značajan i zbog toga što to nije bio samo ceremonijalni susret već se radilo o radnom sastanku na kojem su dogovoreni brojni projekti od značaja za obje zemlje".

- Poznajući odgovornost određenog broja članova Savjeta ministara BiH ovi dogovori sigurno neće ostati samo na papiru već bismo uskoro mogli svjedočiti početku realizacije navedenih projekata- istakla je Marić.

Neupitno je, dodala je ona, da je ovakav potez Vučića izrazito pozitivan, kako za Srbiju, tako i za BiH, posebno jer je pokazao da Milorad Dodik više ne uživa neupitnu podršku Srbije, što je do sada često bio slučaj.

- Međutim, političari u BiH moraju biti oprezni da ne upadnu u Vučićevu zamku, popločanu dobrim namjerama, u kojoj se predstavlja liderom i mirotvorcem koji pomaže očuvanju mira u BiH. Zvizdić je ravnopravan partner Vučiću i to mora i pokazati kako bismo prekinuli Vučićevu tradiciju predstavljanja predvodnikom i političkim liderom regiona i kako bi nas i međunarodna zajednica shvatila kao ozbiljnog i važnog partnera.

Da bi se to desilo političari u BiH moraju naučiti da sami rješavaju unutrašnje probleme umjesto da u pomoć prizivaju Hrvatsku, Srbiju, Tursku, Rusiju, Ameriku, Njemačku i koga sve ne.

Ukoliko nastavimo drugima dozvoljavati da rješavaju naše probleme time im dajemo pravo i da se petljaju u unutrašnja pitanja BiH- upozorila je Marić.

Zaključila je da "ovakvi susreti ulijevaju nadu da će političari u BiH napokon preuzeti odgovornost za sve dobro ali i loše što se dešava u BiH i da ubuduće za rješenje unutrašnjih problema neće tražiti pomoć izvana, već da će biti u stanju da sami riješe svoje probleme".

"Odlično je prošao sastanak Aleksandra Vučića, srpskog premijera i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića u Beogradu. Značajan je, jer znači unapređenje odnosa Srbije i BiH; Značajan je, jer dolazi nakon što su SAD izrekle sankcije Miloradu Dodiku, čime je Beograd poslao lako čitljivu poruku da se ne slaže sa politikom lidera SNSD-a i šefa Režima u Srpskoj.

Značajan je, jer je mogao biti otvaranje niza kvalitetnih susreta i konačnog odbacivanja stanja “Zamrznutog rata”, koje, posebno, satire BiH", zapisao je u kolumni novinar Slobodan Vasković.



Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić smatra da je sastanak ohrabrujući i obavezujući.

“Vjerujem da je želja da se relaksira atmosfera Vučićevo konačno opredjeljenje i nadam se da će on za to dobiti podršku u sopstvenoj stranci, te da će smiriti predsjednika Tomislava Nikolića i neke ljude iz njegove blizine, koji su itekako učestvovali u stvaranju vrlo napete atmosfere, koja je dovela do minuta da je prekipjelo i građanima Srbije, jer ideje Dodika i Nikolića da se još jednom može ratovati, otcjepljivati i slično, nisu naišle na podršku.

Prekipjelo je i Evropskoj uniji. Stoga na sastanak Zvizdića i Vučića treba gledati kao na preuzimanje obaveze ne samo prema građanima BiH i Srbije, nego i prema međunarodnim kontrolorima, prvenstveno NATO-u i EU“, kaže Janjić za Vijesti.ba.



On dodaje da kada su u pitanju sankcije Dodiku, Vučić neće poduzimati ništa dok ne prođu izbori u Srbiji, ali da nakon toga Dodik ne može da računa na zaštitu Srbije koja je, podjeća Janjić, isporučila i Miloševića te, prema njegovom mišljenju, Dodik ima još nekoliko mjeseci da uradi nešto sa svojom politikom.

(Agencije)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Cezar

24.01.2017 12:01

Dodik je sam sebe izolovao! Možda mu je pomgao netko od njegovih savjetnika, mislim, napravio medvjeđu uslugu. Dodik je gotov. To je sada i njemu jasno! Sada je samo pitanje, da li njegov razum ima još miligram zdravih ćelija, da se povuče sa mesta predsednika ,ili će ga moratti voditi ljekari dirktno na lečenje od jakih bipolarnih smetnji. (I još ovo: bipolarni pacijenti nisu skloni samoubistvu!)

ODGOVORITE
Name

Q7

24.01.2017 12:25

Pade Doda kao pravi amater.....Nije ludi kamen nego stjena. Dodiku nagazi te moj jarane zena Cormack....!! A bio je Sajber borac !

Name

hm

24.01.2017 12:30

Možda je to izlazna karta... napravit se lud... i direktno iz predsjedničke fotelje u ludnicu ?! jbg... to je jedini način da izbjegne krivičnu odgovornost za ogromni kriminal u zadnjih 10 godina...

Name

Nn

24.01.2017 12:31

Prvi put da je i sam Vucic skontao da u Srbiji smije krenuti u kampanje bez mile. Zato se vise lazno ne srbuje sa obe strane Drine, vec se pokusava realizovati neki od realnih planova koji su dosta bitniji od prepucavanja i laznog srbovanja... pozdravljam pametno vodjenje politike, i nasoj opiziciji na entitetskom nivou zelim da mudro sagleda sve opcije za dalje djelovanje, a ne samo kao muve bez glave.

Name

re hm

24.01.2017 13:05

Koji je to kriminal za koji ti znaš? Daj to podijeli sa nama koji nemamo te informacije.

Name

Bosanac

24.01.2017 12:20

Ekonomija, ekonomija i opet ekonomija.

ODGOVORITE
Name

Milan

24.01.2017 12:31

Dodik je jedan obicni lopov ,Sud BiH treba lopova osuditi za kriminal i lopovluke!

ODGOVORITE
Name

Upaljac

24.01.2017 12:50

Sve je ovo tuga i zalost.Svaki dan da se sastaju neki takozvani ministri,je samo trac.Obmana naroda. Otvaranje jedne vece firme,bi bilo vaznije, nego njihovo sastajanje za citavu godinu. Zapad se na glas smeje,kad krene Dodikova delegacija,vozila su na zavidnom nivou.Pa Eritreja i Etiopija su uglednije zemlje od nas.oni su samo siromasni,ali im se niko ne posmejava.

ODGOVORITE
Name

BiH

24.01.2017 12:59

To je jedini nacin da ovdje dugotrajno zavlada mir a svi oni koji pozivaju na sukobe ili to prizeljkuju treba izolovati i ignorisati , moramo i trebamo postovati jedni druge ..

ODGOVORITE
Name

I Tako

24.01.2017 13:03

Dok je Vucic primao delegaciju BiH (na koju Baja nije prenio nikakve nadleznosti pa nisu trebali ni doci hehe,to je otprilike lupio u emisijimu koju svraca dok se smuca oko kabineta premijera i pokusava da mu suflira sta da radi) Mile je setao nervozno po Beogradu,malo se i popilo pa je bio i veseo i cekao da mu Vucic bar podnese izvjestaj sta je politicko Sarajevo reklo za Laktase i njega kao glavnog Baju. I sta kaze Merkel kad ce ona da ga sankcionise i dal ce da isplati obecane poticaje koje treba da prime poljoprivrednici. Izgleda da mu je i Kesic na tel nalagao svega i svacega da se sastao sve sa Trampom i svim bitnim ljudima koji ga vole i pozdravljaju. Ne znam kako Kesicu uspjeva da mu prodaje pricu da je ovo sto je pod sankcijama zapravo dobra i pozitivna stvar. Kako god stvari su se drasticno promijenile Vucic je prvo bio sa Ivanicem a sad i sa Vladom BiH dok njega zaobilazi u sirokom luku. Jadno je kad cekas ispred vrata dal ce da te primi Aco koji je koliko juce bio nista dok su tebe americki tenkovi vozali a ugoscavalo po Evropi po elitnim restoranima. Kako god kad bi primao platu za vrijeme koje je na radnom mjestu u Banjaluci (na kojem nit sta radi nit se formalno za ista pita jer rs ima vladu) ne bi zaradio ni minimalac,vise je vremena po cekaonicama vlade u Beogradu gdje nastoji da umjesto tamosnjih izabranih duznosnika rjesava probleme. Jos kad ga natrljaju za glupost koju je bubnuo Kesic da on predstavlja RS i Srbiju,sto hoce rec da i Mile kad sta kaze to je ko da je i Toma reko.... Kako god ovaj put bi mogao sa Tomom da pece rakiju i prisjeca se starih dana uskoro

ODGOVORITE
Name

Milan

24.01.2017 13:58

Ko ima vecinu u Narodnoj Skupstini RS, ko je predsjednik RS, ko je na vlasti u vecini opstina u Srpskoj. Daj oladite malo ljudi...

ODGOVORITE
Name

x5

24.01.2017 14:39

Koliko ljudi u RS ima posao od kojeg mogu hraniti djecu?

Name

Milane

24.01.2017 15:07

Jadna je ona vecina koju pravi papak Stevandic i par sitnih prodanih dusa

Name

sigin

24.01.2017 14:41

Sledeci predsjednik jedam od ovih pametnjakovica sto vole komentarisati.

ODGOVORITE
Name

BL

24.01.2017 15:23

Mile je zreo za rialiti,da zajedno sa Zmajem od Sipova uveseli gledaoce sirom bivse Juge.

ODGOVORITE
Name

Olja

24.01.2017 15:51

Pa.,pa Dodo

ODGOVORITE
Name

‼️‼️‼️‼️⚠️⚠️⚠️

24.01.2017 16:36

Najveca Vuciceva greska! Narod u Srbiji vise voli Dodika nego njega!

ODGOVORITE