640 miliona razloga da na SP igra 48 ekipa!

FIFA namerava da na Svetskom prvenstvu 2026. godine nastupi čak 48 reprezentacija, a ima i više nego dobre razloge da se to desi. Tačnije, njih 640 miliona!

Fudbal 27.12.2016 | 09:00
640 miliona razloga da na SP igra 48 ekipa!
Sve su glasnije priče da će na Svetskom prvenstvu 2026. godine nastupiti 48 reprezentacija.

To je ideja predsednika krovne fudbalske organizacije Đanija Infantina koji je svojim saradnicima predstavio plan i sve povoljnosti koje bi fudbal, a pre svega FIFA, mogla da ima od povećanja broja učesnika završnog turnira svetskog prvenstva sa 32 na 48.

Glavni pokretač ove ideje je naravno novac.

Predloženo je da ubuduće imamo 16 grupa sa po tri reprezentacije u svakoj, iz koje bi dalje prolazile po dve prvoplasirane ekipe, a prema istraživanju Đanija Infantina i njegovog tima ovakav format bi značajno povećao prihod FIFA od organizacije Svetskog prvenstva.

Zbog "ekskluzivnih termina", koje bi bile u korist najvećih tržišta, a ne kako je do sada bilo domaćina, više novca bi dali sponzori, ali pre svega TV emiteri. Za vreme ovakvog Svetskog prvenstva odigralo bi se čak 80 mečeva, tokom 32 dana takmičenja.

Prema proceni FIFA, profit bi mogao da bude veći za 20%, odnosno za čak 640 miliona dolara!

Premda, najviše bi "ispaštali" organizatori turnira jer bi morali da izdvoje 2.3 miijarde dolara, umesto dosadašnjih procenjenih okruglo 2 milijarde dolara, koliko će potrošiti Rusija.

O ovome će se odlučivati početkom januara na Kongersu FIFA u Cirihu.

Kako će ovo pomoći unapređenju kvaliteta takmičenja na Svetskom prvenstvu?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar