Minimalno 150 mikrograma joda dnevno

Ovaj mikroelement organizam nije u stanju sam da proizvede, već ga je potrebno unositi hranom ili vodom bogatom jodom

Zdravlje 23.01.2017 | 11:56
Minimalno 150 mikrograma joda dnevno
ŠTITNA žlezda ne može pravilno da funkcioniše bez joda. Ovaj mikroelement organizam nije u stanju sam da proizvede, već ga je potrebno unositi hranom ili vodom bogatom jodom. 

 Kada štitna žlezda duže vreme nema dovoljnu količinu joda, ona ovaj deficit nadoknađuje uvećanjem sopstvenog tkiva, zbog čega dolazi do pojave strume.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije gotovo 70 odsto svetske populacije pati od deficita joda.

Iako se u mnogim zemljama kuhinjska so jodira, smatra se da se ishranom dnevno unese svega 80 mg ovog minerala, a preporuka je minimalno 150 mg na dan.

Jod se prvenstveno koristi u prevenciji smanjene funkcije štitne žlezde, ali često se primenjuje i kao sastojak sirupa za iskašljavanje sekreta iz bronhija, za prevenciju razvoja fibrocističnih promena na dojkama, u slučaju vaginitisa... Kod pojave prekomerne funcije štitnjače koristi se takozvani radioaktivni jod.

Ipak, trebalo bi istaći da i previše joda, kao i premalo narušava zdravlje. Zato se dodatni unos joda ne savetuje onima koji žive u oblastima u kojima zemljište i hrana sadrže dovoljne količine ovog minerala.

Naglo uzimanje velikih količina joda može da dovede do poremećaja u proizvodnji hormona tiroide kod ljudi koji imaju normalnu funkciju ovog organa.

Kontraindikacije za suplementaciju jodom su i upotreba antitiroidnih lekova i antikoagulansa, lakova za pritisak i diuretika.

Novosti
foto:interent

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zabrinut

25.01.2017 07:49

A kako da unesemo? šta da jedemo i pijemo ?

ODGOVORITE