Ruše posljednju srpsku ustanovu

Lokalna samouprava u Obiliću počela je sa rušenjem Osnovne škole "Branko Radičević", poslednje srpske ustanove u tom mestu na Kosovu i Metohiji.

Srbija 27.12.2016 | 21:52
Ruše posljednju srpsku ustanovu
Đaci već dva dana ne idu na nastavu, jer nije bezbedno.

Lokalna samouprava, koja je odlučila da sruši deo školske zgrade da bi izgradila parking, počela je rušenje pre podne uklanjanjem crepova krova i prozora, prenosi RTS.

Uprava škole, koja se protivi rušenju, ali bez snage da bilo šta učini, odlučila je da prekine nastavu za 40-ak učenikaa. U školi navode i da nije poštovan načelni dogovor da opština podigne novu školsku zgradu, pa da onda ruši postojeću.

"Deca ne pohađaju nastavu od juče. Iz bezbednosnih razloga, školski odbor je, u koordinaciji sa školskom upravom i lokalnom samoupravom, odlučio da se ne izvodi nastava do daljnjeg", objašnjava Aleksandar Popović, direktor OŠ "Branko Radičević".

Novcem EU, opština gradi novu zgradu administracije, a na mestu uklonjenog dela školske zgrade treba da bude izgrađen parking za potrebe lokalne samouprave, navodi RTS.

"Imamo garancije od Kancelarije EU u Prištini da će drugi deo zgrade ostati u funkciji i već 9. januara, kada naša deca ponovo krenu na nastavu, biće bezbedna za odvijanje procesa nastave", kaže Slaviša Jakovljević, zamenik predsednika opštine Obilić.

Predstavnici Srba u lokalnoj skupštini tvrde da je rušenje dela škole počelo bez pravne odluke.

"Nikakva odluka o rušenju ove škole ne postoji. Niti je prošla proceduru u Skupštini opštini, niti postoji bilo kakav dokument. Mogu da kažem da je rušenje ovog dela zgrade nelegitimno", navodi Boban Andrić, odbornik.

Nenad Denić, predsednik Privremenog organa opštine Obilić, naglašava da je ovo gašenje jedine srpske institucije u gradu Obiliću.

"Ovo je ugnjetavanje prava na vaspitanje i obrazovanje naše dece ovde u Obiliću i gašenje jedine srpske institucije u ovom gradu", zaključuje on.

U Obiliću je, posla rata, ostalo desetak Srba, a deca koja pohađaju osnovnu školu uglavnom su iz okolnih sela, navodi RTS.

(Tanjug/RTS)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hiperion

27.12.2016 22:35

?

ODGOVORITE
Name

Milos

28.12.2016 05:52

Kad nestanu lavovi onda vladaju hijene Vratice se opet lavovi ' Nicija nije do zore ⛪⛪⛪