SDS: Nezabilježen diplomatski skandal

Revoltirani poređenjem obilježavanja Dana Republike Srpske sa obilježavanjem dana NDH od strane visokog predstavnika u BiH Valentina Incka iz Srpske demokratske stranke reagovali su otvorenim pismo Upravnom odboru Savjeta za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini. Pismo koje je potpisao njihov predsjednik Vukota Govedarica vam prenosimo u cjelosti.

Republika Srpska 12.01.2017 | 12:28
SDS: Nezabilježen diplomatski skandal
Poštovani /a,

Povodom neprihvatljivih i uvredljivih izjava visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka kojim je obilježavanje Dana Republike Srpske uporedio sa obilježavanjem dana osnivanja zločinačke paradržavne tvorevine Nezavisne države Hrvatske primorani smo da Vam se obratimo na ovakav način.

Smatramo da su ovakve izjave visokog predstavnika u BiH uvredljive i da predstavljaju prekoračenje ovlaštenja visokog predstavnika i jedan nezabilježen diplomatski skandal od osnivanja Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Valentin Incko je izjavom u kojoj je Dan Republike Srpske uporedio sa danom zločinačke tvorevine Nezavisne države Hrvatske uvrijedio je sve građane Republike Srpske, ali i sve pripadnike srpskog naroda bez obzira u kojem dijelu svijeta žive.

Podsjećamo na žrtvu i značaj koji je srpski narod dao tokom Drugog svjetskog rata u borbi protiv zločinačke ideologije fašizma koja je svoje otjelovljenje na Balkanu imala u vidu Nezavisne države Hrvatske. Stratišta i mnogobrojne kolektivne grobnice svjedoče o strašnom stradanju srpskog naroda pod Nezavisnom državom Hrvatskom a jasenovačke žrtve opominju cjelokupnu svjetsku javnost na posledice četvorogodišnjeg postojanja Nezavisne države Hrvatske od 1941. do 1945. godine.

Narod Republike Srpske koji je preživio strahote Drugog svjetskog rata kao žrtva fašističkog terora oduvijek je njegovao antifašističku tradiciju, pamteći šta je fašizam i koje su posledice njegove politike. Srpski narod sa zapadne strane Drine koji je preživio golgote Nezavisne države Hrvatske početkom devedesetih godina dvadesetog vijeka okupio se oko ideje o osnivanju i stvaranju Republike Srpske kao institucionalne brane kako se stradanje iz Drugog svjetskog rata ne bi ponovilo.

Podsjećamo da je Nezavisna država Hrvatska poslije pada fašizma svim međunarodnim propisima osuđena kao zločinačka tvorevina.

Za vrijeme svog trajanja, od 1941. do 1945. godine, a pod patronatom sila Osovine, utemeljena na ideologiji ustaškog pokreta i katolizaciji svih struktura države i društva, NDH je sprovodila organizovan teror nad svojim građanima drugih nacionalnih, vjerskih i rasnih pripadnosti, koji su proglašeni remetilačkim faktorom ( Srbi, Jevreji i Romi).

Njen otvoreni cilj i državna politika prema Srbima najsažetije se može opisati citiranjem Pavelićevog ministra i doglavnika Mila Budaka koji u Gospiću 1941. godine izjavljuje: „Jedan dio Srba ćemo pobiti, drugi raseliti a ostale prevesti na katoličku vjeru i tako pretopiti u Hrvate“.

Za vrijeme Nezavisne države Hrvatske pokatoličeno je 240 hiljada Srba, porušeno 450 i oštećeno preko 800 pravoslavnih crkava. Ubijeno je i preko 200 pravoslavnih sveštenika.

Kada je Hitlerov specijalni opunomoćenik za Balkan, dr Herman Nojbaher, 1943. godine počeo intenzivnije da se bavi srpskim pitanjem, najprije je pokušao da stane na kraj hrvatskim zločinima. U svojim memoarima, za hrvatski pokolj Srba Nojbaher kaže:
"Pokolj Srba od strane Hrvata spada u najsvirepije akcije masovnog ubistva cijele svjetske istorije. Doživio sam da mi se ustaške vođe hvale kako su zaklali milion Srba, uključujući tu i odojčad, decu, žene i starce“. Prema izveštajima kojima je raspolagao, Nojbaher je broj zaklanih bez odbrane procjenjivao na 750 hiljada.

Jastrebarsko, logor za srpsku djecu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, bio je u Drugom svijetskom ratu jedini koncentracioni logor (zatvor, tamnica, stratište) u svijetu specijalizovan za smještaj i pogrom djece. Patent hrvatskog nacionalizma, jedinstven u istoriji civilizacije, kojim je, nedvosmisleno, vršen genocid nad Srbima.

Italijanski pisac Malaparte u svojoj čuvenoj knjizi "Kaputt", u poglavlju pod naslovom "Kotarica ostriga", piše o kotarici punoj očiju srpske djece, koju je šef hrvatske države Ante Pavelić držao na svom radnom stolu prilikom susreta sa Malaparteom. Začuđenom Malaparteu, koji je pomislio da su u kotarici ostrige, Pavelić je objasnio da su izvađene dječije oči poklon njegovih "hrabrih ustaša".

O zvjerstvima Nezavisne države Hrvatske nad srpskim stanovništvom govori i čuveno pismo italijanskog generala Aleksandra Luzana Musoliniju. To zvjerstvo koje je general Luzano vidio u Istočnoj Hercegovini prevazilazi ljudska razmišljanja. Nemamo namjeru da citiramo navode italijanskog generala, možete pretpostaviti o čemu je Luzano mogao pisati Musoliniju.

Još jednom podsjećamo da je Republika Srpska osnovana 9. januara 1992. godine u Sarajevu Deklaracijom o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH. Svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine a ime Republika Srpska je dobila 12. avgusta 1992. godine. Tokom oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini 1992-1995 godine institucije Republike Srpske, prije svih Vojska Republike Srpske i Vlada Republike Srpske su funkcionisale u punom kapacitetu i bile priznate kao strana u oružanom sukobu.

Delegacije Republike Srpske učestovale su kao strana u oružanom sukobu na sve jednoj mirovnoj konferenciji tokom rata i u sve i jednom prijedlogu mirovnog rješenja za Bosnu i Hercegovinu, od Kutiljerovog plana, preko Vens-Ovenovog plana, Oven-Stoltenbergovog plana i plana Kontakt grupe pa sve do Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Upravo je Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma odnosno Ustav Bosne i Hercegovine i definitivno priznao pravni subjetivitet Republici Srpkoj koji ona već punu 21 godinu čuva, njeguje i razvija u okvirima Bosne i Hercegovine. Dejtonski mirovni sporazum priznao je i sve institucije koje je Republike Srpska gradila tokom oružanog sukoba 1992-1995 i prepoznao ih kao legitimne, inkorporirajući ih u Ustav dejtonske Bosne i Hercegovine.

Jedan od dijelova dejtonskog mirovnog sporazuma je i Aneks 10 koji reguliše ulogu i nadležnosti Kancalarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Ovim aneksom je određeno da visoki predstavnik nadzire implementaciju mirovnog sporazuma, unapređuje civilne aspekte mirovnog rješenja i predstavlja konačnu instancu tumačenja ovog sporazuma.

Tokom godina ovlaštenja visokog predstavnika su se proširivala pa je pored uloge vrhovnog tumača dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik, mimo odredaba Ustava Bosne i Hercegovine i Aneksa 10, počeo da donosi i nameće propise i provodi nametnute zakone.

Tokom 21 godine koliko traje misija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini promijenilo se 7 visokih predstavnika, ali niti jedan nije nikada na jedan tako grub, uvredljiv i bezobziran način uvrijedio jednu čitavu društvenu grupaciju kao što je to uradio Valentin Incko poistovjetivši dan osnivanja međunarodno-pravno priznatog subjekta kao što je Republika Srpska sa danom osnivanja zločinačke tvorevine kao što je NDH-a.

Pitamo se kakav politički i diplomatski kredibilitet može da ima čovjek koji treba da zagovara toleranciju i mir, a sebi dozvoljava da izgovori ovako teške konstatacije?

Sljedeće pitanje koje se nameće jeste koliko izvještaji Valentina Incka koje podnosi Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija mogu biti vjerodostojni i kredibilni ako se uzmu u obzir njegove izrazito teške kvalifikacije na račun Republike Srpske?

Na kraju treba postaviti možda i najvažnije pitanje, koliko povjerenja i podrške Valentin Incko može da očekuje od građana Republike Srpske kojima treba da garantuje mir i sigurnost i štiti ih od napada mržnje i ksenofobije, kada sebi dozvoljava da na ovaj način poredi datume, kvalifikuje prošle događaje i revitalizuje istoriju i bolna sjećanja srpskog naroda?

Od Vas kao ambasadora zemalja koje čine Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini očekujemo da se ogradite od ovakvog istupa visokog predstavnika Valentina Incka i javno diskvalifikujete njegovu izjavu i njen neprimjeren sadržaj.

S poštovanjem,

Predsjednik Srpske demokratske stranke
Vukota  Govedarica

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

p

12.01.2017 12:31

Jeste Incko preletio ali sad svi na mjenu tvrde pazar!Providno je to!

ODGOVORITE
Name

Nije bitno

12.01.2017 13:47

U potpunosti se slažem.

Name

Mrki

12.01.2017 12:31

Pa i Dodik naziva BiH nemogucom zemljom, u cemu je problem?

ODGOVORITE
Name

Re Mrki

12.01.2017 12:56

pa zar je moguca ?

Name

re.re.mrki

12.01.2017 15:21

Vidis da je moguci,psi laju karavani prolaze,te i ti tako

Name

Ewq

12.01.2017 12:54

Pa i dodik svakog provocira pa nista tako i incko...pa kad je dodo sila bila bi mu ostavka mila onda bi se rakija pila ne bi bolja opcija bila za srbe da dodik ode u proslost on je kriminalac zaposljava nesposobne nestrucne ljude stranacki podobne mmmmm

ODGOVORITE
Name

Šurda

12.01.2017 13:35

Znači tebi ne smeta Inckova izjava? Čisto da se zna.

Name

A

12.01.2017 14:15

A što bi Inckova izjava smetala jednom čestitom Bošnji?

Name

Kole

12.01.2017 13:10

Auuu, kako je sds oštro reagovao, osjeti se jačina stranke!

ODGOVORITE
Name

hmmm

12.01.2017 13:42

Po nekoj bolesnoj logici vecine komentatora iz reda srpskog naroda, da li bi se moglo reci da se Jasenovac nije ni dogodio? Da li se moze tvrditi da su srbi sami sebe tu poubijali, da bi to poslje svalili na svoje komsije hrvate? Da li genocid nad srbima u jasenovcu nista osim obicne gnusne lazi? Ako ste sva ova pitanja odgovorili sa "ne", onda vas molim da mi objasnite IZ KOJEG RAZLOGA SE ONDA PLJUJE PO SREBRENICKIM ZRTVAMA GENOCIDA???

ODGOVORITE
Name

Krsti se Krstivoje

12.01.2017 13:55

Vrlo je jednostavo...stavljate na ficu znak mercedes i tvrdite da je mercedes..jos kako vrijeme odmice bice mercedesov kamion...ne ide to tako...

Name

karamba

12.01.2017 14:01

Pa bolan da je bio genocid bilo bi sve pobijeno i nebi se organizovano sa autobusima zene i djeca prebacili do muslimanske teritorije.Znate i sami da su vasi borci krenuli da se probiju prema Tuzli i neki su uspjeli a neki ne.Istina je nekada bolna ali samo tako mozemo naprijed samo sa istinom.Svako dobro!

Name

hm

12.01.2017 14:07

Zanimljiv nick.. vjerujem da objava ovog komentara ima veze s onim što sam pisao BN portalu.... možda ipak ima nade za sve nas u BiH,.. možda nije sve otišlo do vraga..

Name

Krstim se

12.01.2017 14:40

Zato što su događaji u Jasenovcu notorna činjenica a događaji u Srebrenici velika manipulacija, Dokle god postoji zadnji Srbin pod nebeskim svodom imaće sveti zadatak da razobličava i otkriva laž o Srebrenici koju uporno namećete kao istinu, po onoj čuvenoj sintagmi vašeg voljenog rajhsfirera iz 2. Sv. rata, Jozefa Gebelsa: "100 puta ponovljena laž postaje istina." Pozdrav

Name

Re karamba

12.01.2017 14:44

Karamba baramba, ti ko dijete u skoli, mogli su ih sve pobiti ali bi bilo preocigledno, ovako sve musko da ih se vise ne radja, namjera genocida je ocigledna bila, broj se tu ne gleda nego namjera prijatelju.

Name

Dragan

12.01.2017 13:45

Juče se pitah šta je sa SDS, što ne reaguju... Sad mogu da kažem ovo: Svaka čast Vukota!

ODGOVORITE
Name

Psiho analitičar

12.01.2017 14:07

Da ,da razumio on vrlo dobro šta pričai to jako svjesno radi, ali sa jednom velikom kvakom kojom se ni Hrvati niti oni Austrougari nemogu osloboditi i koje se nikad neće osloboditi, a to je da su uvjek bili i ostali na strani osvajača ,fašista i ustaštva...E tu su im zasmetali Srbi i smetaće im sve dok ih ne "potamane", ali biće to vrlo,vrlo teško...zato gospodine Incko prije no što bilo šta izustite analizirajte ko ,šta i koliko je zla napravio...a Srbi će se uvjek braniti i braniti i svaki put jače i žešće jer nas je to istorija i život naučili.

ODGOVORITE
Name

Di

12.01.2017 15:04

A sa kime su bili nasi koji su posle rata bezali po celom svetu i krili se po sumama do 1991-ve

Name

Бранислав - Бане

12.01.2017 14:36

А не Бахрија - Бане ;-)

ODGOVORITE
Name

nn01

12.01.2017 14:47

Isttina boli

ODGOVORITE
Name

brat Đuro

12.01.2017 14:51

O diplomatiji govore iz stranke čiji kandidat za predsjednika RS je govorio da SDS-u treba zabraniti rad jer je to kriminalna stranka. Dakako da Incka ne treba komentarisati,( ovako nešto nema komentar ) ali on mora odraditi svoj posao i za to je dobro plaćen. A sutra da ih Incko ( i njih i ove iz vlade) pozove na ručak noge bi polomili preskačući jedni preko drugih da stignu prvi. To je naša nesreće a ne izjava čovjeka kojeg je baš briga kako ćemo mi živjeti.

ODGOVORITE
Name

Joja

12.01.2017 14:58

Niko nista ne radi. Samo prde u prasinu.

ODGOVORITE