"Peru" novac preko sestrinskih firmi?

Nakon što je Služba za poslove sa strancima BiH sprovela veliku akciju pod kodnim nazivom "Nekretnina" na celom području Bosne i Hercegovine, kojom su utvrdili da je od 700 kontrolisanih pravnih subjekata u vlasništvu stranaca osnovanih zbog kupovine nekretnina, njih čak 499 fiktivno, u istragu se sada uključila i Agencija za istrage i zaštitu, saznaju "Novosti".

Bosna i Hercegovina 10.01.2017 | 11:23
"Peru" novac preko sestrinskih firmi?
Prema nezvaničnim informacijama iz SIPA, istražuje se poslovanje ovih firmi, kako bi se utvrdilo ko je od stranaca kršio zakon i oštetio budžet, jer nisu plaćali poreske obaveze. U istragu SIPA uključena je i Poreska uprava Federacije BIH, jer su na području Federacije i otkrivene malverzacije sa arapskim fiktivnim firmama.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, kaže, za "Novosti", da će se tek u narednom periodu pokazati pravi rezulati akcije "Nekretnina".

"Na terenu smo otkrili da mnoge firme iz Kuvajta, Arapskih Emirata, Katara, Saudijske Arabije i drugih zemalja osnivaju sestrinske firme u BiH. Firme se osnivaju sa 2.000 maraka početnog kapitala, a onda im njihove matične firme prebacuju milionske iznose za kupovinu zemljišta po BiH. Pošto postoje realne sumnje da se preko sestrinskih firmi, čak i 'prao' novac, onda je u celu istragu uključena i SIPA, da se tačno utvrdi ko je poslovao po zakonu, a ko ga je kršio i na koji način" kaže Ujić.

On dodaje da nisu tačne informacije da će zbog akcije "Nekretnina" biti proterano 300 arapskih državljana iz BiH.

"Zasad postoji realna opcija da pojedini arapski državljani u BiH dobiju otkaz boravka jer nisu poslovali po zakonu. Ali ukoliko dobiju otkaz boravka,jer su kršili zakon, oni će imati zakonski rok da izmire svoja dugovanja, kako bi mogli da ostanu u BiH" pojašnjava Ujić.

On objašnjava da kad se govori o proterivanju, ali i zabrani ulaska u BiH od jedne do pet godina arapskim državljanima koji su istraživani u sklopu akcije "Nekretnina", ta odluka će biti doneta nakon što SIPA uradi svoj deo posla.

"Ukoliko se pokaže da su pojedinci 'prali' novac preko sestrinskih firmi u BiH, to je odmah teško krivično delo i za to sledi proterivanje i zabrana ulaska u BiH od jedne do pet godina" kaže Ujić.

Podsetimo, Služba za poslove sa strancima BiH još početkom decembra objavila je rezultate akcije "Nekretnina". Otkriveno je da se u vlasništvu kontrolisanih pravnih subjekata nalazi više od 600 stambenih i poslovnih objekata, a poseduju 1.768 zemljišnoknjižnih izvadaka na ime firme.

Na prijavljenim adresama, akcijom je utvrđeno, posluju 192 pravna subjekta, i u njima strani državljani imaju regulisan privremeni objekat, dok je za oko 100 pravnih subjekata, čiji vlasnici nikada nisu ušli u BiH, zloupotrebama privremeni boravak ostvarilo 58 stranaca, a 158 stranaca boravilo je bez regulisanja statusa.

Kontrola je obuhvatila državljane Kuvajta, Katara, Saudijske Arabije, Libije, Sirije, UAE, Ukrajine i Rusije, koji u BiH poseduju nekretnine, ali i 16 turističkih naselja čiji su osnivači strani državljani.

Ujić objašnjava da se registracija arapskih firmi radi uz pomoć advokata - notara.

"Imate velikih kompanija iz arapskih zemalja koje u BiH otvaraju sestrinske firme, gde su direktori državljani BiH. Imate oko 110 osoba, stranih državljana, koji uopšte nisu ni ušli u BiH, a registrovali su firmu u kojoj je državljanin BiH direktor i koji kupuje nekretnine" pojasnio je Ujić.

"SALAM SITI"

Kompanija "Grin Veli internešnel ral estejt", iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, najavila je izgradnju novog stambenog kompleksa u Sarajevu, pod nazivom "Salam siti". Planirano je da se naselje izgradi na 134.000 kvadratnih metara, na vrhu brda Donja Vogošća, a opisano je kao jedno od najživopisnijih mesta u regionu. Njegova izgradnja trebalo bi da košta blizu 44 miliona dolara, a kompleks će sadržati 300 luksuznih vila različitih veličina, kako bi mogli da odgovore svim zahtevima kupaca, navodi investitor.

INVESTITORI

Služba za poslove sa strancima BiH je u akciji "Nekretnina" naišla i na dosta ozbiljnih arapskih investitora koji zapošljavaju preko 300 državljana BiH, koji redovno isplaćuju plate i plaćaju poreze.

"Zbog ovih pozitivnih investitora moramo da se rešimo loših koji rade nezakonito" kazao je Ujić.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bake

10.01.2017 11:33

Pitajte Bakira za ovaj biznis.

ODGOVORITE
Name

Sprečavanje pranja novca

10.01.2017 11:40

SIPI i ostalim agencijama sprečavanje pranja novca treba biti prioritet. Samo sprečavanjem će se jasno vidjeti koliko je pravih firmi,koje su,na žalost,manjina,a koliko je fantoma kojima prioritet pranje novca i ko je stvarni vlasnik fantoma pod izgovorom strani ulagači. Treba se jednom rasvijetliti čiji novac stiže iz inostranstva i odakle je došao u stane zemlje iz kojih dolazi.

ODGOVORITE
Name

Dragoje

10.01.2017 12:10

A joj, pa svi znamo za ove firme samo izgleda policija i sipa nemaju pojma.

ODGOVORITE
Name

Tužno

10.01.2017 12:58

Svi znamo da znaju i cutimo. Ćutanjem odobravamo ovakve anomalije. Dok se ne desi bunt običnih ljudi ovo zlo neće stati,očigledno je da ni sipa ni ostale agencije neće na ovakve firme iz straha od političara koji koji su stvarni vlasnici.

ODGOVORITE
Name

se nadam

10.01.2017 13:11

Nadam se da ove navode čita policija i tužilaštva i da će nešto poduzeti po ovom pitanju. Mislim da je ova godina kraj kriminalu u ovoj opljackanoj i uništenoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

Mix

10.01.2017 13:33

Ako neko donosi pare pa makar ih i prao bolje je i tako nego nikakve da nedolaze. A oni moralisti se cude kad ima djeca odu iz zemlje jer nema para. Svagde je jedan dio novca prljav ali posle se opere i bude cist.

ODGOVORITE
Name

au

10.01.2017 14:13

Peri majstore i ti kad tako mudro zboriš. Samo gas....pa da vidiš šta je bolje a šta nije.

Name

BOBA

10.01.2017 13:42

SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA SAM NAZIV VAM SVE GOVORI TU SE PERE NOVAC NIKO NE TRLJA DŽABE NE MAMO UREĐENE STSTEME GRABI KO PRIJE MOŽE ALI SARADNJA SA STRANCIMA TU SE DOLAZI DO OGROMNIH PARA TO SU SVE RADNA MJESTA GDJE POJEDINCI DOLAZE DO OGROMNOG NOVCA I BOGATE SE USAVRŠEN KRIMINAL DO PERFEKCIJE A POREZ KOME JE ON BITAN MOJ NARODE

ODGOVORITE