Balkan: Džihadisti čekaju instrukcije

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbjednost Milan Mijalkovski smatra da Evropu čeka sumorna budućnost zbog terorizma, dok Balkan, za sada, nije prioritet džihadistima, osim ako ne dobiju instrukcije da počnu sa napadima.

Region 02.01.2017 | 10:37
Balkan: Džihadisti čekaju instrukcije
Mijalkovski u intervjuu Srni podsjeća da su džihadisti u regionu davno označili "balkanski kalifat".

Oni su uputili par prijetnji, čime su praktično dali instrukcije svojim članovima koji su se vratili sa ratišta na koji način treba da izvode terorističke napade.

"Možda će neko od njih samostalno odlučiti da to čini, ali je verovatnije da čekaju instrukcije i tek tada će početi terorističke napade", precizira on.

Mijalkovski upozorava da se prema nekim podacima, u BiH, odnosno, prije svega, u Federaciju BiH i na Kosovo, vratilo najmanje par stotina ratnika, a u Evropu 1.700 od kada su počeli da trpe poraz na Bliskom istoku.

"U Federaciji BiH povratnika registruju, a onda se nagode sa njim da ide u zatvor, recimo, tri godine. I šta nakon toga? Da li je on to prevaspitan i je li se odrekao ideologije? Pa naravno da nije", ističe Mijalkovski.

On napominje da se u BiH "samo udara po površini terorizma, ali se i dalje ništa ne čini da zaista bude sankcionisan".

Za sada, region nije prioritetna meta džihadistima, tako da, bez obzira na to što imaju razvijen potencijal i infrastrukturu, nije realno očekivati da će ići na izvođenje terorističkih akata.

Mijalkovski napominje da je zamah ekstremističkog terorizma provjeren za vrijeme etničko-vjerskog rata u BiH 1992-1995. godine, kada se iz Avganistana, u režiji obavještajnih zapadnih službi i islamskih zemalja, teroristička Al kaida prebacila u BiH.

On ističe da je "Islamska država" sada samo širi model onoga šta su radili islamisti u BiH od 1992. godine.

Podsjećajući da je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović upozorila na islamizam u BiH, Mijalkovski ukazuje da rukovodstvo bošnjačkih političara i Islamske vjerske zajednice u BiH očigledno nastoji da to prećuti.

"A kada neko ćuti - onda on podržava ono što se radi", ističe Mijalkovski u intervjuu Srni.

On predviđa da će se ove godine, nezavisno od toga da li će "Islamska država" biti uništena ili ne, terorizam nastaviti, prvenstveno u zapadnim zemljama, kao i da će biti izražen, jer ima mnogo potencijalnih terorista koji su pripremljeni i operativno spremni.

"Samo u Njemačkoj su objavili da njih 400 nadziru njemačke službe. Znate li šta znači 400 potencijalnih terorista?

On treba da izađe iz stana, da uzme bilo koje prevozno sredstvo i da ubije nekoga ili uzme hladno oružje, da ne govorimo o eksplozivima i ostalom", objašnjava Mijalkovski.

Napadima uoči božićnih praznika u zapadnoevropskim zemljama, kakav je izveden u Njemačkoj, teroristi konstantno pokušavaju da održe atmosferu napetosti i u tome, za sada, u potpunosti uspijevaju.

"Zapadne zemlje i zemlje EU, bez obzira na to što imaju razvijene nacionalne sisteme bezbednosti, očigledno ne mogu da se brane uspešno, a kod njih se još ne nazire razmišljanje kako da diskredituju ideologije, koje proizvode teroriste", smatra Mijalkovski.

(Srna)
(Foto: Ilustracija)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Bn69

02.01.2017 09:39

Ovaj sve zna .Pravi obavještajac .Znaci u 2017 ponovo kreće igranje sa strahovima ljudi.

ODGOVORITE
Name

Huso

02.01.2017 10:02

Ma ovo je i slika namontirana a kamo li Text. Pogledajte zastave same se nose. Nema od tog ništa samo bez-veze narod plašite.... Nekakav analitičar???

Name

@

02.01.2017 10:36

Kako uvijek drugi bolje znaju od nas koji zivimo zajedno ovdje????

Name

I mi svoga konja za trku imamo...

02.01.2017 10:50

Ma, ovaj je već sve rekao, ali najviše o sebi: https://pravoslavnisvet.wordpress.com/2015/05/22/како-се-бранити-од-исламске-државе-и/

Name

Vuk

02.01.2017 09:47

Super prava prilika da odmjere snage sa četnicima i ustašama koji se vraćaju iz bracke Ukraine.Dok mi svi odlazimo,oni nam dolaze.Bit će posla za vas profesore nema recesije.

ODGOVORITE
Name

Kalesija

02.01.2017 09:55

Milane jel to ti na kašike ili na karte vidje???? Trla baba la da ti prođe dan...

ODGOVORITE
Name

punto

02.01.2017 10:19

Ja vjerujem samo Ceranicu.

Name

belgija

02.01.2017 10:05

Prijetnja od terorizma postoji kako u cijelom svijetu tako i u BIH,ne treba zatvarati oči,prijetnja je vidljiva ali je profesor u svom izlaganju pomiješao babe i žabe,to ne umanjuje pretnja koja se nadvila nad cijelim svijetom.

ODGOVORITE
Name

Referendum

02.01.2017 10:06

Vidimo mi koga ti tvoji teroristi unistavaju i napadaju

ODGOVORITE
Name

Doxa

02.01.2017 10:10

Mi se nismo prepali kad je citava JNA udarila na nas nebojimo se ni ovih!!!!

ODGOVORITE
Name

Prepisivanje

02.01.2017 11:56

Ovaj je od Galijasevica i Lazanjskog vidio da je unosno glumiti experta za terorizam pa opleo po prepadanju naroda.Pocelo je i u ovoj godini pisanje po narudzbi!?

Name

borac

02.01.2017 11:23

Dali taj samozvani analiticar koji imamo vize nego zidara zna koliko ljudi pogine svake sekunde u saobracaju a koliko od terorizma pa vidimo sta bi on promijenijo mozda unistio sva pevozna srestva.

ODGOVORITE
Name

Kako hoces

02.01.2017 13:26

Samo njihova propaganda

ODGOVORITE