Kitarovićeva ne smije nastaviti sa nipodaštavanjem RS

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak poručio je da je izjava predsednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u kojoj sa omalovažavanjem govori o Republici Srpskoj, u suprotnosti sa politikom razvoja dobrosusjedskih odnosa i da je potpuno neprihvatljiva.

Republika Srpska 12.01.2017 | 15:42
Kitarovićeva ne smije nastaviti sa nipodaštavanjem RS
"Republika Srpska je sastavni dio BiH i kao što sve institucije u BiH na svim nivoima poštuju Hrvatsku, očekujemo da se glavne institucije Hrvatske sa istim poštovanjem odnose prema BiH, kao i prema Republici Srpskoj i Federaciji BiH", istakao je Crnadak.

On je izrazio zabrinutost što Kitarovićeva šalje poruke prijetećim tonom i na taj način podstiče tenzije u regionu.

"U komunikaciji među susjedima i prijateljima nema mjesta porukama u kojima se neko 'spušta na zemlju' i u kojima se nekome poručuje da je falsifikat", napominje Crnadak.

On je podsjetio da se ovih dana intenzivno priprema zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH koja treba da se bavi rješavanjem konkretnih problema, ali i pošalje poruku razvoja dobrih odnosa između dvije zemlje.

"Nipodaštavanje Republike Srpske od predsjednice Hrvatske, kao i nedavno od ministra /Vlahe/ Orepića se ne smije nastaviti, jer sa onima koji vrijeđaju i prijete nemamo o čemu razgovarati", naglasio je Crnadak.

U BiH, kaže ministar inostanih poslova, postoji konsenzus da se sa Hrvatskom gradi povjerenje, međusobno razumijevanje i još snažnija ekonomska saradnja.

“Zato se iskreno nadam da će retorika u narednom periodu biti okrenuta tim pitanjima, a ne razgradnji naših odnosa”, navodi Crnadak.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar