AO: Šampion šampionski - 3:0!

Nije bilo razloga za strah – Novak 'počistio' Verdaska! Novak Đoković započeo je put ka odbrani titule na Australian Openu pobedom nad Fernandom Verdaskom u tri seta – 3:0 (6:1, 7:6(4), 6:2).

Tenis 17.01.2017 | 11:45
AO: Šampion šampionski - 3:0!
Šestostruki osvajač prvog Grend Slema sezone stigao je u Australiju kao osvajač turnira u Dohi, gde je do odbrane titule došao trijumfom nad prvim reketom sveta Endijem Marijem.

Najbolji srpski sportista u istoriji nije briljirao na otvaranju turnira u Melburnu, ali je uprkos tome poprilično lako stigao do trijumfa na Verdaskom, koji je samo u drugom setu uspeo da mu napravi kakve-takve probleme.

Bio je ovo njihov 14. okršaj Srbina i Španca, a Đoković je dobio deseti od prethodnih 13 i sva četiri od 2010. godine, odnosno – i onaj prošle nedelje u polufinalu spomenute Dohe, posle prave drame – 4:6, 7:6(7), 6:3.

Bolji iz ovog duela u narednom kolu igraće protiv pobednika susreta između Denisa Istomina iz Ubekistana i Hrvata Ivana Dodiga.

Novak je savršeno započeo duel – najpre je rivalu prepustio samo jedan poen u uvodnog gemu, da bi zatim sjajnim riternima i dubokim udarcima stigao do tri vezane brejk šanse. Verdasko je uspeo da spase prvu, ali prilikom druge već nije imao šanse – 2:0.

Đoković je nastavio u istom ritmu, pa je na semaforu ubrzo pisalo 3:0, a ništa se nije promenilo ni u narednom gemu. Srbin je s lakoćom kontrolisao poene i posle 14 minuta igre stekao ogromnu prednost – 4:0.

Imao je Novak priliku da prvi set završi bez izgubljenog gema, pošto je imao dve set lopte na servis Španca, ali je Fernando uspeo da se izvuče. Iako je podigrao nivo i agresivnost svoje igre, Verdasko nije mogao ništa da promeni u prvom setu, a Đoković četvrtu šansu pretvara u vođstvo u setovima – 6:1.

Iako je ubedljivo izgubio prvi set, Fernando nije izgubio fokus, pa je već na startu drugog seta uspeo da iskoristi prvi pad u igri našeg asa. Novak je vezao nekoliko grešaka iz bekenda, a Verdasko stigao do prvog brejka na meču, koji je ubrzo potvrdio – 0:2.

Početak drugog seta potpuno se razlikovao od svega onogo što smo videli u uvodnom periodu igre jer smo u uvodnih pet gemova videli čak četiri brejka.

Najpre je Verdasko, pošto je stigao do prednosti, iskoristio prvi pad u igri našeg asa, kada je poslao nekoliko udaraca iz bekenda u aut. Međutim, usledio je ekspresan odgovor Đokovića, odnosno dve neiznuđene greške Španca – 1:2.

Međutim, iako je povratio ravnotežu, Novak nije uspeo odmah da povrati rezutlatski balans. Još jedan slabiji gem koštao ga je servisa još jednom, ali je i tada imao odgovor – ovoga puta iz forhenda za novu šansu za izjednačenje – 2:3.

Izleda da u ovom periodu susreta nije moglo bez drame i brejk lopti, ali i sjajnih udaraca. Verdasko nije menjao pristup koji mu je donosio rezultat, izborio se za novu šansu da rivalu oduzme servis. Ipak, Đoković to nije dozvolio, da bi divnom forhend dijagonalom, iz gotovo nemoguće pozicije, izjednačio – 3:3.

Bio je evidentan pad u igri Novaka, koji se pre svega mučio sa ubacivanjem prvog servisa, ali i pozicioniranjem prilikom udaraca. Nastavilo se sa napetim gemovima na obe strane, uglavnom zbog velikog broja grešaka, međutim – brejka nije bilo – 4:4.

Deveti gem drugog seta bio je najbolji u dosadašnjem toku susreta. Verdasko je Đokoviću s nekoliko grešaka poklonio nove dve šanse za brejk, ali je onda odigrao maestralno – pogodivši dva asa za preokret. Usledio je novi fenomenalan pasing šot Novaka, ali je Fernando na kraju ipak uspeo da gem privede u svoju korist – 4:5.

Novak nikako nije bio na svom nivou, ali je uprkos tome uspeo da veže nekoliko dobrih poena i stigne do tri vezane brejk šanse. Ipak, Fernando još jednom, kada je najpotrebnije, pronalazi prvi servis, pogađa dva asa i posle nekoliko đuseva i prednosti uspeva da natera rivala da svojim servisima zasluži taj-brejk – što ovaj jako brzo i čini – 6:6.

Đoković je 13. gem drugog seta otvorio mini-brejkom, koji je potom potvrdio pravovremenim izlaskom na mrežu i mirnim volejom za 2:0. Usledio je nešto duži poen, koji takođe osvaja Novak posle greške Španca, koji zatim vezuje dva poena i vraća balans. Nastavio je u istom ritmu, pa je ubrzo, posle četiri veza poena, on bio taj koji je imao mini-brejk prednosti na svojoj strani (4:3).

Delovalo je da će Verdasko nastaviti seriju, ali je onda uradio ono što mu je na poseban način obeležilo karijeru. Novak mu je praktično samo vraćao lopticu, a on vezao četiri greške, pa je branilac titule došao na set do plasmana u naredno kolo – 7:6(4).

Verdaskova autodestrukcija nastavila se i na startu trećeg seta, pa je Đoković posle gema bez izgubljenog poena na 'poklon' dobio novi brejk, koji je uz manje probleme, odnosno jednu spasenu ribrejk priliku, pretvorio u značajnu prednost – 3:0. Nakon toga je Nole lagano priveo meč kraju i prošao u 2. kolo.

Novak Đoković deli prvo mesto na večnoj listi osvajača Ozi Opena sa Rojom Emersonom, pošto su obojica po šest puta trijumfovala u Melburn Parku.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srpska Dijaspora.

17.01.2017 11:16

Nole cestitam .Bravo Nole Srbija do Tokija Idemo.Pregaziosiga Kao Samohotka.Zivela Snaga Srbije.

ODGOVORITE