Ne zanemarivati prijetnje terorizma

Zamjenik ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić rekao je u intervjuu za Večernji list izdanje za BiH da je prijetnja terorizma u BiH toliko stvarna da se ni jednog trenutka ne smije isključiti.

Bosna i Hercegovina 20.12.2016 | 11:10
Ne zanemarivati prijetnje terorizma
"Stvarna je i utoliko da svi raspoloživi kapaciteti moraju biti permanentno mobilizovani ne bi li se prijetnja na vrijeme uočila i odmah spriječila. U vremenu kada je to 'top' sigurnosna globalna prijetnja, krajnje je neodgovorno, barem s nivoa vlasti, licitirati o stepenu ozbiljnosti prijetnje od terorizma u svim njegovim pojavnim oblicima", smatra Krešić.

Komentarišući reakcije koje je u BiH izazvala izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o bezbjednosnim prijetnjama koje dolaze iz BiH, Krešić je rekao da su pojedinci reagoval iz ovoga ili onoga razloga, ali da niko nije ušao u suštinu problema.

"Jedni su se ograničili na paljbu zbog 'ruskog uticaja', a drugi su se ograničili na paljbu zbog 'radikalizovanog islama' i 'mijenjanja načina života'. 'Profesionalci' su se bavili brojkama. Ali, niko nije reagovao na bit izjave – da u BiH postoje velike bezbjednosne prijetnje koje su druge zabrinule. Jedno od zapažanja na reakcije može biti i da je svima u BiH, osim Hrvatima, najveća prijetnja Republika Hrvatska ili barem da je veća od prijetnje radikalizma i terorizma", istakao je Krešić.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH upozorio je da se, osim na deklarativnom nivou, malo toga radi kada je u pitanju deradikalizacija.

"Radikalizacija je dugo trajala, a za deradikalizaciju treba barem jednako vremena, ako ne i više. A uspjećemo jedino ako se u taj zadatak svi segmenti u BiH odlučno i iskreno upuste. Treba imati na umu da su radikalizam i nasilni ekstremizam 'najbolji preduslov' terorizmu", dodao je Krešić.

On je upozorio i na problem formiranja novih bezbjednosnih tijela.

"Skloni smo izmišljati tijela i pored postojećih kompetentnih. Tako imamo Udarnu grupu za borbu protiv terorizma, dobro plaćenu, koja je, čini mi se, sama sebi svrha. Jer, policijske agencije i Tužilaštvo sa svojim nadležnostima jesu zapravo zaduženi za sprečavanje terorizma", poručio je zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić.

(Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar