Minus isključio vodu i struju

Velika hladnoća koja je okovala RS posljednjih dana prouzrokovala je mnoge probleme stanovnicima, pa je veliki broj domaćinstva ostao bez vode i struje.

Republika Srpska 10.01.2017 | 14:06
Minus isključio vodu i struju
Debeli minus, koji je u pojedinim mjestima bio i 28 stepeni ispod nule, okovao je i rijeke i jezera, a zima je pokazala prave zube zaledivši i pojedina izvorišta.

Zbog ekstremne hladnoće koja je uzrokovala pucanje vodovodne cijevi na nekoliko mjesta u Višegradu, većina domaćinstava u ovoj opštini od Božića nema vodu. Kako bi kvarovi bili što prije otklonjeni, ekipe komunalnih preduzeća "15. april" i "Komunalac" su danonoćno na terenu, a do zaključenja ovog izdanja voda nije bila stigla u domaćinstva.

Sa nestašicom vode suočavaju se i stanovnici Kneževa, ali i Han Pijeska, gdje se zemljište zaledilo u dubini do 30 centimetara, pa su izvorišta ostala prazna.

"Redukcije su u kompletnoj opštini, zbog čega su u mnogim domaćinstvima zaledile cijevi, pa su stanovnici ostali bez vode" rekla je mještanka Branka Mitrović i dodala da su imali i problema sa strujom, kao i još nekoliko opština u RS.

Stanovnike Doboja, koji koriste usluge Gradske toplane, juče ujutro su obradovali vreli radijatori nakon što su u nedjelju imali grijanje znatno lošijeg intenziteta. 

"Niske temperature od minus 22 stepena, koliko je izmjereno u nedjelju ujutro, prouzrokovale su da ventili na jednom od kotlova otkažu" rekao je direktor Toplane Zdravko Petrović. Na jezeru Drenova, kod Prnjavora, formirao se ledeni pokrivač, debljine tridesetak centimetara, ali to nije uticalo na isporuku vode za sanitarne potrebe potrošačima.

"Od 1975. godine, od kada je jezero u funkciji, nije zabilježen ovakav led", kaže Ljubiša Nježić iz Sportsko-ribolovnog  društva "Ukrinski cvijet" iz Prnjavora.

Da odavno nije bila ovako hladna zima, potvrdio je i meteorolog Nebojša Kuštrinović. On je kazao da je najniža temperatura u Banjaluci zabilježena na Božić 1947. godine, kada je živa na termometru pokazala minus 28,4 stepena Celzijusa.

Prema prognozama meteorologa, veoma hladno vrijeme će se zadržati sve do četvrtka, kada će temperatura u većini krajeva biti oko nule, dok se već u petak očekuju nove padavine.

Hladnoća je doprinijela i tome da domove zdravlja širom RS napune pacijenti sa prehladom ili gripom, a posljednjih dana mnogi se javljaju i zbog lomova i manjih povreda.

Nadležna ministarstva u BiH apeluju na poslodavce da zbog ekstremno niskih temperatura vazduha radno vrijeme svedu na minimum i tako zaštite zdravlje radnika.

"Poznato je da niske temperature uzrokuju niz zdravstvenih problema, posebno kad su u pitanju kardiovaskularne bolesti, zbog čega bi poslodavci trebalo više pažnje da posvete zaposlenima, posebno onima koji rade na otvorenom", rekla je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Mira Vasić.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Neka nam je Bog na pomoci

10.01.2017 14:09

Kad posle ovog pocnu poplave i kad nas voda bude nosila ima da nas dodik svojim helikopterima spasava.

ODGOVORITE
Name

Daliborka

10.01.2017 18:07

Da je danas nevreme iskljucilo strunu lakse bi podnela.. Ali resili danas da posle praznika muce narod na - 10... elektrokraina iskljucuje tj. reze pa se ti mrzni a sto nemas posao nemas ni novac da placas... ej DODIKU SAMO TVOJOJ GUZICI NEKA JE TOPLO

ODGOVORITE