Dvostruke konotacije 'za dom spremni'

Premijer Hrvatske Andrej Plenković gostovao je u emisiji “Nedjeljom u 2” na HRT gdje je govorio o srpskim čokoladicama i postavljanju ploče u Jasenovcu.

Region 18.12.2016 | 18:10
Dvostruke konotacije 'za dom spremni'
Plenković je rekao da što se tiče postavljanja ploče sa natpisom “Za dom spremni” provjereno je da li je to zakonito.

“Ova ploča u Jasenovcu je spomen za 11 poginulih pripadnika branitelja HOS-a. Oni u svom grbu imaju taj natpis. Što se tiče samog pozdrava, on ima dvostruke konotacije. U Jasenovcu ima konotacije za ustaški režim i može vrijeđati njihove porodice. Međutim, isto tako, to je ploča koja je postavljena poginulim hrvatskim braniteljima”, rekao je on.

Plenković je dodao da tu temu treba izdvojiti iz politike.

”Nije to transparent koji se pojavio ispred spomenika. To je ploča koju su ljudi podigli svojim saborcima. To je tema koju sada moramo otvoriti u društvu, a onda je i zatvoriti”, naveo je on.

Plenković je rekao da mu je žao zbog postavljanja ploče, ali i da je ona postavljena zbog hrvatskih boraca.

Na pitanje autora emisije Aleksandra Stankovića da li će se izviniti onima koji su se osjetili povrijeđeno, Plenković je rekao da se vrlo jasno izvinjava.

On je dodao i da će se formirati pluralističku komisiju koje će se baviti ovim pitanjem.

“Osnovaće ga hrvatska vlada s ciljem da se upravo na taj način napravi ono što nije napravljeno početkom devedesetih. Druge zemlje su imale i komisije. Ono će predložiti mjere koje će kasnije možda donijeti Vlada ili Sabor. Ono neće zamijeniti ni Vladu ni Sabor. Ako gledamo petokraku u kontekstu totalitarnog režima, onda je ona dio toga. U nekom drugom kontekstu, onda je nešto drugačije”, rekao je on.

O slučaju “srpskih čokoladica”, Plenković je rekao da voli čokoladu i da ne gleda ko je proizvodi.

“Nemam nikakav problem pojesti srpsku čokoladu. Ne treba tu temu elaborirati. Sticajem okolnosti moj sin ima rođendan sutra pa smo dobili identičan taj paket, baš s tom čokoladicom sa rižom”, naveo je Plenković.

Plenković se osvrnuo i na blokiranje Poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa EU i dodao da je jedna velika zemlja blokirala poglavlje 5 šest mjeseci, ali “nikom ništa”.

(B92)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mf

18.12.2016 17:35

Plenkovic ne govori ono sto konkretno misli to je vrlo lako zakljuciti

ODGOVORITE
Name

Nacionalista

18.12.2016 18:01

To je naj jadni narod kada im god neka sila pokuca na vrata oni sve daju samo da se uvuku u bulju,ni ponosa ni stida ni srama jednostavano jadan narod hvala Bogu pa ima izuzetaka.