Lavrov: Srpska ne krši sporazum

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je da optužbe da Republika Srpska proslavom 9. januara krši Dejtonski sporazum predstavljaju provokacije i dodao da iritira to što srpski političari u Banjaluci stalno bivaju optuženi da ruše BiH.

Republika Srpska 17.01.2017 | 17:50
Lavrov: Srpska ne krši sporazum
"Naglasiću još jednom - u BiH niko ne ruši državu", rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

On je istakao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više puta ranije potvrđivao svoju privrženost Dejtonskom sporazumu, te ocijenio da Dejtonski sporazum krše oni koji donose odluke ne uzimajući u obzir mišljenja sva tri naroda, prenose beogradski mediji.

Lavrov je rekao da je Moskva podsjećala zapadne partnere da u BiH, "koja se smatra nezavisnom državom", treba ukinuti instituciju visokog predstavnika koji može da nameće Srbima, muslimanima i Hrvatima bilo kakva rješenja.

Govoreći o tome da EU nikako da odbaci ovlaštenja visokog predstavnika, Lavrov je naveo da to iritira, isto tako kao što iritira i to što su srpski političari u Banjaluci stalno podvrgnuti napadima da ruše BiH.

"Kada se dižu histerije povodom odluke Srba da 9. januar proglase Danom Republike Srpske i kada se saopštava da je to podrivanje Dejtonskog sporazuma, onda to predstavlja još jednu provokaciju i neku vrstu uvrede da neko priznaje svoje vrijednosti, a ne neke briselske, posthrišćanske", kaže Lavrov.

On je istakao da se Rusija zalaže za realizaciju Dejtonskog sporazuma i da je uvijek potvrđivala privrženost ovom sporazumu.

Izvor: Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Labrov

17.01.2017 18:16

Eto svi imate neke svoje komentare ali sve bez uspjeha.

ODGOVORITE
Name

lazni prijatelj

17.01.2017 18:29

I '92 su bili srbski prijatelj i zastitnici, a od tad? pa do danas, srbija sve manja.

Name

re lavrovu

17.01.2017 18:29

A gdje ste bili kad se pravio Dejtonski sporazum?

ODGOVORITE
Name

Nn

17.01.2017 19:13

Srna je javila mora se vjerovati.

ODGOVORITE
Name

Kiki

17.01.2017 19:20

Lavrov je malo opterecen poslom. Leti tam,leti vam. Postao je malo i nervozan u zadnje vrijeme. Mislim da nije dorastao funkciji i da ce ga Putin uskoro degažirat sa tog mjesta.

ODGOVORITE
Name

Xy

18.01.2017 08:27

Lavrov Mrs

ODGOVORITE