Digitalni radio-zvuk daleko od BiH

Radio-digitalizacija, koja je već započela u evropskim zemljama, na dugačkom je štapu u BiH, iako se radi o neminovnoj modernizaciji radija, koja će otvoriti vrata mnogo većem broju radio-kanala, ali i informacija.

Bosna i Hercegovina 16.01.2017 | 16:25
Digitalni radio-zvuk daleko od BiH
Norveška je prva zemlja u svijetu koja je prošle sedmice započela gašenje analognog radio-signala u gradu Bodo, a sva FM emitovanja u ovoj zemlji prestaće do kraja godine.

Slične poteze najavile su i Velika Britanija, Danska, Njemačka, Belgija i Švajcarska s ciljem modernizacije i prelaska na moderne tehnologije bežičnog prenosa zvuka.

Na desetine miliona radio-aparata tako bi za nekoliko godini moglo postati neupotrebljivo.

U Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH kažu da će u narednom periodu analizirati načine za uvođenje digitalnog radija u BiH.

"Iniciraćemo i izradu strateških dokumenata koji bi trebalo da odgovore na pitanje kad i kako sprovesti ovaj vrlo složen projekat" rekao je pomoćnik direktora područja upravljanja RF spektrom u RAK-u Siniša Petrović.

Profesor telekomunikacionih sistema i mreža na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci Gordana Gardašević ističe da će BiH zasigurno još čekati na digitalizaciju radija, jer treba usaglasiti regulative i stvoriti tehničke preduslove.

"Uvođenje digitalnog radija je diskutabilna tema, jer nova tehnologija još ima mana i veoma je teško napraviti direktan korak čak i razvijenim zemljama koje imaju bolju infrastrukturu od naše. Ipak, digitalna tehnologija u radiju je naša budućnost", navodi Gardaševićeva.

Profesor radio-novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Radmila Čokorilo kaže da digitalizacija radija ima čitav niz prednosti u odnosu na analogni signal, u smislu boljeg prenosa, te uklanjanja šumova i smetnji.

"Problem će nastati u vanrednim situacijama, poput ekstremnih vremenskih prilika, jer će prostorije gdje budu smješteni radio-prijemnici morati zadovoljiti standarde, pošto će od toga zavisti dobar signal" rekla je Čokorilo.

Direktor Radija RS Aleksandar Pajić kaže da je uvođenje digitalnog radija strateška stvar, za koju smatra da ipak neće brzo zaživjeti u BiH.

Digitalna TV

Testno emitovanje digitalnog signala na TV prijemnicima u BiH počelo je sredinom oktobra prošle godine. Emitovanje testnog digitalnog signala pušteno je u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru. BiH je jedina u Evropi koja je propustila 17. jun 2015. godine kao krajnji rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dab daubda

16.01.2017 17:50

Digitalni radio je nepotrebna budalastina.

ODGOVORITE
Name

akabiba

16.01.2017 20:42

Onda crnobijeli tv uzmi i uživaj

Name

Mihailo Mikic

16.01.2017 20:42

Moraju sa necim da opravdaju potrosene narodne pare. Treba sacekati da bogatije zemlje razviju digitalnu tehnoligiju za radio pa je tada uvesti a ne poput zdrebeta trcati pred rudu i trositi pare kojih nemamo u ekspermentalne svrhe.

Name

laki

17.01.2017 17:32

To ce ekspertni tim javnih servisa uradit za 100 godina