Ministar: Učenice šetaju k'o rakuni

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević kaže da su škole u Srbiji u izgubljenim sudskim sporovima napravile dugovanje od 215,5 miliona dinara koje će ministarstvo morati da pokrije, te da je uputio pismo svim direktorima da će biti pokrenuti krivični postupci protiv onih koji nastave da "srljaju" u sudske postupke za koje znaju da će biti izgubljeni.

Srbija 09.01.2017 | 12:55
Ministar: Učenice šetaju k'o rakuni
- Sa tim parama smo mogli čudo da napravimo. Plaćamo cehove još iz 2004. godine. Poslao sam pismo prvo sekretarima škola, jer su oni pravnici i od njih tražimo da čuvaju zakon. Direktor može biti biolog, muzičar ne mora da zna zakon, ali ovaj je dužan da mu kaže - ovde grešiš, ovo ne smeš da radiš, ovde ne počinji izgubićemo - kaže Šarčević.

Pismo upozorenja je upućeno i svim direktorima škola da će biti pokrenuti ne disciplinski već krivični postupak protiv svakog ko novčano ošteti državu.

Najavljuje stimulaciju nastavnika koji dobro rade, a sredstva za te svrhe biće ostvarena kroz razne uštede u sistemu.

"Radimo optimizaciju mreža škola. Beograd smo skoro završili i više od 40 različitih ustanova, od preškolskog do fakulteta, dobijaju druga svojstva, a time je država uštedela 20 do 30 miliona evra" naglašava Šarčević.

U racionalizaciji mreže škola, kako kaže, nastojaće da se iskoriste kapaciteti škola koje su poluprazne, te će one biti dopunjene sa predškolcima, jer je to najveći problem u velikim gradovima.

Govoreći o lažiranju rezultata male mature, Šarčević kaže da se dešava da čitavi okruzi fingiraju rezultate male maturu i da je to "javna tajna".

"Nije problem da mi uvedemo jaku kontrolu, ali moramo da menjamo ambijent. Na neke stvari možemo brže uticati, neke moramo temeljno da radimo. Nismo naučili da budemo temeljni, odgovorni, nego površni" naglasio je ministar.

Upitan da li će biti sankcija za škole za koje se utvrdi da su fingirale rezultate, ministar kaže da će biti sankcija za one za koje se utvrdi odgovornost, da je mogao da otpusti "pola Srbije" kada je došao na mesto ministra, ali da treba postaviti pitanje ko je kriv za to što se dešava.

"Kriv je sistem koji je puštao da to tone, da rđa. To ne može ođednom da se pokrene, to je rad sa ljudima. Svi treba da imaju odgovornost, motivaciju, strah. Strah da će me neko otkriti da zabušavam" kaže on.

Govoreći o nasilju u školama i sve učestalijim napadima učenika na nastavnike, on kaže da će biti promenjeni zakoni i da sa drugim ministarstvima nastoji da se pokrenu mehanizmi da se uvedu kazne za roditelje nasilnih učenika.

"Biće to novčane kazne, društveno koristan rad, sve kazne koje druge pametne zemlje koriste" kaže Šarčević i dodaje da će uporedo sa promenom zakona u obrazovanju Ministarstvo za rad raditi Zakon o porodici, te će oni biti sinhronizovani.

Uvođenju informatike kao obaveznog predmeta u škole, nastavlja ministar, prethodiće izmene zakona kojima se mora urediti nedeljno opterećenje učenika, te će se tako stvoriti prostor za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta.

Pojašnjava da su u prethodnom periodu uvođeni predmeti - drugi strani jezik kao izborni, veronauka, građansko, izabrani sport, kršio se zakon, a niko nije vodio računa o opterećenju učenika.

Govoreći o uvođenju uniformi ministar je naglasio da škola treba da bude mesto gde se "ljudi ponašaju normalno", te da škola nije mesto gde će srednjoškolke šetati našminkane "ko rakuni", sa pirsinzima, a nastavnice dolaziti u helankama i mini suknjama.

Uvođenje uniformi u škole, smatra on, značio bi uvođenje reda, a uniforme u školama imaju sve razvijene zemlje, poput Kine, Britanije.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sekretari kao nekad komesari

09.01.2017 15:17

I u Srpskoj su neke škole u sporovima, mnoge su izgubile, pa ko bi to trebao nadoknaditi. Slažem se da su sekretari odgovorni za poštivanje zakona, i trebaju biti najodgovorniji za gubitak novca na sudu. S druge strane, ima nekih sekretara bez diplome pravnika, kako je to uopšte moguće? Zatim, mnogi sekretari drže monopol nad direktorima, često su njih dva u sukobu, pa direktor popušta jer je na mandatnoj funkciji a sekretar stalbo zaposlen. Trebalo bi mnogo više poraditi na ogranicavanju moci sekretara u školama, i mislim da bi problem bio rešen. Mozda ih rotirati po obliznjim skolama, uglavnom nešto. Čast čestitim sekratarima.

ODGOVORITE
Name

Ucenik

09.01.2017 17:32

Ucenici su dobra djeca ali vi u vkadi sa kupljenim diplomama ili sa starim diplomama ste katastrofa zna se kako se stvaraju nasledne generacije

ODGOVORITE