"Ispunimo srca svjetlošću božanskom"

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je tokom božićne liturgije, koju je služio u ponoć u Staroj crkvi u Mostaru, da ljudi zagriju svoja srca i otvore ih za Boga, za svoje bližnje i za sve oko sebe.

Bosna i Hercegovina 07.01.2017 | 09:40
"Ispunimo srca svjetlošću božanskom"
"Ono što je najveća tajna u našim životima, što je nama dato da osjetimo, vidimo i oslušnemo naša srca i vidimo da li u njima ima Boga ili ne, da li je ono prazna pećina ili se ispunilo svjetlošću božanskom. Vrlo lako uvidimo čim nekoga povrijedimo i drugom čovjeku nažao učinimo u našem srcu kao da se ugasi vatra. Čim nas neko pomiluje, čim neko pokaže ljubav prema nama, kao da u našem srcu upali vatru. A iz srca ide sve, u svaki djelić našeg bića ide krvotok i onaj fizički, a i duhovni krvotok", rekao je vladika Grigorije u besjedi.

On je naglasio da svaki čovjek, uz malo volje, može da zagrije svoje srce, a kada to učini onda može da zagrije srca oko sebe.

"Kada se zagriju dva ili tri srca, onda može da se zagrije 2.000, 3.000 srca i tako beskrajno. U ovoj noći kada slavimo Boga uvijek tražimo plamen božanske topline da se upali u našim srcima", rekao je vladika Grigorije.

On je dodao da je božićno jutro uvijek značilo otvaranje našeg srca za Boga i za bližnjega svoga.

Episkop Grigorije naglasio je da među ljudima ne bi bilo nikakvih problema kada bi bili iskreni i kada bi imali topline u svom srcu, te ako budu vjerovali da treba da se žrtvuju za druge, a ne da druge žrtvuju za sebe.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika, ali i katolički sveštenici, izaslanici biskupa mostarsko-duvanjsog Ratka Perića.

Ponoćne liturgije na području Mostara služene su i u manastiru Žitomislić, te u crkvi u Bijelom Polju, dok je u crkvi u Blagaju služeno božićno jutrenje.

Izvor: Srna
Foto: Arhiva

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

yugosloven

07.01.2017 09:58

SVIM PRAVOSLAVCIMA ISKRENO ČESTITAM UZ ŽELJU ZDRAVLJA I BLAGOSTANJA SREĆAN BOŽIC.

ODGOVORITE