Sve više beba stiže iz epruvete

Mnogi parovi u Republici Srpskoj biju bitku za potomstvo, o čemu svjedoči podatak Fonda zdravstvenog osiguranja RS da je za 11 mjeseci ove godine odobren 421 zahtjev za vantjelesnu oplodnju, za šta je izdvojeno 2,1 milion maraka.

Republika Srpska 27.12.2016 | 12:22
Sve više beba stiže iz epruvete
Želja parova da postanu roditelji često nailazi na prepreke. Mnogi odustanu poslije prvog pregleda i uspostavljene dijagnoze. Oni istrajni i riješeni da postanu roditelji po svaku cijenu hvataju se u koštac sa problemom.

Za svoje potomstvo bitku su izvojevali bračni par Željko i Blaženka Trkulja iz Banjaluke koji su poslije četiri godine borbe, mnogo stresa, suza i nerviranja dobili tri zdrave i lijepe djevojčice koje će uskoro napuniti četiri godine.

"Da nema vantjelesne oplodnje, mnogi ne bi osjetili bogatstvo roditeljstva. Hvala medicini što se razvija u tom smislu i daje mogućnost da ljudi bez ikakve šanse ipak dobiju dijete" ispričala je ova majka dodajući da su ona i suprug bili presrećni kada je ostala u drugom stanju i nisu mogli vjerovati da će svoje bebe držati u naručju.

Ističe da su dijagnoze ljekara bile takve da im je jedina šansa bila da usvoje dijete, ali čak ni tada nisu odustali.

"Vantjelesnu oplodnju smo uradili u inostranstvu, a poslije određenih terapija ljekari su nam rekli da sada postoji šansa i za prirodnu trudnoću" ispričala je Trkulja i dodala da bi rado podijelila svoja iskustva sa svim parovima koji imaju isti problem poručivši da moraju biti uporni.

Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje u RS dr Aleksandra Rodić ističe da se iz godine u godinu sve više parova bori sa neplodnošću.

"Neplodnost predstavlja izostanak trudnoće poslije godine zajedničkog života i redovnih seksualnih odnosa, a uzroci mogu biti od strane muškarca ili od strane žene. Takođe, uzrok neplodnosti može biti nepoznat i procjenjuje se da je to slučaj kod deset odsto parova koji se bore sa neplodnošću" istakla je Rodićeva.

Dodaje da su od početka godine u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS obavljena 3.172 poroda.

"Od ukupnog broja poroda, 73 su bila rođenje beba začetih vantjelesnom oplodnjom" rekla je Rodićeva.

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuju da je u protekle tri godine odobreno 1.370 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju.

"Postupkom vantjelesne oplodnje u RS je od 2007. godine rođeno više od 800 beba, a parovi koji se bore sa neplodnošću u idućoj godini trebalo bi da dobiju i treći besplatan pokušaj vantjelesne oplodnje" rekli su u fondu.

Procedura

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da imaju zaključen ugovor za pružanje usluge vantjelesne oplodnje osiguranicima Fonda sa privatnom zdravstvenom ustanovom "Medico's" iz Banjaluke, za sada jedinom u RS u kojoj se može raditi vantjelesna oplodnja.

"Jedna procedura vantjelesne oplodnje košta oko 5.500 maraka" rekli su u FZO.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

osa

27.12.2016 11:53

To je zato sto djevojke jordame Čekaju cetetdesetu da radjaju pa om onda kriva vlada sto nema pa za van oplodnju

ODGOVORITE
Name

***

27.12.2016 13:02

Bogme, prolazi i vrijeme k*re, nema vise ni avanture...

Name

Treba

27.12.2016 12:23

Neka djece

ODGOVORITE