Intervju - Zvezdan Terzić: Dug nikad manji u posljednjoj deceniji!

Generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić detaljno je govorio o smanjivanju duga, najavljenom povratku Nenada Milijaša, te opet o Partizanu.

Fudbal 23.01.2017 | 23:30
Intervju - Zvezdan Terzić: Dug nikad manji u posljednjoj deceniji!
Terzić tvrdi da je dug kluba najmanji u ovoj deceniji, ispod 40 miliona evra, za šta su stigle i pohvale iz UEFA.

"Pre par dana smo dobili izveštaje od nezavisnog revizora kojeg je angažovala UEFA, i mogu da izrazim zadovoljstvo onim što smo videli u pisanom izveštaju. Očekujemo i zvaničann stav komisije UEFA, do tada ne bih ulazio u detalje. Ali, Zvezda svoji sve bolje sa svojim finansijskim knjigama, daleko od toga da smo sve probleme rešili, predstoji nam mukotrpan posao i znamo šta treba da učinimo. Pre dve godine Crvena zvezda je bila dužna 52 miliona evra, od toga je 14 milina bila suma zbog koje je UEFA Zvezdi oduzela licencu. Oni su zainteresovani za obaveze prema sadašnjim i bivšim igračima, zaposlenima, klubovima, kao i poreskoj upravi. Danas jesmo smanjili dug na ispod 40 miliona, ali značajnije je da je promenjena struktura duga. U ovom momentu, taj dug koji je bio 14 miliona je sveden na najmanju moguću meru. UEFA monitoring je nešto čemu smo podložni svaka tri meseca i tada moramo slati jasne dokaze svog poslovanja. Nikada u poslednjih deset godina nismo bolje stajali finansijski, UEFA nas je pohvalila što smo dve godine zaredom poslovali pozitivno“, rekao je Terzić.

Terzić je želeo i da pojasni svoje reči koje se tiču problema u taboru večitog rivala.

"Daleko od toga da želim Partizanu nešto loše, ja se iskreno nadam da će na arbitraži u Lozani njihova žalba biti usvojena i da će Partizan imati pravo da igra UEFA takmičenja. Međutim, ja sam prokomentarisao drugu stvar. Partizan nije izgubio licencu kao Zvezda 2014. zbog velikih finansijskih problema i dugova, već je nespretnim tumačenjem svojih obaveza i popunjavanjem dokumentacije koja je poslata u UEFA Partizan izgubio licencu. To su njihove reči, ne moje. Ne vidim zašto se ljute na mene. U tom vakuumu kada je UEFA vršila popis, nisu imali potpis koji im je bio neophodan", rekao je generalni direktor FK Crvena zvezda.

Prelazni rok zvanično još uvek nije počeo, ali Crvena zvezda je već rešila neka od ključnih pitanja kada su dolasci u pitanju, a pojačanja je pronašla pre svega u Srbiji.

"Mi imamo samo ovu ligu u kojoj igramo, drugu nemamo. Dužnost Crvene zvezde je uvek bila da dovodi najbolje igrače iz Superlige. To smo učinili i u ovom prelaznom roku. Milić je najbolji igrač Spartaka iz Subotice, Vujaklija najbolji igrač Borca iz Čačka, Pavkov je najbolji igrač Radničkog iz Niša. Registrovali smo Vanju Vučićevića, i doveli Frimponga, najboljeg igrača Napretka iz Kruševca. Druga struktura odakle možemo dovesti igrače su stranci. Znate da smo prošle godine imali veći broj stranaca nego sada, a sada smo se fokusirali samo na četvoricu – Donalda, Le Taleka, Kangu i Frimponga koji je na putu da dobije srpsko državljansto. Imamo prostora za još dva stranca, limitirani smo brojem koji je propisao FSS. Treća grupa igrača su igrači sa srpskim pasošem koji igraju u inostranstvu. Mi nemamo četvrti izvor odakle možemo dovesti igrače".

Terzić kaže da je trener crveno-belih Miodrag Božović zadvoljan trenutnom ekipom i ističe da je Zvezda sada mnogo jača nego u jesenjem delu sezone.

"Za sada smo završili što se tiče dolazaka igrača iz naše lige, eventualno ćemo, možda, dovesti još jednog štopera. Videćemo, prelazni rok počinje 23. januara, i traje do 17. februara, imamo vremena. Zadržali smo jezgro tima, mislim da je Miodrag Božović prezadovoljan onim što je video do sada tokom priprema, i mislim da će Crvena zvezda biti mnogo jača nego što je bila jesenas. Ne zaboravite da imamo igrače koji zbog povreda nisu pružali svoj maksimum. Razmišljamo i o dva stranca, analiziramo ih, i od nekoliko aspekata zavisi hoćemo li ih dovesti, ali stav kluba je da ne govorimo o imenima. Osnovu tima već imamo, eventualno se možda pojačamo još nekim kvalitetnim ofanzivnim strancima, i eventualno jedan brži i hitriji štoper sa srpskim pasošem".

Crvena zvezda je dovela i igrače koji se nalaze u najboljim fudbalskim godinama, ali na evropskom tržištu su na ceni mlađi igrači. Direktor crveno-belih rekao je da je Zvezda u pregovorima sa Nenadom Milijašem, koji je velika želja Božovića.

"Moramo napraviti balans između osvajanja titule i pozitivnog finansijskog izveštaja na kraju godine. Tržište zapadne Evrope je zainteresovano samo za mlade igrače i svesni smo da je potrebno da forsiramo mlade igrače. Međutim, sa druge strane, svesni smo da u maju mesecu moramo osvojiti šampionsku titulu, a sa decom se titula ne osvaja. Razmišljamo o Nenadu Milijašu sa kojim sam obavio razgovor pre nedelju dana. Ima 33 godine, otišao je pre dve godine kao najbolji igrač lige, on je želja Božovića koji je takođe razgovarao sa Milijašem. Može da bude pravi vođa uz Lukovića, i da svojim kvalitetom i iskustvom pomogne Zvezdi. U narednih par dana će se znati ishod ovih razgovora".

Od ponuda za igrače Crvene zvezde, najkonkretnija je ona za Mihaila Ristića.

"Konkretna ponuda postoji za Mihaila Ristića, od strane dva kluba. Pregovaramo, ali postoji velika verovatnoća da Ristić ostane u Zvezdi i da se ne realizuje transfer, ali i ako se realizuje, postoji velika verovatnoća da će ostati još šest meseci kod nas. Imamo ponude i za Plavšića, Donalda, Kangu. Lično nisam za to da Kanga ide, ni po koju cenu, a Donald je mnogo bitan igrač i nisam ni za njegovu prodaju. Postojala je opcija da Marko Petković promeni klub, da Zvezda od tog transfera zaradi, ali za sada je sve na „stend baju“. Videćemo, u zavisnosti od odlazaka, razmišljaćemo i o dolascima".

Krajem prethodne godine, dosta se govorilo i o ostanku Miodraga Božovića na klupi najtrofejnijeg srpskog kluba.

"Miodrag Božović je u jednom momentu osetio umor i poželeo je da se odmori. Međutim, njegov ostanak ne dolazi u pitanje. Verujem da ćemo u junu slaviti titulu, a onda ozbiljno započeti pripreme za kvalifikacije za Ligu šampiona", zaključio je Terzić.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mirko

24.01.2017 07:51

Terzicu molim te spasi nasu zvezdu poz za sve vas koji vode nasu crvenu zvezdu

ODGOVORITE