Muta o Zvezdi i Partizanu: A unutrašnjost Srbije?!

Trener košarkaša Dinamika Miroslav Nikolić rekao je da u Srbiji ne mogu da postoje samo Crvena zvezda i Partizan.

Košarka 08.01.2017 | 15:45
Muta o Zvezdi i Partizanu: A unutrašnjost Srbije?!
Muta istakao da je potrebno razvijati i košarku u unutrašnjosti, ne samo u Beogradu.

Nikolić je na klupi Dinamika, kluba koji se takmiči u Košarkaškoj ligi Srbije, od prošle sezone, a u razgovoru za agenciju Beta se dotakao raznih tema – govorio je o Crvenoj zvezdi, Partizanu, nacionalnoj selekciji, a glavno pitanje koje je postavio bilo je: "Šta ćemo sa košarkom u unutrašnjosti Srbije"?

Nikolić je naveo da Zvezda ove sezone igra odlično u Evroligi i da je pokazala da je dobra ekipa.

"Sigurno će ući do osam u Evroligi, ali meni je važan rezultat fajnal-for. Ako se uđe na fajnal-for onda je uspešna sezona. Ovo od 16 do osam što pričaju, to smo u principu svi radili. Meni je važno da Zvezda uđe na fajnal-for zbog naše košarke", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao i da Partizan "dobro deluje" i da ima dobru ekipu.

"Oni guraju svoju priču. Međutim, stalno jedna ista priča – nemaju para. Imaju! Ja to ne priznajem. Imaju para čim funkcionišu. Verovatno nemaju više para od Zvezde... Partizan je 10-15 godina harao po Evropi, Zvezde nigde nije bilo. Sad su se ovi malo konsolidovali, pa smo ljubomorni na Zvezdu. Ja sve ovo gledam kao trener reprezentacije, treba gurati klubove koji su sposobni, koji mogu da idu dalje. Partizan se takmiči, ima dobru ekipu, odličnu u stvari. Imaju finansijske probleme, ali imaju ih svi", rekao je Nikolić.

Nekadašnji trener i Zvezde i Partizana je istakao da je neophodno ojačati domaću ligu.

"Šta ćemo sa unutrašnjošću? Pa, ne mogu da postoje samo Zvezda i Partizan. Sve smo klubove pogasili, treba ojačati našu ligu. Da napravimo našu kao ABA ligu, da onaj iz Kruševca dođe da se takmiči u Beograd, da može da ima popodnevni odmor, da odigra utakmicu i da se vrati kući. Da mu bude plaćeno, da imamo sponzora, da ti igrači više ne idu po Rumuniji i nekim klubovima gde ne znamo ni gde igraju", rekao je Nikolić.

"Ali, ne vredi, svi navijamo za Partizan ili Zvezdu i to je normalno, radi se o dve institucije. A ko navija za Megu i FMP? Samo roditelji. Gde su tu Kragujevac, Novi Sad, Leskovac, Čačak, Valjevo, Kraljevo", upitao je Nikolić.

On je naveo da "nema talenta bez unutrašnjosti".

"Samo su dva vrhunska igrača iz Beograda - Moka Slavnić i Saša Đorđević. Ostali su došli odnekud da prave karijeru. Istina je u tome, unazad 45 godina koliko pratim košarku, svi došli iz unutrašnjosti, tu treba praviti škole košarke", rekao je Nikolić.

Govoreći o reprezentaciji, Nikolić je naveo da je nacionalni tim došao do nivoa "gde nema nazad" i naveo da je selektor Aleksandar Đorđević pobio teoriju da vrhunski igrač ne može da bude vrhunski trener.

"Bili smo drugi na svetu, pa četvrti u Evropi i sada drugi na Olimpijskim igrama. Zahvaljujem se i vlasti što nam je ovde napravila kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Pitanje je da li bismo se kvalifikovali za Rio da smo igrali negde drugde... Sad smo došli do nivoa gde nema nazad. Moramo da uzmemo jednu od medalja, da idemo na zlato, neuspeh bi bio da ne osvojimo medalju, što se mene tiče", kazao je on.

Nikolić je rekao da je i njega, kao i većinu ljubitelja košarke u Srbiji, iznenadila ostavka selektorke ženske reprezentacije Marine Maljković.

"Jako mi je žao. Marina je vrhunski trener i sad kad treba da nastavi, ona se već umorila. Rano si se umorila. Trebalo je da nastavi. Ko će sad da bude selektor?", upitao je Nikolić.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar