Provaljene stotine GMO studija sa lažnim rezultatima

Istraživači povezani sa francuskim Nacionalnim institutom za poljoprivredna istraživanja su nedavno objavili rezultate svoje studije o potencijalnim sukobima interesa i objavljenih studija o GM usevima.

Svijet 30.12.2016 | 10:25
Provaljene stotine GMO studija sa lažnim rezultatima
Studija je objavljena u časopisu PLOS One i utvrđeno je da je veliki deo studija o genetski modifikovanim usevima bio ispunjen sukobima interesa, izveštava “Timesofindia.indiatimes.com”

Većina ovih studija su umrljane, jer neko ko radi na studiji je takođe zaposlen u kompaniji koja proizvodi GM, ili je primio sredstva direktno od kompanije.

Od 579 objavljenih studija koje su analizirane, oko 40% njih je pokazalo sukob interesa. “Otkrili smo da su veze između istraživača i industrije GM useva bile česte, sa 40% članaka za koje se smatra da prikazuju sukob interesa,“ rekli su autori studije.

Istraživači su takođe istakli da studije sa sukobom interesa imaju mnogo veće šanse da predstave povoljan ishod za GMO u odnosu na one bez.

Autori su izjavili:

“Posebno smo otkrili da, u odnosu na odsustvo sukoba interesa, prisustvo sukoba interesa je bilo povezano sa 50% većom verovatnoćom da će ishodi biti povoljni za interese kompanije GM useva.“

Većina ovih studija su bile američke – 404 ukupno – i 83 kineskih.

“Najvažnija stvar je to da smo pokazali da postoji statistička vez između prisustva sukoba interesa i sudije koja dolazi do povoljnog zaključka za GMO useve,“ rekao je Thomas Guillemaud, direktor istraživanja na francuskom Nacionalnom institutu za poljoprivredna istraživanja. “Mislili smo da ćemo pronaći sukob interesa, ali nismo mislili da ćemo ih naći toliko mnogo.“

Takođe treba napomenuti da je sama studija bila ograničena jer se istraživao samo direktan finansijski sukob interesa. Nisu bili uključeni sukobi interesa kao što je to da su autori članovi savetodavnih odbora, suvlasnici patenata, ili konsultanti GM kompanija.

Ova studija, stoga, pokazuje neverovatan nivo korupcije, politizacije i prevare koje su sada prisutne u naučnoj zajednici, posebno u zapadnom svetu. Ako akademici i naučnici žele da znaju zašto sve više i više ljudi ne veruje u njihove tvrdnje, ovo je savršen primer.

Izvor: Webtribune.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

30.12.2016 19:34

Mnoge studie i ispiti o nekom misljenju u javnosti se narucuju po potrebama Tajnih vladara is senke zbog propagandi razloga. One zato nisu objektivne niti vjerodostojno. Razne studije zato cesto puta ne prikazuju istinito postojece stanje i raspolozenje u drustvu i medju narodom obakvim kakvim oni zaista jeste vec po pitrebi podzemnih SILA koje she vise vladaju svjetom. To svi znaju i mnogo su puta do sada uhvaceni u lazi pojedini "naucnivi" sa svojim studiama studiama.Medjutim i pored toga mnogi i dalje rade na unapred narucenim studijama koje tako pokrivene izmislhenim "naucnim" saznanjima ljepse izgledaju u ocima neobavjestenog naroda!

ODGOVORITE