Protest: Srbi traže slobodu kretanja

Srbi sa Kosova i Metohije, zbog situacije u vezi sa vozom koji je trebalo da stigne sinoć iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, održali su protestni skup u tom gradu. Više hiljada ljudi okupilo se na protestnom skupu, javlja izveštač RTS-a. Protest je protekao mirno, a okupljeni su nosili državne zastave i zastave kombinata “Trepča”.

Srbija 15.01.2017 | 13:52
Protest: Srbi traže slobodu kretanja
Protestni skup Srba održan je u centru grada ispred spomenika knezu Lazaru, sa kojeg je poručeno da zvanični Beograd neće dozvoliti nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji i zatraženo poštovanje prava na slobodu kretanja.

Protestu su prisustvovali građani sa severa Kosova, predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za KiM, predstavnici opština sa srpskom većinom na Kosovu, studenti, predstavnici Srba u kosovskim institucijama i drugi.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da je država Srbija u potpunosti uz njih i da brani njihovo pravo da se slobodno kreću, na taj način brani i slobodnu Srbiju.

"Ono što poručujemo Prištini i onima koji je podržavaju jeste ono što je premijer Aleksandar Vučić poručio sinoć - 17. mart 2004. godine više nikada neće moći da se ponovi. Time što pokušava da zaustavi slobodu kretanja, Priština neće moći od srpskih sredina da pravi geta gde bi im odgovarali vozovi koji idu u jednom pravcu", rekao je Petković.

Naglasio je da zahvaljujući požrtvovanosti direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i premijera Vučića koji je odlučio da u Raški bude zaustavljen voz iz Beograda, koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu, danas nema sukoba i nereda.

Na skupu su govorili predstavnici Srba iz više delova Kosova i Metohije.

Pretnju putničkom vozu Srbi sa Kosova i Metohije doživljavaju kao ugnjetavanje i zastrašivanje.

Voz je iz Beograda pošao ka Kosovskoj Mitrovici juče u 8.30, a oko 16.30 zaustavljen je u Raški na poslednjoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom.

Izvor: RTS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

zumba

15.01.2017 12:53

Znaci,opet poceli Mitinzi istine,kao pred rat.

ODGOVORITE
Name

rere

15.01.2017 13:06

Zima,stado nema sta da pase,priprema za proljece......???

Name

goran

15.01.2017 14:14

Ima bas koji je sjecamo da smokao omladnci iz Semberije oko 1988 autobusima organizovano isli na mitinge

Name

Weber

15.01.2017 15:12

Sve ovo vodi ka nečemu sve je isto kao 90-tih

ODGOVORITE