Reforma pravosuđa - rješenje afera!

Ukoliko politički subjekti u BiH žele da zatvore oči pred svim aferama kojima smo svi mi svjedoci onda neće doći do posebne sjednice PV PS BiH o pravosuđu BiH koju je SDS inicirao, rekao je predsjednik ove partije gostujući u emisiji “Pošteno” na Federalnoj televiziji.

Republika Srpska 26.12.2016 | 22:43
Reforma pravosuđa - rješenje afera!
Ipak, Govedarica tvdi da je uvjeren da će se političke oči u BiH otvoriti i da će doći do rješenja koje je u službi pravde i zakona. BiH je potrebna sveobuhvatna reforma pravosuđa, istakao je on.

SDS ostaje pri stavu da nagomilane kriminalne afere bez epiloga može da riješi rekonstrukcija pravosudnog sistema u BiH.

“Predsjednik VS TS BiH kaže da su svi izbori glavnih tužilaca bili pogrešni – vrlo zabrinjavajuće, Izvještaj VS TS BiH u Parlamentarnoj skupštini nije dobio podršku – vrlo zabrinjavajuće, predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso zvanično kaže da pravosuđem BiH upravlja pravosudna mafija, a i Švraka je rekao da nemamo političke volje da se borimo u Republici Srpskoj protiv kriminala i korupcije. Sve su to dokazi da imamo ogroman problem u pravosuđu.”

Poziv na referendum o pravosuđu i dalje je na snazi, istakao je Govedarica i dodao da bi i vlasti FBiH trebalo da raspišu referendum o istoj temi ukoliko ne dođe do posebne sjednice PV PS BiH.

Na najave predsjednika Srpske da će vratiti Republici Srpskoj sve oduzete nadležnosti, Govedarica pita – kako?

“Ne vidim ko bi to mogao da uradi, imajući u vidi da je dobar dio zakonskih rješenja koje je nametao visoki predstavnik kasnije potvrđen u Parlamentarnoj skupštini BiH, a Dodik i SNSD-e su najvećim dijelom to podržali”, naglasio je Govedarica.

Dodik se od provjerenog socijaldemokrate okrenuo nacionalnoj retorici i patriotizmu, kaže Govedarica i objašnjava:

“U momentu kada je izgubio sve izvore finansiranja – prodao Telekom i Rafineriju u Brodu i potrošio ta sredstva i kada Republika Srpska nema drugih izvora finansiranja onda je potegao za kreditima koji su napravili problem u budžetu. Sada kada Vlada nema čime da se pohvali, onda je za njih normalno da se prebace isključivo na temu nacionalne politike gdje žele da budu dominantni i građane prepadaju da je, ukoliko ne glasaju za njih, Republika Srpska upitna.”

Republika Srpska nije upitna, jasan je predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Korjenite izmjene zakona

26.12.2016 22:23

Ako dođe do tematske sjednice a i do izmjena zakona mislim da treba izmjeniti zakon o tužiocima i sudijama i uvesti ako dvije godine za redom budu dobili negativne ocjene da dobiju otkaz.Ovako se biraju na neodređeno do kraja radnog vijeka.Može se mnogo toga izmjeniti ako se hoće

ODGOVORITE
Name

Učo

26.12.2016 23:03

Sjedi 5.

ODGOVORITE
Name

Milorad

27.12.2016 03:39

Bez poštenog pravosuđa nema poštene ni pravne države. Nema ni poštenih politčara, jer oni znaju da za njihov kriminal neće odgovatati. Naročito treba reformisati VSTS BiH, jer oni ne vršenjem svoje fukcije postaju pomagači i podstrekači kriminala, pa i kriminalci. Teba tu funkciju reformisati na način da se izabere četiri puta veći broj stručnih i poštenih na način da se na svaku sjednicu pozivaju novi članovi VSTV svaki slučaj, da se spriječi uticaj Predsjednika VSTV BiH, da se predsjedavajući određuje na svakoj sjednici, da sjednice budu javne na koje obavzno poziovati i podnosioce prituzžbi i na taj način da bude tajna koji će članovi vijeća odlučivati o kojem slučaju. Da se članovi VSTV BiH plaćaju samo za rad na sjednici komisije na kojima su radili i da se ukinu stalne plate članovima VSTS BiH. Na taj način ne bi bilo dogovra niti intgervencija jer bi i članovi komisije saznali ko je pozvan na zakazanu sjednicu tek kada ona počne.

ODGOVORITE
Name

p

27.12.2016 06:44

Dobar je Vukota.Iskren političar.

ODGOVORITE