Francuska zaradila 1,2 milijarde evra od EP-a!

Organizacija EP u fudbalu 2016. koštala je Francusku nešto manje od 200 miliona evra, ali joj je donela prihode od oko 1,22 milijarde evra, prema objavljenim podacima francuskog Ministarstva za sport.

Fudbal 11.01.2017 | 19:00
Francuska zaradila 1,2 milijarde evra od EP-a!
Uoči prvenstva pojavile su se kontroverze u pogledu državnih sredstava uloženih u takmičenje, budući da je 24 miliona evra, duplo više od očekivanog, potrošeno na bezbednosne snage u svetlu povećane pretnje od terorizma, prenosi agencija "Frans pres".

Osim toga, država je potrošila dodatnih 160 miliona evra na izgradnju i renoviranje sportskih objekata u junu i julu prošle godine, dok su privatni fondovi i organizator prvenstva, UEFA, pokrili preostale troškove.

Evropsko prvenstvo je, međutim, donelo Francuskoj prihode od 1,22 milijarde evra, kako kroz turizam, tako i kroz direktnu potrošnju povezanu sa organizacijom turnira, prema podacima Centra za ekonomiju sporta pri Univerzitetu u Limožu i konsultantske kompanije Keneo.

Prosečni posetilac prvenstva je trošio 154 evra dnevno, od čega je najveći deo odlazio na smeštaj i hranu, dok je UEFA potrošila 360 miliona evra na organizovanje takmičenja, pokazali su rezultati studije.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar