Federer: Novak me je iznenadio, očekujem epsku 2017. godinu!

Legendarni švajcarski teniser Rodžer Federer kaže da očekuje epski start 2017. godine na ATP turu. "Marej je preuzeo čelo ATP liste, Novak je neočekivano predao tron, Rafa se vraća, ja takođe osvežen i spreman... Mislim da će nova sezona biti veoma zanimljiva", poručio je Švajcarac koji je "osetio ukus penzije".

Tenis 19.12.2016 | 22:20
Federer: Novak me je iznenadio, očekujem epsku 2017. godinu!
Rekorder po broju osvojenih Gren slemova nije igrao od poraza u polufinalu Vimbldona i najavio je veliki povratak početkom 2017.

Uz njega će ponovo glavni kandidati za najveće trofeje biti Novak Đoković, Rafael Nadal i Endi Mari, a Federer kaže da je bio iznenađen što srpski igrač nije završio godinu na prvoj poziciji.

„Bio sam iznenađen jer kada neko počne sezonu kao što je Novak počeo i ostvari svoj san osvajanjem Rolan Garosa i svog četvrtog Gren slema u nizu, naravno da niko, čak ni igrači, ne pomisli da bi neko drugi mogao da završi godinu na prvom mestu. Ali, hajde da budemo iskreni. Novak i nije odigrao toliko loše drugi deo 2016. Osvojio je Toronto, igrao je finala na nekoliko turnira na US openu i na završnom turniru. To je trebalo da bude dovoljno, ali Mari je izveo nešto neverovatno i zbog toga mu skidam kapu“, kaže Federer.

Federer nije toliko pao kada je osvojio Rolan Garos 2009. ali on nikada nije osvojio četiri uzastopna Gren slema.

„Možda je ljudski i razumljivo što je Novak malo popustio jer je on ipak ostvario sve što je želeo. Morate ponovo da se preispitate oko toga šta bi trebalo da radite. Ali, lepo je u isto vreme i videti da ne ide sve baš tako lako toliko dugo. Mislim da je sve što se dogodilo sjajna najava za sledeću godinu. Endi ima sjajnu priču. Novak je takođe ima. Jasno je da je tu i Rafa. Ja se vraćam i nadam se da ću i ja biti u igri takođe. Mislim da će početak godine, posebno Australijan open, biti epski.“

Legendarni Švajcarac ističe i da je možda pogrešio posle Australijan opena.

„Možda je trebalo da odsustvujem duže posle Melburna i operacije. Možda, ali dobro sam se osećao. Trenirao sam u punom kapacitetu u Dubaiju.“

Rodžer Federer je napravio najdužu pauzu u karijeri, pošto je van terena od završetka Vimbldona, ali uprkos mišljenju mnogih da je možda došlo vreme za penziju, Švajcarac poručuje da ima još toga da kaže u tenisu.

On je najavio povratak početkom 2017. godine.

"Za mene su mnoge stvari bile iznenađujuće u 2016. godini. Najpre sam morao na operaciju meniskusa, što je bilo potpuno novo za mene jer nikada pre nisam išao na hirurški zahvat. Onda je usledila pauza, pa sam propustio Rolan Garos i odlučio da igram posle toga na travi. Nisam znao da će me to koštati ostatka sezone", rekao je Federer u intervjuu za "Njujork tajms".

Posle novih pregleda i konsultacija sa lekarima odlučio je posle trećeg grend slema sezone da uzme najduži odmor u karijeri, zbog čega je morao da propusti i Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

"Razmišljao sa, tokom Vimbldona kako mi je telo umorno, kako je potrebno više vremena da problem sa mojim kolenom bude u potpunosti saniran. Sada, posle svega, mogu da se osvrnem i kažem 'Vidi, ako sada ne ide dobro, onda je to to, učinio sam sve što sam mogao i nema kajanja'", istakao je Federer, koji je profesionalac od 1998. godine, i koji je odustajanjem na Rolanu Garosu prekinuo neverovatan niz od 65 uzastopnih nastupa na grend slemovima.

Kaže da se dobro snašao u danima kada nije bio na teniskom terenu. Bio je u potpunosti posvećen porodici, supruzi Mirki i četvoro dece.

"Osetio sam ukus penzije. Odjednom sam mogao da se organizujem i da kažem 'Ok, sada ćemo provesti četiri nedelje kod kuće, na jednom mestu'. Radili smo neke uobičajene stvari koje porodice rade kada su na okupu. Čak su i deca primetila promene pa su me pitala kada ćemo da putujemo, ali sam im objasnio da neko vreme nećemo menjati sredinu", dodao je Švajcarac.

On kaže da mu je prijalo vreme van terena u proteklih šest meseci, kada je čak i retko trenirao, ali da će, ipak, penzija morati da sačeka.

"Bilo je zaista dobro i uzbudljivo za moju porodicu što smo imali to zajedničko vreme. Bilo je veoma dobro, osećali smo se odlično, ali sve to još može da sačeka. To nije problem, odložićemo to na neko vreme", rekao je Federer.

"Mirka je uživala, deca su bila srećna, ali ja sam još uvek 'gladan', osvežen i nekako podmlađen, i jedva čekam novu sezonu", poručio je rekorder sa 17 osvojenih grend slem trofeja.



Možda i najbolji teniser svih vremena veruje da će posle sjajne sezone, u kojoj je došlo i do smene na čelu ATP liste, uslediti nova, koja može doneti mnogo više uzbuđenja i iznenađenja.

Kaže da je za njega, kao i za većinu ljubitelja i poznavalaca tenisa, bilo neobično to što je Novak Đoković izgubio prvo mesto na svetu posle sjajnih rezultata na početku 2016, osvajanja prvog Rolan Garosa u karijeri i velike bodovne zalihe koje je imao.

"Bilo je gotovo nezamislivo pomisliti posle Pariza da on neće ostati prvi na ATP listi na kraju godine. Realno, on nije igrao tako loše u drugoj polovini godine. Osvojio je Toronto, igrao finale US Opena, završnog turnira sezone. Mnogi bi pomislili da je to dovoljno da sačuvaš vrh, ali ono što je potrebno je ustvari nešto zaista sjajno i Endi Marej je to uspeo da uradi, i zbog toga mu skidam kapu", rekao je Švajcarac.

Iako je Federer bio u sličnoj situaciji do 2009. godine, kada je konačno uspeo posle brojnih grend slem trofeja da se dokopa jedinog koji mu je falio - Rolan Garosa, ali ga to nije "poljuljalo" u nastavku karijere, kaže da razume što je to Đokovića "mentalno iscrpelo".

"Možda je to samo ljudski i razumljivo što je Novak doživeo pad, jer je ostvario sve što je želeo. Možda je potrebno da izmišljate nove stvari i sebi ponovo postavljate ciljeve kada ostvarite uspehe".

Rodžer Federer smatra da je to sjajna uvertira za predstojeću sezonu.

"Aktuelna situacija stvorila je veliku priču za novu sezonu. Endi ima veliku priču, Novak takođe, Rafa Nadal je uvek dobar, ja se vraćam sa svojom novom pričom... Mislim da će početak godine, naročito turneja u Australiji, biti epski deo sezone", istakao je Federer, rekorder i po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste.

Rodžer Federer će 2017. godinu početi kao 16. na ATP listi, što mu je najlošiji plasman još od 2001. godine.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar