Nastavak suđenja Naseru Oriću

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području ove opštine 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 27.12.2016 | 08:39
Nastavak suđenja Naseru Oriću
Na ročištu održanom 13. decembra, svjedok odbrane Sabit Halilović je izjavio da mu je Zulfo Tursunović u više navrata rekao da je ubio sudiju Slobodana Ilića iz Zalazja.

Halilović je potvrdio da se 11. jula 1992. godine sa svojim bratom dobrovoljno javio u jedinicu Zulfe Tursunovića koja se spremala da narednog jutra napadne selo Zalazje koje je držala srpska vojska.

"Nas 100 dobrovoljaca došli smo u Srebrenicu, a u toku noći prebacili smo se na područje Ažličkog potoka, gdje smo ostali do jutra. Ujutro smo se rasporedili u tri grupe, a ja sam sa 30 momaka u grupi Sulje Hasanovića bio lociran na 500 metara od Zalazja", naveo je Halilović.

Svjedok je rekao da su srpski vojnici prvi zapucali i da njegova grupa nije mogla da dejstvuje jer se pucalo sa svih strana. Prema njegovom iskazu, vidio je mitraljez koji je najviše pucao sa groblja, te nije uspio njihov pokušaj da se oko podne probiju prema selu, zbog čega su se vratili na početni položaj.

"U popodnevnim časovima vidio sam kako srpski vojnici pretrčavaju iz kuća u kuće koje su bile pored groblja. Kasnije sam vidio njihov `tamić` koji je krenuo prema Sasama, a nakon toga čuo sam da neko viče `hvatajte ih žive`. Vidio sam sedam, osam vojnika u vojnoj uniformi koji su trčali prema potoku. Poslije je počela paljba, koja je utihnula poslije 20 minuta", dodao je Halilović.

On je naveo da im je kasnije javljeno da se Srbi povlače, te da je na igralištu kod Zalazja ranjen. Zatim je odvezen u bolnicu u Srebrenici, gdje ga je sutradan posjetio Tursunović.

"Tada mi je rekao da je `osvetio svaku moju ranu`. Spominjao je nekog sudiju, a kasnije sam saznao da se zove Slobodan Ilić. Zulfo mi je rekao da ga je dobro poznavao, a kasnije, 1995. godine, govorio mi je `ubio sam njihovog pengu, poglavicu`. Kad bi ga ja zezao da ga je možda ubio neko drugi jer je bio u zasjedi, odgovarao bi `Nije važno ko je, dva sam okvira i ja ispucao`", rekao je Halilović.

Zaštićeni svjedok odbrane "O2" istakao je da su mještani iz njegovog sela Počuaš držali liniju odbrane iznad sela Pečište u koje su izbjegli. Svjedok je potvrdio da je on bio komandir i da je 11. jula 1992. godine preko kurira obaviješten da će ujutro biti izvršen napad na Zalazje.

"Moj zadatak je bio da odvučem pažnju prema selima Andrići i Obadu. Krenuli smo prije svitanja iz Likara u pravcu Obada i čekali da počne pucnjava. Žestoka dejstva su počela u 8.00 časova, a mi smo krenuli prema Andrićima u kojem, na ulasku, nikoga nismo zatekli", dodao je "O2".

Po povratku u Likare u prijepodnevnim časovima, kurir mu je rekao da se Zalazje nije predalo i da je došao po granatu ručnog bacača koju će odnijeti u Zalazje.

"I ja sam sa svojim ljudima ponovo krenuo u Zalazje preko brda Zanik, gdje smo zatekli ljude iz Potočara. Sa vrha Zanika vidio sam Zalazje kao na dlanu i do tada niko od naših vojnika nije tamo ušao. Vidio sam da se u dijelu groblja vodi žestoka borba, a kurir mi je rekao da je Naser Orić, kojeg nijednom nije vidio, ranjen i da je prevezen u Potočare", ispričao je ovaj svjedok.

On je naveo da nikada nije vidio, niti čuo, da je neko na Zalazju bio zarobljen.

Zaštićeni svjedok naglasio je da je zadatak njegove grupe bio da očuva liniju i da se nikada nisu kretali prema Zalazju. Rekao je da im je zadatke davala grupa iz Potočara, vjerovatno Orić, sa kojim je "sarađivao iz poštovanja jer tada nije bilo organizovanih jedinica, ni štaba".

On tvrdi da mu je krajem 1995. godine i u februaru ove godine nuđen novac iz Srbije i evakuacija porodice iz Srebrenice da svjedoči protiv Orića za zločine na Zalazju.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

27.12.2016 08:57

Manite nas sudstva u BiH...propala tema...oni su nas sve u zdrav mozak!

ODGOVORITE