Albanci nisu sami donijeli odluku

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da Albanci nisu sami donijeli odluku da blokiraju putnički voz iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, kao i odluku da isprovociraju zamalo krvoproliće.

Srbija 15.01.2017 | 10:28
Albanci nisu sami donijeli odluku
On je podsjetio na izjavu premijera samoproglašenog Kosova Ise Mustafe u kojoj zahvaljuje EU i SAD za podršku takvoj ekstremnoj akciji da se zaustavi putnički voz iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, te napomenuo da se još nije mogao čuti nikakav demanti te tvrdnje.

"Ne mislim da su Albanci ovu odluku da isprovociraju ovakvo zamalo nasilje i krvoproliće, doneli bez neke šire podrške. Vrlo retko se oni tako ponašaju i vrlo retko samostalno bilo šta rade", rekao je Đurić za TV "Pink".

Đurić je rekao da posebno smatra neprihvatljivim stav portparola EU /Maje Kocijančič/ da tobože cijela ta situacija u vezi sa blokadom voza nije njihov posao i problem.

"Pa šta je njihov posao, ako ne da obezbede slobodu kretanja, poštovanje osnovih ljudskih prava i spreče nasilje i ugnjetavanje, zveckanje oružjem i izazivanje rata", zapitao je Đurić.

Đurić je istakao da se ćuti na najgore moguće ugrožavanje ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji, kao i na kršenje međunarodnog prava u slučaju Srbije, a s druge strane se puštaju na slobodu zločinci kakav je Ramuš Haradinaj.

On je podsjetio da je Srbija prvi put od ratnih sukoba, poslala jasnu poruku da nije spremna da ćutke gleda kako srpski narod na Kosovu i Metohiji ugnjetavaju i da je spremna da reaguje.

"Oni koju su možda bili spremni da povuku najgore moguće poteze koji bi rezultirali pogromima, poput martovskog 2004. i onog 1999. godine, sada znaju da je Srbija spremna da zaštiti svoj narod", istakao je Đurić.

Đurić je rekao da slučaj sa vozom nije prva suluda provokacija Prištine, s ciljem da izlože Srbe pritiscima i izazovu sukob sa Beogradom.

On je podsjeti na zabranu ulaska na Kosovo školskih knjiga za srpske đake, smjenu srpskog ministra Ljube Marića, zakon o konfiskaciji "Trepče", zaključavanje vrata srpske crkve u Prištini, na zabranu ulaska predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću za Božić.

Prema njegovim riječima, u slučaju blokade putničkog voza riječ je o najgorem mogućem ograničavanju ljudskih prava, kršenju prava na slobodu kretanja, koja je zagaratovana svim domaćim i međunarodnim propisima, kao i sporazumom između Beograda i Prištine.

"Dovedeni su albanski specijalci da se srpski narod na Kosovu i Metohji izloži ugnjetavanju. A dnevno sa Kosova kroz centralnu Srbiju prolaze desetine albanskih prevoznika, sa različitim napisima na albanskom jeziku i niko ne pravi problem", dodao je Đurić.

Izvor: SRNA/Pink TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

kis

15.01.2017 09:38

Ako zelite narodu dobro trebate drugi put napisat ;"Srbi, Albanci, sloga i suzivot".Siguran sam da niko protiv takog voza nebi imao nista protiv, osim nacionalista a njih ko j...

ODGOVORITE
Name

Kosovo

15.01.2017 09:59

Ovo sa vozim je bila nepotrebna provokacija sad kad se trazi Haradinajeva ekstradicija iz Francuske. Cini mi se da neko namjerno sabotira pokusaje Srbije da ga dobije na legalan nacin.

ODGOVORITE
Name

k

15.01.2017 10:07

Daj majke ti i djeca u djecijem vrticu vas nemogu slusat, dosta provokacija ...dosta mrznje ... hocemo bolji zivot

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

15.01.2017 10:57

Ovaj lik neodoljivo podsjeća na Stevandića...ne izlazi Vučiću iz g....e i čovjek "sve zna i uvjek je tamo gdje prave komediju i vašar...baš kao Stevandić zajedno sa Bajom!

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

15.01.2017 11:38

TAČNO - OGROMNA SLIČNOST !!!

Name

Kl

15.01.2017 11:09

Čuo sam da su u vlaku bili Dodik, Kusturica, Lazanski i Galijašević. Bolje da su ga vratili jer takvi junaci da su otišli na Kosovo vjerujte da ni jedan državljanin Kosova ne bi ostao živ!

ODGOVORITE
Name

Čovjek

15.01.2017 11:17

Trobojka sveci ikone parole To samo diletant u ovo vrijeme može da uradi i pošalje takav voz na Kosovo. Politikom se trebaju baviti oni koji imaju osjećaj za moguće a ne za nemoguće.

ODGOVORITE