Crnadak otvorio izložbu posvećenu Ivi Andriću

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak otvorio je danas izložbenu postavku posvećenu srpskom nobelovcu Ivi Andriću u Nobelovom muzeju u Stokholmu.

Bosna i Hercegovina 18.01.2017 | 21:51
Crnadak otvorio izložbu posvećenu Ivi Andriću
Izražavajući zadvoljstvo što je Andrić konačno dobio svoj kutak u ovom muzeju, Crnadak je rekao da je Andrić u svojim djelima do savršenstva opisivao mentalitet, duh i logiku BiH i njenih naroda, te da je u teškim istorijskim trenucima, pred Drugi svjetski rat, ostvario i značajnu diplomatsku karijeru.

Ceremoniji u Nobelovom muzeju prisustvovali su predstavnici ministarstava inostranih poslova i kulture Švedske, kao i brojni predstavnici nevladinog sektora i medija.

Ovo je prvi put da je dio Nobelovog muzeja bio posvećen Andriću, što je rezultat inicijative Crnatka i dogovora sa menadžmentom ove ustanove iz aprila prošle godine, kada je ministar inostranih poslova BiH boravio u bilateralnoj posjeti Švedskoj.

Postavka, između ostalog, sadrži originalne rukopise Andrića, kao i autentični kameni fragment stare višegradske ćuprije, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine za cjelokupni književni opus.

Rođen je 1892. godine u Travniku, a umro je u Beogradu 1975. godine, gdje je i sahranjen.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dodo

18.01.2017 22:23

čudo da je to Njemanja dozvolio

ODGOVORITE
Name

Goran

19.01.2017 00:23

Svaka cast, Igore. Pravi potez.

ODGOVORITE
Name

PDP

21.01.2017 16:56

Svaka cast Igore! Sve pohvale.

ODGOVORITE