"Svaki novi pokušaj završiće se loše"

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će se svaki sljedeći pokušaj privremenih institucija u Prištini da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiti loše. Čini mi se da su događaji vezani za voz trzaji odlazeće američke administracije, rekao je Nikolić poslije sednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Predmet dijaloga u Briselu sada treba da bude samo voz, odnosno sloboda kretanja, istakao je Nikolić.

Srbija 15.01.2017 | 15:00
"Svaki novi pokušaj završiće se loše"
Sporazumi iz Brisela služe da se Srbija podsjeti na šta se sve obavezala, a da ih Albanci jednostavno pogaze, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić novinarima, poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Predsjednik Srbije izjavio je da će se svaki sljedeći pokušj privremenih institucija u Prišini da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiti loše.

"Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori", rekao je Nikolić i ocijenio da je pojavljivanje ROSU na sjeveru Kosova bio znak da Albanci žele rat.

"Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Nikolić i podsjetio da je Kosovo međunarodno-pravno dio Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Srbije nije isključio mogućnost da Srbija na Kosovo i Metohiju pošalje i vojsku, kako bi zaštitila srpski narod od ubijanja.

"Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe poslaćemo i vojsku, svi ćemo ići i ja ću da idem, nije mi prvi put", poručio je Nikolić, odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Srbija pošalje i vojsku da bi zaštitila Srbe.



Nikolić je ukazao da je jučerašnji dan, iako smo se trudili da to ne pokažemo, bio na ivici sukoba.

"Pojavljivanje ROSU bio je znak da Albanci želi rat", rekao je Nikolić. On je istakao da Srbija od EU očekuje odgovor da li je tačna Mustafina izjava da su u svemu juče imali njenu saglasnost.

Istakao je i da ubuduće jedina tema dijaloga mora biti voz, odnosno sloboda kretanja.

Nikolić je rekao da su u okolnostima izazova kakav je juče bio premijer i on odlučili da zaustave "jedan putnički voz koji je bio toliki problem za EU, SAD, privremene institucije u Prištini", a "sve je bilo na ivici sukoba u kome bi bilo na desetine mrtvih, a danas... Bog zna".

"Juče je pogaženo nekoliko sporazuma postignutih u Biselu. Tačka jedan Briselskog sporazuma, naveo je, govori o slobodi kretanja, da svi stanovnici imaju parvo da se kreću na teritoriji, izlaze, ulaze, i da ne postoji mogućnost da ih neko u tome spreči", rekao je Nikolić.

Ima i tačka, podsetio je predsednik Srbije, koja kaže da specijalne jedinice ROSU ne mogu da se pojave severno od Ibra bez dobrenja NATO i lokalne zajednice.

"Šta je to juče tzv. međunarodnoj zajednici i Prištini smetao jedan voz. Možda zato što je pisalo Kosovo je Srbija i naše freske", zapitao je šef države.

Onda mi, dodao je Nikolić, ne bi trebalo da pustimo nijednog Albanca kroz teritoriju Srbije, koji ima obeležja i dokumente Kosova.



"Trzaji odlazeće američke administracije, EU nije dala pravi odgovor" 

"Meni se čini da su ovo trzaji odlazeće američke administracije, čiji su autoriteti dobili nazive ulica", ocenio je Nikolić ali istakao i da "EU nije dala pavi odgovor, NATO nije dao pravi odgovor..." na jučerašnje događaje.

"Mi nikada nećemo otpočeti i izazvati sukob, ali dozvolite da smo država koja svoj narod i teritoriju mora da štiti", primetio je Nikolić i dodao da je Kosovo teritorija pod kontrolom UN, EU ima veliku ulogu.

Prema njegovim riječima, očigledno je da sporazumi u Briselu služe samo za to da se Srbija opomene na šta se sve obavezala, a da ih Priština gazi.

"Čemu NATO ako ne ispunjava svoju ulogu"

Ako ne ispunjava svoju ulogu na Kosovu i Metohiji, kao što je u subotu nije ispunio u pogledu događaja vezanih za voz Beograd - Kosovska Mitrovica, NATO je nepotreban na Kosovu i Metohiji, rekao je Nikolić.

Nikolić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je Srbija kontaktirala sve zemlje od kojih zavisi budućnost čovječanstva i upozorila šta se dešava, ukazujući na mogućnost sukoba, koji bi inicirala Priština, a koji bi se proširio na cijeli zapadni Balkan, a potom ko zna gde...

"Očekujemo intenzivne razgovore velikih sila da vidimo kako dalje - da li Srbija treba da nastavi da pregovara o uokviru jedne Unije, koja neformalno, ali priznaje nezavisnost Kosova, i pod protektoratom velike sile, koja se do sada uvek trudila da pokaže privrženost nezavisnosti KiM", rekao je predsednik Srbije.

Odgovarajuići na pitanja u vezi pojavljivanja ROSU na severu Kosova, Nikolić je rekao da nismo dobili objašnjenje i dodao:

"Ako NATO nije ispunio svoju ulogu, onda je, što se mene tiče, nepotreban na teritoriji KiM...Onda neka se skloni pa ćemo da rješimo samo svoje probleme".



(BN televizija/RTS/Agencije)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Zvrcka

15.01.2017 12:25

Hajd dobro idu izbori, ali Tomo jesil ti i kompletna vlada Srbije svijesni sta ste mogli da izazovete?

ODGOVORITE
Name

lijan

15.01.2017 13:29

Katastrofa

Name

Igor

15.01.2017 20:08

Pred izbore sve je opravdano. I referendum i prica o ratu i vojsci sve moze. E narode ovco.

Name

politika

15.01.2017 12:28

Dali se jedna pozitivna politika vodi prijetnjama ratom? Dali je iko od ovih iz kriznog staba vidio voz? Zasto nisu bili u njemu ako su vec trazili slobodu kretanja kao znak dobr volje?

ODGOVORITE
Name

zumba

15.01.2017 12:34

Sad vrhovni komadant Srbije,vojvoda Nikolic nece moci doci u BiH zbog zauzetosti na drugim frontovima.

ODGOVORITE
Name

ЧУДОВИШТЕ ОД ЧОВЕКА

15.01.2017 12:43

Да ти ниси на вези са покојном Вангом , па све знаш? Алал вера Нострадамусе. Мало је таквих,

Name

SULUDI POSMATRAC

15.01.2017 15:27

NIJE CUDOVISTE VEC NAPAST

Name

sloboda kretanja

15.01.2017 12:48

Dole nema slobode kretanja,i to je bjelosvjetskim banditima ok.Htjeli su da im odobre bezvizni rezim za EU,ali je tu zapelo oko razgranicenja sa CG,a nije bio uslov sloboda kretanja za Srbe dole.Ko je bio saveznik Svabama u ratovima na Balkanu u proslosti,njemu se sve gleda kroz prste.Hrvatskoj nije bio uslov da vrate Srbima stanarsko pravo.A nama traze dlaku u jajaetu.

ODGOVORITE
Name

Re dragi Srbi

15.01.2017 12:52

Je li moguce da Srbija i srpski narod u posljednjih dvadeset godina samo prijeti ratom i sukobima. Jeste li vi svjesni kako to izgleda? Uvijek ista prica, vi ste ugrozeni i svi vas napadaju pa cete vi kao se braniti. Ne znam sta ocekujete.

ODGOVORITE
Name

Re zumba

15.01.2017 12:53

Ne moze on doci svakako u Sarajevo da vidim ko ce se od Bosnjaka sastati sanjim taj je i zavrsio karijeru...

ODGOVORITE
Name

Zenica

15.01.2017 12:56

Mediji u RSu ne prestaju sa političkim tenzijama. Prelistam naslove i svi mediji svaki dan u RS samo forsirsju tenzije. U Federaciji je puno drugačije, objavr sve ali brxo bace sa naslovnica i ima dosta drugih tema. Spustite se malo medju ljude, zamo ko su nam i šta su poliyičari. Znamo šta su političke tenzije donijele političarima, a šta narodu.

ODGOVORITE
Name

Osvit

15.01.2017 12:56

Neka nam je dragi Bog na pomoci,ovi politicari neznaju sta rade.

ODGOVORITE
Name

audi

15.01.2017 15:02

Ovo vam je sve politika,medijska manipulacija i zaludjivanje naroda.Ma dosta nam je mrznje. Njima svima ide u korist da se mi ovako mrzimo.

Name

Slobo

15.01.2017 13:10

Svi politicari su lopuze

ODGOVORITE
Name

SRBIJA DO TOKIJA

15.01.2017 13:19

KOSOVO SE VRACA RATOM, TO SVI DOBRO ZNAMO!

ODGOVORITE
Name

Neđo,15,Januar,2017

15.01.2017 13:52

Upravu si da,Srbija mora vratiti Kosovo .Treba bagru naterati u,Albaniju jer iz,Albanije su došli.Tito im je dozvolijo da se nasele na Kosovo.Neka idu bratu,Rami.

Name

15.01.2017 13:54

I sta se ceka?

Name

nedj boze rata

15.01.2017 16:01

Ne treba se igrati rata.

Name

Oo

15.01.2017 17:41

Tako je

Name

Dusan

15.01.2017 13:29

Srbija mora da brani svoj narod,svim raspolozivim srestvima sta tu ima lose u izjavi!!!

ODGOVORITE
Name

re

15.01.2017 15:51

Niko ne sme da ih bije tamo.... Zvuci poznato?

Name

brat Mile 2

15.01.2017 13:51

Tomo brate, Izbori se dobijaju na strahu od neprijatelja ali i gube se- to dolazi..Narod je nepredvidljiv.

ODGOVORITE
Name

Jok i

15.01.2017 14:30

Djecu da ste pitali u trecem razredu rekli bi vam da taj voz nece uci na Kosovo Sada vam nesto nije jasno ideja propala samo ne znam da li je izborna.

ODGOVORITE
Name

Zulj

15.01.2017 15:08

Sad je on u svom polozaju

ODGOVORITE
Name

Milan

15.01.2017 15:19

Lično mislim da je voz bio kao i svi ostali vozovi bez ikakvih obiljezja da tu nebi bilo nikakvih problema.....

ODGOVORITE
Name

knele

15.01.2017 16:04

Voz i ono sto je bilo napisano na njemu ne treba nikoga da vrijedja jer je to realnost kako god ko na to gledao.Kosovo je srce Srbije. Srbija treba da zastiti svoje gradjane a ne da se naguzi kada god to od nje trazi Brisel.Nadam se da ce to politicarima u Srbiji ubrzo poszati jasno.

Name

Džoda

15.01.2017 15:54

Ovo sve je postalo noćna mora. Stalno slušamo: Srbi ugroženi u Hrvatskoj, u BiH, na Kosovu, u Crnoj Gori... Pa, kakav smo mi to narod kad nam nigdje ne daju mira. Da li smo mi Srbi toliko loši da nas drugi ne vole, čak i mrze ili je to samo izmišljena priča srpskih političara, koji, navodno toliko brinu o svom narodu da bi i život dali za njega? Biće prije da su ovi naši političari skloniniji svađama i natezanjima sa drugima , nego normalnoj saradnji i dobrosusjedstvu.

ODGOVORITE
Name

Hm

15.01.2017 16:22

Ja samo znam da je na Kosovu jedna od najvecih baza americke vojske...od koje oni nece tek tako odustati..

ODGOVORITE
Name

Gile

15.01.2017 17:19

Nećemo dirati bazu, ali zato teško šiptarima

Name

PAJKO

15.01.2017 18:12

VOZ KAO VOZ NIJE SPORAN. AL SU SPORNI NATPISI I TO NA ALBANSKOM JEZIKU.

ODGOVORITE
Name

Razmisljam

16.01.2017 20:04

Ovde se Srbi i Albanci takmice ko ce biti veca budala.Za sada su Albanci ispali vece budale,a srbi su odmah na drugom mjestu.

Name

Viber

15.01.2017 21:26

Boli me glava od politike

ODGOVORITE
Name

RS

16.01.2017 19:49

E jadni Tomo, pa tebi jos nisu ni javili da si predsjednik. Misle ljudi pravis rakiju pa da te ne ometaju. Ne znaju oni da si ti izgleda popio previse pa pricas gluposti. Ne prijeti nikom jer to vise nigdje ne prolazi, samo pokazujes luzerstvo. Jadna Srbija sa vama.

ODGOVORITE