Koliko je potrošeno na lobiranje u SAD

Nije poznato da li će predstojeći vikend Milorad Dodik dočekati u svom laktaškom imanju, ili možda u vili na Dedinju, ali je sigurno da neće njihati kukovima uz muziku na nekoj od vašingtonskih ceremonija povodom inauguracije Donalda Trampa.

Republika Srpska 18.01.2017 | 12:41
Koliko je potrošeno na lobiranje u SAD
Predsjednik Republike Srpske je, kako bi iskoristio jednu od nekoliko kupljenih ulaznica, zatražio vizu od Ambasade SAD-a u Sarajevu, a zauzvrat je od te zemlje dobio sankcije.

Izrečene sankcije će itekako uticati na Dodika u političkom i ekonomskom smislu. Uticaće i na njegov SNSD, ali i sve stanovnike Republike Srpske.

Međutim, najviše suza zbog ove odluke američke administracije se sigurno prolilo u sjedištima tamošnjih lobističkih firmi, koje su u godinama za nama značajan dio svog profita bazirale upravo na budžetskim sredstvima Republike Srpske, koje je Dodik nemilice uplaćivao na njihove račune.

Izrečena sankcija dovoljno govori o efektima lobiranja u korist Republike Srpske, a milioni izdvojeni iz opustošenog budžeta Republike Srpske su odletjeli u zrak.

Dug spisak lobističkih firmi

Posljednji trzaj jedne od Dodikovih lobističkih firmi smo imali priliku vidjeti prije nekoliko dana, kada je firma "Picard Kentz & Rowe" uputila dopis povodom pritisaka američkih zvaničnika na predsjednika Republike Srpske.

Kritikovali su iz ove vašingtonske lobističke firme ambasadorku Morin Kormak i zamjenika pomoćnika državnog sekretara Hoyta Yeeja zbog "miješanja u unutrašnje poslove države".

Uprkos podugačkom dopisu, njegov sadržaj, a očigledno i učinak, definitivno ne opravdavaju investiciju od 90.000 dolara mjesečno, koliko Vlada Republike Srpske uplaćuje toj firmi.

Samo u prvoj polovini 2011. godine je Vlada Republike Srpske firmi "Picard Kentz & Rowe" uplatila 1,7 miliona dolara, a taj utrošak je djelimično pravdan osnivanjem i održavanjem stranice "bihdaytonproject", promotivne platforme koja "slavi uspjehe" Milorada Dodika i kritikuje rad institucija BiH.

Za usluge lobiranja, koje je u konačnici rezultiralo sankcijama, Vlada Republike Srpske je u proteklih desetak godina potrošila desetke miliona KM.

Republika Srpska je među vodećim finansijerima američkih lobista. Sudeći prema analizi fondacije Sunlight, Vlada Republike Srpske je samo u periodu od 2007. do 2011. godine lobističkim firmama u SAD-u uplatila vrtoglavih 13 miliona dolara.

Istovremeno je Federacija BiH u iste svrhe potrošila nula KM. U 2012. godini je Republike Srpske zauzela četvrto mjesto na listi finansijera američkih lobista, odmah iza Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva i Švajcarske.

Pripadnost toj listi je Republici Srpskoj osiguralo izdvajanje 3.908.755 dolara za lobističke usluge u SAD-u. Godinu kasnije je Republika Srpska završila na skromnijem osmom mjestu, sa "samo" 2,4 miliona dolara uplaćenih u džepove američkih lobista.

Među firmama koje su lobirale u korist Republike Srpske u proteklim godinama je "Quinn Gillespie & Associates LLC", za koju radi nekadašnji prvi zamjenik visokog predstavnika Ralph Johnson, a koji je samo u drugoj polovini 2010. godine potrošio 34.000 dolara na putovanja za Washington, New York, Beč i Beograd, a nije teško pogoditi ko je snosio sve troškove.

Naime, ugovorom Vlade Republike Srpske i "Quinn Gillespie & Associates LLC" Srpska je obavezna da kupuje avionske karte poslovne klase i iznajmljuje hotelske apartmane zaposlenim ove firme.

Za objavljivanje "najmanje tri" afirmativna članka je ovoj firmi Vlada Republike Srpske mjesečno uplaćivala 122.600 dolara.

Džepove su budžetskim novcem popunili i vlasnici firme "Laurus Group LLC", koja je za 11 mjeseci naplatila 495.000 dolara, ali i firma "Myrmidon Group LLC", koja je inkasirala višemilionski iznos za „privlačenje investitora“ i "promjene percepcije o vodstvu Republike Srpske".

"Myrmidon Group" je još na listi lobističkih firmi koje pružaju usluge Vladi Republike Srpske, a na to ime im se uplaćuje mjesečni iznos od 44.965 dolara.

Tu je i "Dewey & Leboeuf", koju je Vlada Republike Srpske plaćala 175.000 dolara mjesečno, dok firma nije bankrotirala zbog finansijske krize.

Dodik je, sudeći prema dokumentima američkih institucija, firmi "Laurus Group" plaćao 540.000 dolara godišnje za plate, te 110.000 dolara za "kancelarijske troškove".

Opozicija se pobunila

Opozicija u Srpskoj je ranije iskazivala interes o epilozima izdvajanja višemilionskih sredstava za lobističke firme u SAD-u.

Upitnik na tu temu je u martu prošle godine na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske uputio Branislav Borenović, zatraživši pojašnjenje za šta je u 2015. godini potrošeno 2.964.000 KM po osnovu "rashoda za stručne usluge".

Naglasio je Borenović da sredstva namijenjena za te svrhe u 2016. godini iznose 3.920.000 KM, te da od 2010. do marta 2016. ta izdvajanja, prema njegovim informacijama, iznose 27 miliona KM.

"Bilo bi dobro da nam date informaciju o tome koliko su sredstava iz budžeta Republike Srpske dobile sljedeće konsultantske kuće: The Laurus Consulting Group, Picard Kentz & Rowe, The Myrmidon Group LLC, Innovative Global Initiative and Solutions LLC, Quinn Gillespie and Associates, Dewey and LeBouef", dodao je Borenović.

U odgovoru Vlade Republike Srpske, pored pravdanja svrhe finansiranja lobističkih firmi, nisu navedeni konkretni iznosi, pravdajući to Zakonom o zaštiti tajnih podataka, ali je navedena konstatacija da su ti troškovi u posljednjim godinama "racionalizirani".

Republika Srpska je otvorila i osam predstavništava širom svijeta, a onim u SAD-u rukovodi Obrad Kesić.

O njegovim diplomatskim sposobnostima mogu posvjedočiti i sankcije koje su inicirale ovaj tekst, a Vlada Republike Srpske za troškove predstavništva u Vašingtonu mjesečno izdvaja 30.000 dolara.

Da li će i ko će odgovarati zbog uzaludnog utroška višemilionskih budžetskih sredstava, u vremenu u kojem je Republika Srpska grcala u dugovima, pitanje je na koje bi odgovor trebale dati nadležne pravosudne institicije.

Izvor: faktor.ba

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Tzhc

18.01.2017 11:49

Federacija BiH nula dolara?Bakir baca sihire.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

18.01.2017 13:50

A rudonja je unistio RS.

Name

e srbi usta vas uvuce baja

18.01.2017 14:41

Vidite bakiru Ameri lobiraju sami on netreba placati,

Name

Mr X

18.01.2017 11:50

Mislim da od odgovornosti nema ništa, dokaz su silni naši novci koji su bačeni u vazduh! Vrijeme će pokazati da je "naš" vođa ogrezao u kriminalu i da nas je zaveo u crno prizivajući novi rat, a prikrivajući istinu! Istina je da smo prezaduženi i ŠVORC!

ODGOVORITE
Name

Dodo

18.01.2017 11:59

A šta je sa Njemanjom on je skuplji od Amerike

ODGOVORITE
Name

Hm

18.01.2017 12:00

E sad samo budalama nije jasno da je veliki dio tog novca završio na nekom računu velikog Baje !! On lobistima prebaci npr. 2 miliona iz Budžeta RS, a oni njemu po unaprijed dogovorenom planu vrate na privatni račun 1 milion... I tako svako malo..godinama

ODGOVORITE
Name

Zdravko

18.01.2017 12:05

Ako cemo po toj logici onda je SDS jedina stranka koja ne trguje srpskim interesima jer je vec 10 godina je na crnoj lista SAD-a, Dodo skaces sam sebi u usta!?

ODGOVORITE
Name

Naravno da ne

18.01.2017 12:26

Ne vidim kako trguju, nijedna nadleznost nije presla na BiH nivo za vrijeme njihovog mandata, a Mile sve dao, cak je i SIPU osnovao od koje sad kenja u gace.Daleko mi je zdravija prica o jacanju RS ekonomski, nego zagovarati novi rat.A sumnjam bi Mile i u ovom ratu ucestvovao kao i u proslom.

Name

Roki

18.01.2017 12:27

Nemoj te tako čovjek je patriota ,nepriznaje ništa nikog drugacijeg mrzi državu u kojoj je rodjen zar treba vise da bi se dokazao!?

ODGOVORITE
Name

lobista

18.01.2017 12:59

Dodik je grobar svoga naroda koga je opustošio do prosjačenja. Svako ministarstvo, JP, Uprave i druge institucije koje imaju svoje prihode, plaćale su lobiste i Dodika,a on je izvlačio pare od njuh. Iz Geodetske uprave je izvukao 100 miliona KM, a zato se tamo ništa ne radi!

ODGOVORITE
Name

rugipp

18.01.2017 13:08

U RGU je postavio kumića Stankovića, Deurića, Komljena-dir."zv. Guzovača", te ukupno 39 rukovodioca, plate oko 5000 KM sa doprinosima+sl. vozila (ranije bilo uposlena samo 4 rukovodna)

Name

sipa

18.01.2017 13:11

Sipa odmah da krene u istrage budžetskih organa i JP RS. Eto Mektiću Ameri te podržavaju

Name

Šume Srpske

18.01.2017 13:04

Zato su Šume Srpske uvijek u minusu zbog lobiranja i Dodiku uplata, zatim elektro privreda i sva ministarastva i uprave RS

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

18.01.2017 13:11

Narod je dobio za šta je glasao. Ispade da su avion i helikopter stvarno sitan trošak. Zamislte samo šta je moglo da se napravi za 30 Mil KM, reći ću vam, jedna hidroeletrana od 30MW koja se odplati za 10 godina i tako svakih 10 donosi navedene milione, traktori i voćnjaci koji bi u Rusiju izvozili voće i zaposlili barem 500 ljudi... da ne nabrajam.

ODGOVORITE
Name

Sta se moze

18.01.2017 13:23

Bolje da je za te pare lobirano npr. kod Arapa, oni u Srbiji svasta nesto rade i ulazu, tako bi ojacali RS ekonomski, a time bi i politicki polozaj bio jaci i ozbiljniji.

ODGOVORITE
Name

Repo Poslovi

18.01.2017 14:03

Kakvi iznosi!! Koliko novaca... A sta je sa onim sto obican gradjanin ove muke i ne zna? Sta je sa svim zakulisanim iznosima? A sta je sa propustenim prilikama, dobiti? Hoce li to iko ikad izracunati i zatraziti odgovornost? Svaki ekonomista zna o cemu pricam

ODGOVORITE
Name

BOBA

18.01.2017 14:09

UNIŠTIO GRAĐANE TO SE ZNA NJEGOVA POBJEDA JE FARSA GDJE SU SE PODANICI HVALILI ŠTA SU RADILI KOLIKO DOPISIVALI GLASOVA KOLIKO PLAĆALI UCJENJENE BUDALE ŽIVOT NIJE MISLITI TUĐOM GLAVOM MOJ NARODE TREBA MISLITI O BUDUĆNOSTI A NE SAMO DA JE SAD DOBRO MOJI GLUPI PODANICI.

ODGOVORITE
Name

Dragan

18.01.2017 16:34

Ne mogu oni izlobirati, koliko Mile može zas.ati.

ODGOVORITE