U stečaju završio i teslićki Trudbenik

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je stečajni postupak u Fabrici kompresorske opreme "Trudbenik FKO" iz Teslića.

Republika Srpska 11.01.2017 | 22:15
U stečaju završio i teslićki Trudbenik
Vlasnik ovog preduzeća je "Trudbenik" iz Doboja u kojem je stečaj otvoren krajem aprila ove godine i još nije okončan.

U "Trudbeniku FKO" prvo je bio pokrenut predstečajni postupak u kojem je utvrđeno da ovo preduzeće ne može nastaviti sa poslovanjem zbog čega je Okružni privredni sud u Doboju donio odluku o pokretanju stečaja.

Prema posljednjim podacima vrijednost imovine teslićkog preduzeća iznosi 1,26 miliona, dok su obaveze premašile iznos od 2,15 miliona KM.

Povjerioci su dužni da u roku od mjesec, odnosno do 5. februara prijave sva potraživanja koja imaju kod "Trudbenika FKO".

- U predstečajnom postupku utvrđeno je da postoje uslovi za otvaranje stečaja u ovoj fabrici jer preduzeće nije platežno sposobno i nema mogućnosti da nastavi sa radom - rekao je stečajni upravnik "Trudbenika FKO" Dragan Prodić.

Naglasio je da ovo preduzeće trenutno ima samo direktora kome će biti zaključena radna knjižica, dok su bivši radnici pokrenuli veliki broj tužbi zbog neisplaćenih obaveza.

- Najveći iznos obaveza odnosi se na plate prema radnicima i obaveze prema državi i dobavljačima. Od prodaje imovine biće izmirene obaveze prema povjeriocima. Poreska uprava RS ima hipoteku nad kompletnom pokretnom imovinom ovog preduzeća zbog neizmirenih obaveza - rekao je Prodić.

Direktor "Trudbenika FKO" Zoran Filipović je sa većinskim akcionarom Perom Bukejlovićem pokušao da proda imovinu ove fabrike iako su obaviješteni da to ne mogu da učine i da nemaju ovlašćenja. Okružni privredni sud je u zapisniku naveo da postoji osnovana sumnja da je u ovoj fabrici počinjeno više krivičnih djela, što bi stečajni upravnik trebalo da ispita i u slučaju postojanja većeg stepena sumnje podnijeti i krivičnu prijavu protiv odgovornih lica.

Pod okriljem "Trudbenika" iz Doboja nalazi se i "Trudbenik FPA" u kojem je krajem oktobra pokrenut stečaj, dok je u likvidaciji završio "Trudbeniku enerdži" 30. novembra. Time su svi ogranci nekadašnjeg dobojskog giganta doživjeli neslavan kraj.

Austrijanci mjerkaju "Trudbenik"
Dragan Prodić je rekao da je firma iz Austrije zainteresovana za pokretanje proizvodnje u "Trudbeniku" iz Doboja.

- Oni su zainteresovani da početkom marta ove godine pokrenu proizvodnju u ovom preduzeću i da do tada poprave mašine koje su stradale u poplavama. Vidjećemo šta će biti od toga - rekao je Prodić koji je imenovan za stečajnog upravnika i u ovom preduzeću.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

U ime naroda

11.01.2017 22:45

Šta je s krivičnim prijavama za HVT u Ramićima? I ta fabrika je otišla u stečaj, a ne zna se gdje je ona silna oprema iz hala, sve je bilo na dugme, gdje su milioni od kirije koju je SFOR plaćao dok je taj kompleks koristio kao vojnu bazu? Kako to da nijedno tužilaštvo po tom pitanju ništa ne preduzima?

ODGOVORITE
Name

Bježi bolan..

12.01.2017 07:09

I poslanik Mihaljica je na Skupštini mnogo puta, jasno i glasno, gledajući prema mjestu gdje sjedi onaj što sve zna, zavapio pitajući ĐE SU PARE..?? Ali odgovora nije dobio, ni tada ni poslije.

Name

Bajo veliki

12.01.2017 08:20

Trazi li ste , gledajte!!