Svjetska banka traži hitne reforme na Balkanu

Kreatori politika na zapadnom Balkanu trebaju izbalansirati finansijske sektore u svojim zemljama da bi se potakao dugoročni rast u regiji, navedeno je u novom izvještaju Svjetske banke.

Region 16.01.2017 | 18:55
Svjetska banka traži hitne reforme na Balkanu
U izvještaju stoji da razvoj finansijskog sektora mora ići dalje od olakšanja pristupa bankovnom kreditu, omogućavajući izbalansiran razvoj finansijskog sistema kako u bankarskom tako i nebankarskom podsektoru,naročito tržišta kapitala i osiguranja, da bi se podržao inkluzivan rast u Evropi i centralnoj Aziji (ECA).

"Iako je u regiji, nakon početka svjetske finansijske krize ostvaren napredak, finansijski sektor može učiniti mnogo više na poticanju prilika za održiv i ravnomjeran rast" naveo je guverner austrijske Narodne banke i domaćin skupa u Beču Ewald Nowotny.

Ovaj izvještaj analizira ključne dimenzije razvoja u cilju podsticanja inkluzivnog rasta i nudi širu strategiju za implementaciju reformi finansijskog sektora na zapadnom Balkanu i u cijeloj ECA regiji, dodao je.

Bečki skup se fokusirao na specifične izazove na zapadnom Balkanu, uz učešće predstavnika najvišeg nivoa, uključujući guvernere centralnih banaka Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.   

Zapadni Balkan bilježi 16 procenata nekvalitetnih zajmova, što spada  među najviše u svijetu. U široj ECA regiji, tek oko 38 procenata odraslih ima neki vid štednje u poređenju s prosjekom razvijenog svijeta od 54 procenta, a tek nekoliko procenata koristi osiguranje. Nepovjerenje u banke je takođe veće nego u bilo kojoj drugoj regiji svijeta.

"Prevazilaženje tog nepovjerenja i sve veća raznovrsnost finansijskog sistema u regiji su od ključnog značaja za održiv i inkluzivan rast. Za to je potrebna dalja međunarodna saradnja jer raznovrstan i stabilan finansijski sistem zahtijeva veći obim nego što mogu pružiti zemlje u ovoj regiji pojedinačno" kaže glavni ekonomist za regiju Evrope i centralne Azije Hans Timmer.

Izvještaj kaže da za ostvarivanje održivog i inkluzivnog rasta, zemlje ove regije trebaju izbalansirati finansijski razvoj između sljedećih dimenzija:  

- Stabilnost (npr. rješavanje pitanja nekvalitetnih zajmova i smanjenje nestabilnosti privatnih kredita);

-  Efikasnost (npr. smanjenje ukupnih troškova i neto kamatnih marži na aktivu);

-  Inkluzija (npr. povećanje korištenja vidova štednje i osiguranja);

- Dubina (npr. razvoj tržišta kapitala i diversifikacija finansijskog sistema zemlje).

"Zemlje zapadnog Balkana mogu najbolje unaprijediti inkluzivan rast fokusirajući se više na jačanje finansijske efikasnosti, povećanje štednje i razvoj tržišta kapitala" napominje direktorica Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana Ellen Goldstein.

Izvještaj ističe da su tokom 1990-tih zemlje širom ECA regije izabrale model brzog finansijskog razvoja fokusiranog na rast bankovnih kredita, često finansiranih stranim kapitalom. Taj je model pomogao jačanju finansijske inkluzije firmi i domaćinstava, ali je i bio praćen manjom finansijskom efikasnošću i povećanom osjetljivošću. Kao posljedica, regija je bila pogođena dvjema velikim bankarskim krizama, prvom krajem 1990-tih i potom opet nakon 2008. godine.

Izvor: FENA

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nema gorih od bankara

16.01.2017 18:06

U pravu je Pernar. Samo ih otjerati, jer tu su da nss dave i gule.

ODGOVORITE
Name

Vrhovni Vodja

16.01.2017 19:08

Ima bolje rijesenje: komunizam tipa S.Koreja ili vjerski fanatizam tipa S.Arabija.

Name

akabiba

16.01.2017 20:41

Samo Juga opet i ove strance i nacionaliste otjerat pod hitno

ODGOVORITE
Name

Tihi

16.01.2017 21:54

Ujedinjenje nezavisnih drzava HR, BIH I Srbije na ekonomskom planu. Sve u svojim priznatim granicama ali bez granica. Kao Balkanska unija. Ostale ex Yu ako hoce ili ako bi imale interesa a imali bi ekonomski I politicki su dobro dosle.Tako malo a tako puno.

ODGOVORITE
Name

[email protected]

04.10.2018 15:41

zdravo Da li vam je potrebna finansija za vaš dom, za vaše poslovanje, za kupovinu automobila, za kupovinu motocikla, za stvaranje vlastitog posla, za vaše lične potrebe? Više brige odobravam lične kredite od od 2000 do 5.500.000 €. Kontakt: Email: [email protected]

ODGOVORITE