Medved neće da se izvini Šerbedžiji

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved izjavio je da pitanje spomen ploče HOS-a mu Jasenovcu, na kojoj je uklesan ustaški usklik "Za dom spremni" treba riješiti na način kako je to predložio premijer Andrej Plenković i poručio da ne vidi razlog da se izvini poznatom glumcu Radetu Šerbedžiji.

Region 27.12.2016 | 20:10
Medved neće da se izvini Šerbedžiji
Medved je za zagrebački Večernji list rekao da pitanje spomen ploče u Jasenovcu nije pitanje koje treba politizovati.

"Predsjednik vlade (Andrej Plenković) je jasno i precizno iznio da pitanje spomen ploče u Jasnenovcu treba riješiti institucionalno, na sadržajan, kvalitetan i konsenzualan način. To nije pitanje oko kojega se ne smije politizovati i posebno je važno staviti ga u kontekst vremena uzimajući ulogu HOS-a kao jedinice koja je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu i odajući pijetet onima koji su na tome mjestu položili svoje živote", rekao je Medved.

Plenković je ranije rekao da će za rješenje pitanja pomenute ploče tražiti zakonsko rješenje, te da će predložiti formiranje Komisije koja će se baviti svim totalitarnim režimima.

Govoreći o izvinjenju koje mu je tražio Šerbedžija, Medved kaže da je dužan da reaguje ako se, kako je naveo, neko na neodgovarajući način izjašnjava o domovinskom ratu i hrvatskim veteranima.

Nema, kazao je, nameru da ćuti kada neko "pljuje" žrtve domovinskog rata u Hrvatskoj, te da ne vidi razlog za izvinjenje Šerbedžiji, jer svojom reakcijom, smatra, nije nikoga povrijedio.

Šerbedžija se, naime, nedavno našao na udaru hrvatskih veterana zato što je na pedstavljanju svoje nove knjige "Strnac" na Beogradskom sajmu rekao, između ostalog, da je strašno da ovde ima toliko talentovanih i vrijednih ljud, vrhunskih sportista i umjetnika, a da smo ipak uspjeli da zaratimo sa sopstvenom braćom.

"Uz sve te naše divne talente mi smo ostali nekako zaostali, čim smo se mogli krvavo pobiti na kraju 20. vimeka", rekao je Šerbedžija.

Nakon toga, više hrvatskih udruženja veterana zatražilo je od MUP-a zabranu nastupa i djelovanja glumca Radeta Šrbedžije u Hrvatskoj na najmanje pet godina.

U pamfletu koji su potpisali stoji da se zabrana traži "zbog ozbiljnog ugrožavanja bezbjednosti prouzrokovane revoltom branitelja i njihovih udruženja isprovociranih javnim nastupima Šrbedžije".

Nakon toga glumac je preko svog advokata tražio izvinjenje od ministra Medveda.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

komedija

27.12.2016 20:32

Jedino su se Hrvati pronasli u prici Radeta a covjek je konstatovao sta se desilo u proslom ratu i nije nikog spomenuo osim losi i zlih ljudi...

ODGOVORITE
Name

Jasenovac mjesto smrti milion ljudi

27.12.2016 23:35

Pa, ministre krvoločniče, „Za dom spremni“ je tekovina jednog iskrivljenog jednoumlja bivšeg totalitarnog krvoločnog neljudskig režima NDH i najvećeg ideloga i krvnika Stepinca. Vi sad želite to jasno obnoviti a negirati sistem koji je nastao pobjedom nad fašistima, krvoločnicima i bitangama i to udruženog sistema zemalja koje su se izborile protiv ljudskog zla? Da li želite kolindovati i promovisati ustaštvo kao tekovinu Vaše svake borbe za nezavisnost kada moraju biti pokatoličeni, ubijeni ili protjerani svi srbi (svaki put) kao i drugi narodi a valjda i posebne vrste životinja? Znate li da je svaka biljka na Vašem tlu još uvijek nagnojena srpskim govnima i balegom njihovih životinja...još uvijek ovo utiče na rast biljaka i životinja u Hrvatskoj!? A da ne spominjemo ubijene u Jasenovcu čiji dugovi upravo i na ovaj način upravljaju Vama i utiču da se jasno određujete kao potomak nekog krvoločnog djede, oca, majke, ujaka, strica ili pradjeda ustaše!? Šteta, jer i vaša djeca će biti isto pa i gore od Vas!

ODGOVORITE