Albanci ucjenjuju Makedoniju!

Albanske partije koje su na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima dobile mandate u Sobranju Makedonije, usvojile su danas zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade.

Region 07.01.2017 | 16:42
Albanci ucjenjuju Makedoniju!
Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, traži se promena Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, traži se i jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama, i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rešavanju spora o nazivu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije, da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka, među kojia su brza integracija u EU i NATO, dobri odnosi sa susedima i saradnja s Kosovom i Albanijom u integrisanom upravljanju granicama.

Jedan od zahteva budućem partneru u koalicionoj vladi Makedonije je i usvajanje rezolucije u Sobranju kojom se, kako se kaže, osuđuje genocid nad Albancima u Makedoniji u periodu 1912-1956.

Pregovore o formiranju vlade sa albanskim strankama najavili su lideri obe najveće stranke - VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Te stranke su dobile najviše podslaničkih mandata na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra (VMRO DPMNE 51, a SDSM 49), ali nijedna ne može da formira vladu bez albanskih poslanika u parlamentu koji ima 120 mesta.

Dokument koji su na inicijativu DUI Alija Ahmetija potpisali ta stranka, Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, objavljen je dva dana pred krajnji rok u kojem predsednik Makedonije đorđe Ivanov treba da mandat za formiranje vlade da lideru stranke koja je osvojila najviše poslaničkih mesta - Nikoli Gruevskom.

Ukoliko predsednik VMRO DPMNE i biši premijer, u roku od 20 dana ne uspe da formira vladu, mandat za to dobija predsednik SDSM Zoran Zaev.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zool

07.01.2017 17:36

Makalbanija da se zove država.

ODGOVORITE
Name

Neđo.7.Januar.2017

07.01.2017 19:58

Gospodo,Makedonci što ste tražili dobiliste,izdali ste,Srbe ,vraća se milo za drago.Niste razmišljali kada ste glasali za ocepljenje.

Name

Car.

07.01.2017 20:34

R neđo: nisu oni jednom izdali srbe, jos vise od izdajstva "likvidirali su i kralja. (sve se vraca sve se placa ,i treba im tako neka im pomognu crnogorci ,samo same izdajice.

ODGOVORITE
Name

yx

07.01.2017 20:55

Albanci ce unistiti Makedoniju. Otece joj pola drzave kao sto su oteli i Kosovo. Oni ce to rijesiti visokim nataltetom, svojom kulturom i besom.

ODGOVORITE
Name

Brle

07.01.2017 21:01

Eto im Crnogoraca, zajedno neka formiraju drzavu, Makalbacrnogorac. Milova buduca drzava.

ODGOVORITE