Nema kupaca za državna preduzeća

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske nije uspjela da nađe kupca za neodrživa preduzeća iz drvne i metalne industrije za koje je ove godine i po nekoliko puta produžavala tender, a čija prodaja je jedna od obaveza Republike Srpske predviđenih Reformskom agendom, analizirao je portal CAPITAL.

Republika Srpska 19.12.2016 | 14:01
Nema kupaca za državna preduzeća
IRB je ove godine raspisala tendere za prodaju firmi „Nova tvornica prečistača“ „Nova Romanija“, „Nova Borja“, “Novi autodijelovi“, „Trgopromet“, ali ih je većina proglašena neuspjelim.

Tender za prodaju 70,4 odsto akcija u preduzeću „Nova Romanija“ IRB je nekoliko puta produžavala, a nakon što nije bilo interesa proglasila ga je neuspjelim, da bi početkom decembra raspisala novi tender za prodaju ovog preduzeća.

Kupcima zainteresovanim za kupovinu 70,4 odsto kapitala, nominalne vrijednosti 13,2 miliona KM ostavljen je rok za dostavljanje ponuda do 10. januara iduće godine.

Iako je takođe produžavan, propao je tender i za prodaju preduzeća „Novi autodijelovi“ Rudo, jer  u utvrđenom roku nije bilo podnesenih ponuda.

Zbog dugog trajanja tenderskog postupka i odustajanja ponuđača neuspjelim je proglašen i tender za prodaju preduzeća „Trgopromet“ iz Dervente.

Zbog slabog interesa, IRB je u ovoj godini više puta produžavala i tendere za prodaju preduzeća „Nova tvornicu prečistača“ Rogatica i  „Novu Borja“ iz Teslića, a rezultati ovih tendera još nisu zvanično objavljeni.

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Predrag Duduković kaže za CAPITAL da su ovi tenderi propali vjerovatno zbog toga što investitori čekaju nižu cijenu preduzeća.

„Ta preduzeća će vjerovatno biti prodata, ali kad dostignu nižu cijenu s obzirom na to da se radi o firmma koje su prilično neuspješne. Međutim, to svakako ne znači da one ne mogu da ožive, jer smo svjedoci da upravljanje državnim preduzećima ne ide baš dobro, da se menadžeri u tim preduzećima ne posvećuju dovoljno i da je najbolje da ona idu u privatne ruke. Možda je najbolja opcija da se njihova cijena snizi i da se na taj način pokušaju pronaći investitori koji će ih kupiti“, kazao je Duduković.

Inače, sva ova preduzeća Vlada Republike Srpske je kupila u stečaju s ciljem njihovog oporavka, ali većina njih je nastavila da gomila gubitke, a u nekima je proizvodnja i obustavljena.

Reformskom agendnom Srpske se obavezala na rješavanje neodrživih preduzeća. Pored ovih za čiju prodaju su raspisani tenderi, u mnogim preduzećima su u toku likvidacioni i stečajni postupci.

(Capital.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

svašta

19.12.2016 14:22

„Nova tvornica prečistača“ „Nova Romanija“, „Nova Borja“, “Novi autodijelovi“ sve novo a neće niko, baš čudno

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.12.2016 15:52

Možda oni i žele da propadnu i da se likvidiraju. Onda se gubi svaki trag o proćerdanoj i opranoj lovi.

ODGOVORITE