Božićna liturgija u hramu u Sarajevu

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu jutros je služena božićna liturgija, koju je služio rektor Bogoslovije u Foči arhimandrit Lazar /Lazarević/, uz sasluženje sveštenstva Sabornog hrama.

Bosna i Hercegovina 07.01.2017 | 12:10
Božićna liturgija u hramu u Sarajevu
Protojerej-stavrofor Vladimir Stupar pročitao je Božićnu poslanicu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u kojoj se poziva na mir i jedinstvo naroda i crkava.

Patrijarh Irinej pozvao je Srbe u otadžbini i rasijanju da žive u bratskoj ljubavi, te poručio da će, dok je Srba, biti i Kosova i Metohije.



U poslanici se ističe da Božić ukazuje na svetinju ljudskog života, poziva na oboženje, a ne na uništenje, na služenje životu, ne samo biološkom, već i vječnom, a ne na robovanje smrti.

"U ove blagoslovene božićne dane molimo se Gospodu, caru mira, da ugasi neprijateljstva među narodima, da spase ljude svoje širom sveta i da bude milostiv svima nama", navodi se u poslanici.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je pravoslavne vjernike da svi zajedno učestvuju u božićnom praznovanju, da ostave svakodnevne brige, da prinesu svoje darove Bogomladencu Hristu - duhovno zlato, tamjan i smirnu.

"A to znači našu veru, nadu i ljubav - i da se susretnemo sa Bogom i bližnjima", navodi se u poslanici.



"Božić nam otkriva cilj i smisao našeg života na zemlji", kazao je on i dodao da nam Božić otkriva cilj i smisao života.

Anđela Vujisić, koja je došla na službu sa bakom, kaže da joj je Božić najdraži praznik jer se okupi porodica na najradosniji praznik.

Sarajka Zorica Vujisić ističe da u Sarajevu živi osamdeset sedam godina i da je srećna što može da proslavi Božić u svom gradu i svojoj crkvi.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ajdin

07.01.2017 12:09

Zelim vam mir i ugodne praznicne dane.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

07.01.2017 12:25

Sretan praznik,da ga u miru i rahatluku provedete i da svi zajedno imamo više razumjevanja za one druge.

ODGOVORITE
Name

Sos

07.01.2017 16:08

Samo zalosno! Tako mali broj srba! Tuga!

Name

bosanko

07.01.2017 12:41

Sretan vam Božić.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

07.01.2017 13:02

Mir Boziji Hristos rodi svim Paeavoslavcima puno zdravlja i srece. PS. Kad bi Bozic i Bajram bili svaki dan mozda bi uspijeli biti razumni?

ODGOVORITE
Name

emir

07.01.2017 14:36

Eto ima Bozica i u Sarajevu, nek vidi Mile. Mir Bozji, Hristos se rodi....

ODGOVORITE
Name

Leka

07.01.2017 14:41

Sretan Bozic svima koji ga danas slave.Zelim vam da ovaj praznik provedete u zdravlju i miru sa svojim najblizim.Zelim nam svima puno zdravlja,ljubavi,tolerancije i razumjevanja za drugog i drugacijeg od sebe.

ODGOVORITE
Name

MIG21

07.01.2017 15:15

Svim Pravoslavnim mir Boziji i da smo jedinstveni!

ODGOVORITE